La ședința Parlamentului din Republica Moldova de joi, 2 martie, a fost dezbătută inițiativa de modificare a sintagmei „Limba moldovenească” în „Limba română” în toată legislația țării, dar mai ales în Constituție. Numai că, subiectul s-a lăsat cu îmbrânceli şi țipete.
Subiectul tratat cu sensibilitate de opoziție s-a lăsat cu îmbrânceli la tribuna centrală a Legislativului. Chiar și așa, sub scandări de nemulțumire și aplauze ale PAS, inițiativa a fost votată în primă lectură. Cu 56 de „Da” și o bătaie la tribuna Parlamentului schimbarea sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română” a fost votată, joi, în Parlamentul de la Chișinău, într-un climat tensionat.
Inițiativa legislativă a fost susținută de deputații PAS, aceștia spunând că proiectul nu este o modificare a Constituție, „ci un proiect ordinar de implementare a hotărârilor Curții Constituționale”.
Este un proiect ordinar de implementare a hotărârilor Curții Constituționale
Inițiatorii spun că judecătorii constituționali au decis pe 5 decembrie 2013 că Declarația de Independență a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este româna, prevalează în raport cu Constituția și face corp comun cu Legea Supremă. Mai exact, sintagma „limba moldovenească” ar trebui să fie schimbată în „limba română”.
„Acest proiect nu este o modificare a Constituție, ci un proiect ordinar de implementare a hotărârilor Curții Constituționale. Este decizia CC numărul 33 din 10 octombrie 2013 care spune că „hotărârea prin care se interpretează un text constituțional are putere de lege și este obligatorie prin considerentele pe care se sprijină pentru toate organele constituționale ale R. Moldova. Acestea se aplică direct fără nicio altă condiție de formă”, a declarat deputata Veronica Roșca, una dintre autoarele proiectului de aplicare a deciziilor CC.
Deputații din Blocul Comuniștilor și a Socialiștilor s-au opus
Deputații din Blocul Comuniștilor și a Socialiștilor au intervenit la tribuna centrală și au încercat să oprească aprobarea proiectului, moment în care între cele două „tabere” s-a declanșat o dispută în care unii deputați s-au și îmbrâncit.
Prezentarea, însă, nu a avut încheiere, or momentul a fost întrerupt de opoziție. La tribuna centrală au intervenit deputații din Blocul Comuniștilor și a Socialiștilor care se opun inițiativei.
Mai trebuie menționat că subiectul a fost scos de socialiști în discuții de-a lungul timpului de nenumărate ori, fiind tratat ca o temă sensibilă. De această dată, cu placarde și slogane „Rușine!”, opoziția a încercat să întrerupă aprobarea proiectului. De asemenea, proiectul mai prevedere ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră” să se numescă „Sărbătoarea Națională „Limba română”.
La solicitarea președintelui Parlamentului, Igor Grosu, deputații PAS au revenit la locurile lor în plen, iar proiectul ce vizează sintagma „Limba moldovenească” a fost prezentat autori din sală. La fel, a răsunat și raportul comisie de profil. Cu votul a 56 de deputați PAS, proiectul a fost votat în prima lectură. Opoziția a mai scandat o perioadă, și într-un final s-a retras, relatează agora.md.