Bătaia dintre stelist şi huligan împarte România în două. Derbedeul, iertat de poliţie în trecut

Bătaia dintre stelist şi huligan împarte România în două. Derbedeul, iertat de poliţie în trecut

Gestul lui Martinovici a împărţit ţara în două. Majoritatea îl laudă pe sârb, dar sunt şi opozanţi. Derbedeul apare în actele poliţie din 2006, dar organele de anchetă n-au mişcat un deget.

Huliganul Dragoş Enache, cel care a provocat cel mai scandalos gest văzut vreodată pe stadioanele din România, a primit aseară un mandat de arestare pentru 30 de zile. Aşa-zisul suporter care a pătruns pe teren duminică seară, în timpul partidei Petrolul Ploieşti - Steaua, lovindu-l mişeleşte, pe George Galamaz riscă mai mulţi ani de puşcărie pentru vătămare corporală. Anchetatorii au confirmat şi informaţia că respectivul suporter era drogat. Informaţii noi vin să întregească portretul de scandalagiu al suporterului ploieştean. Acesta apare în dosarele Poliţiei din noiembrie 2006, când gaşca din care făcea parte golanul a fost reclamată, în repetate rânduri, la Secţia 4, informează "Gazeta Sporturilor". Derbedeul şi "fraţii" lui i-au terorizat pe vecini dând muzica tare pe scara blocului în care locuieşte şi vandalizând totul în calea lor. Poliţia prahoveană n-a fost în stare să-l potolească pe Enache, astfel că acesta a impus legea pumnului şi pe stadioane.

Este Martinovici un erou?

Dincolo de problema violenţei şi huliganismului care au pus stăpânire pe fotbalul românesc, şi aşa sugrumat de meciuri trucate, de anchete ale procurorilor DNA şi de multe alte "bube", după meciul Petrolul - Steaua s-a mai iscat o polemică naţională. Sârbul Novak Martinovici şi-a găsit o mulţime de admiratori pentru că a reuşit să-l pună la pământ pe huliganul ploieştean. Suporterii Stelei îl vor căpitan, Gică Hagi, Gigi Becali, dar şi o mulţime de jurnalişti i-au închinat osanale şi au glorificat spiritul războinic care-i caracterizează pe sârbi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Discuţia capătă alt sens dacă privim încă o dată imaginile. La doar câţiva metri de Galamaz se afla Nikola Komazec, alt sârb. Acesta nici măcar nu i-a făcut semn stelistului că urma să fie atacat, iar apoi s-a întors cu spatele la jucătorul lovit.

Un alt fotbalist din spaţiul ex-iugoslav, bosniacul Enes Sipovici, a fost la fel de "curajos", ascunzând boxul de care s-a folosit respectivul huligan!

Există şi voci care n-au gustat osanalele închinate lui Martinovici şi au cerut să nu mai fie glorificată violenţa. "Eu nu condamn neapărat gestul lui Martinovici. Poate s-a gândit că viaţa îi este pusă în pericol. Problema este la acei ziarişti care au glorificat şi legitimat ceea ce a făcut Martinovici. Nu putem forma gherile. Nu se poate ca la violenţă să se răspundă tot cu violenţă, ne-a declarat ieri jurnalistul Teodor Tiţa. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/Qyt1W09K4wg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

INCREDIBIL

Sipovici, acuzat că a aruncat "boxul"

Andrei Călin Adi Dobre

Enes Sipovici (21 de ani), fundaşul echipei Petrolul Ploieşti, a ajuns personaj important în circul de la meciul cu Steaua. Bosniacul a fost suprins de camerele TV ducând la marginea terenului un obiect pe care l-a ridicat de pe gazon.

"Roş-albaştrii" spun că ar fi vorba despre boxul metalic pe care agresorul îl avea pe mână atunci când l-a lovit pe George Galamaz.

Ilie Stan acuză

"L-am văzut pe jucător atunci când a mers la banca tehnică. Am trimis pe cineva din stafful meu acolo şi omul a văzut obiectul pe care l-a predat cuiva de la Petrolul. Cel care a primit obiectul avea scris M1 pe geacă (n.r.-masor 1). Fotbalistul s-a făcut că bea apă, a dus sticla la gură, apoi i-a dat respectivului apa şi obiectul acela. După aia nu am mai văzut prea multe pentru ca m-a împins un bodyguard", a povestit antrenorul Ilie Stan.

Fundaşul ploieştenilor a negat că ar fi dus la marginea terenului boxul metalic. "Nu e adevărat. A fost vorba doar de o brichetă. În plus, momentul nu a avut legătură cu lovirea lui Galamaz, ci la câteva minute după ce stelistul a fost lovit", a declarat internaţionalul de tineret bosniac Enes Sipovici.

"Poate intra la tentativă de crimă"

Dumitru Dragomir, preşedintele LPF, l-a criticat vehement pe fotbalistul Petrolului, pentru atitudinea pe care a avut-o în timpul incidentelor. "Corleone" a mers atât de departe încât a afirmat că Sipovici este vinovat de tentativă de omor!

"O să-l convoc la Comisii. Poate intra la tentativă de omor. Eu n-am mai văzut aşa ceva niciodată până acum. O să-l chemăm şi pe Bourceanu să ne spună ce-a văzut. Mă felicit că am cerut să se filmeze cu 12 camere. Dacă ar fi murit Galamaz, acest individ ascundea crima?", a declarat consternat, şeful Ligii Profesioniste de Fotbal.

EVZ l-a contactat ieri pe omul din staff-ul Petrolului, despre care Ilie Stan spune că ar fi primit obiectul contondent, de la fundaşul Enes Sipovici. Este vorba de masorul "găzarilor" Răzvan Negoiţă.

"Aveţi cuvântul meu că nu a fost vorba despre acel box metalic invocat de stelişti. Sipovici a venit într-adevăr la banca de rezerve şi mia cerut o sticlă cu apă. În acel moment, mi-a înmânat o brichetă pe care am şi scăpat-o. Atunci, cineva de la Steaua a venit urlând spre noi. Nici nu mai ştiu ce s-a întâmplat cu acel obiect", ne-a declarat cel poreclit "Burtă". TARDIV. Oamenii de ordine au pus mâna pe huliganul Dragoş Enache (al doilea din stânga), abia după ce acesta şi-a desăvârşit opera FOTO: AGERPRES <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/5FsD6n_u3Ao" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> 2009 este anul în care a ajuns Enes Sipovici în fotbalul din România. El a fost cumpărat de echipa Oţelul Galaţi, din Bosnia, de la clubul Zeljeznicar Sarajevo.

EFECT DE BUMERANG

Ţinuţi în braţe de Vivi

Galeria echipei de fotbal Petrolul Ploieşti şi-a dat luni seară doctoratul în huliganism. "Performanţa" vine după o perioadă în care nucleul dur al suporterilor ploieşteni, din care face parte şi agresorul lui George Galamaz, şi-a făcut de cap în mai multe rânduri.

În ultimii ani, huliganii din galeria Petrolului au semănat groază aproape peste tot pe unde au trecut. Au scăpat de fiecare dată nepedepsiţi, fiind ţinuţi în braţe de conducerea clubului Petrolul.

De altfel, între antrenorul Vivi Răchită şi galerie a existat întotdeauna o relaţie extrem de strânsă. Fanii au fost cei care l-au susţinut pe Răchită în toate disputele pe care managerul general le-a avut de la instalare cu oponenţii săi.

În schimb, Răchită le-a asigurat protecţie, o mulţime de facilităţi şi l-a numit pe liderul galeriei, Octav Preda, în funţia de şef al departamentului de marketing al clubului Petrolul Ploieşti! Ieri, tehnicianul a negat faptul că l-ar cunoaşte pe cel care l-a lovit pe Galamaz: "Nu-l cunosc pe acest derbedeu. Este o ruşine pentru noi, pentru Petrolul şi Ploieşti".

ANTECEDENTE

Suporterii români se simt bine pe gazon, sau de la fularul "Poştaşului" la "box"-ul ploieştean

Adi Dobre

Evenimentele grave petrecute duminică seară pe stadionul "Ilie Oană" din Ploieşti nu reprezintă o premieră pentru suporterii români. În ultimii ani, fanii au simţit nevoia să se facă remarcaţi nu doar în tribună, ci şi pe gazon.

Prima "vedetă" de acest gen din rândul suporterilor a fost olteanul Ovidiu Todoran, zis "Poştaşul", în noiembrie 2004. După un scenariu bine pus la punct, suporterul craiovean a pătruns pe gazon şi a aruncat un fular în faţa dinamovistului Claudiu Niculescu. Coechipier cu Niculescu, Adrian Mihalcea l-a luat la bătaie pe suporterul recalcitrant, dar n-a fost eliminat. În schimb, "Poştaşul" l-a dat în judecată pe Mihalcea! <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/WrmTRzNtHo4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

În vara anului 2007, la "amicalul" dintre Steaua şi echipa belgiană Charleroi, un fan al "roş-albaştrilor" a intrat pe teren şi a încercat să îl lovească pe Bertrand Laquait, goalkeeper-ul oaspeţilor. Laquait, care l-a văzut la timp pe agresor, s-a ferit. Suporterul a fost acoperit de Gabi Boştină şi a reuşit să dispară. Patru jandarmi au fost sancţionaţi disciplinar în urma incidentului. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/m1JxHWaCmMM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Anul 2009 a fost unul plin de evenimente pentru fanii români! În iunie, la jocul dintre FC Argeş şi Dinamo, fanii "câinilor" au intrat pe teren agresându-şi favoriţii. O lună mai târziu, la Steaua - Ujpest, un ultras stelist a intrat pe teren. "Am vrut să dau gol", a explicat el.

În august, meciul Dinamo - Slovan Liberec a fost întrerupt la scorul de 2-0 pentru cehi, deoarece suporterii echipei din Ştefan cel Mare au intrat pe teren.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/dZs-jP7_N3g" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

În acest sezon al Ligii I, la meciul dintre FC Braşov şi Ceahlăul, un ultras al gazdelor a pătruns pe teren şi i-a aşezat lui Alexandru Chipciu un fular, pe umeri. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/ykfct3NGIGA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

NO COMMENT

Intervenţii Galant: "Struţu'" în acţiune

Firma care a asigurat paza la meciul dintre Petrolul şi Steaua are o experienţă de doar doi ani.

"SC Galant Security SRL" e înregistrată în Ploieşti şi are ca obiect de activitate "protecţie şi gardă". În dreptul capitalului social e trecută suma de 250 de lei.

Potrivit rapoartelor financiare, în anul înfiinţării, Galant Security a avut o cifră de afaceri în jurul sumei de 154.000 de lei. Anul trecut afacerea a explodat, societatea a înregistrat venituri şi cheltuieli de peste 2,6 milioane de lei.

Potrivit datelor oficiale, firma a avut un singur angajat.

Pentru un punct de vedere legat de prestaţia pe care au avut-o gardienii "Galant" în timpul meciului Petrolul - Steaua, am încercat să luăm legătura cu reprezentanţii societăţii. O domnişoară de la dispecerat a comunicat că nu doreşte să comenteze nimeni subiectul.

Pe internet circulă un film făcut de angajaţii Galant în timpul serviciului. "Ce faci băi, Struţule?", spune operatorul amator din spatele telefonului mobil. Cu o caschetă pe cap, cel întrebat priveşte cu seriozitate în cadru. Un alt coleg, Florin, mai relaxat, trage zâmbind un set de pupături. "Struţu'" scapă de tracul camerei şi începe: "Căţeluş cu părul creţ, fură raţa din coteţ". Filmul se încheie brusc: "Stop Boss!" <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/OZdJpcdOQyI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> "Îmi vine să plec, să dispar. Mi-am depus mandatul astă noapte. Am vrut să iau totul asupra mea. Să las acest club pentru care cred că am făcut ceva." VALERIU RĂCHITĂ, manager general Petrolul

"Nici măcar în Serbia, acolo unde incidentele provocate de fani sunt la ordinea zilei, nu s-a mai întâmplat un asemenea caz." ZVONKO MILOJKOVICI, impresarul lui Novak Martinovici

  • Dosar penal pentru agresorul lui Galamaz
  • Galamaz a suferit un traumatism craniocerebral
  • Ne-am făcut de ruşine. Agresarea lui Galamaz, în toate marile ziare ale lumii