Bulibasa din Timisoara, Nicolae Mihai, alias Benga (dracul, pe tiganeste), a primit "vizita" unor bastani dupa ce a condamnat public modul in care acestia fac afaceri imobiliare.
„M-au intrebat ce am cu bastanii si le-am spus ca am cu toti tiganii borati care calca legea. Ne fac de ras pe toti. Fac eu ancheta in cazul cu batranul”, a declarat Mihai.
„Primarul putea sa faca ceva, dar sunt manjiti. Nu Ciuhandu, ca el e capul, si capul nu se unge pe degete. Are cateii lui care se ung pentru el, eu stiu multe. I-am spus ca o sa curga sange pe centru. Puneti-ma la televizor cu Ciuhandu, prefectul si seful politiei sa spun ce stiu”, a declarat Benga.
Florin Vlad, consilier pe probleme de rromi la Prefectura Timis, spune ca administratia trebuia sa actioneze: „Legea trebuie aplicata indiferent de etnie. Cine o incalca sa plateasca”.
„Sunt corupti”
Nicolae Mihai nu este singurul care acuza autoritatile din Timisoara. „De trei ani reclam la primarie ce fac in casa tiganii, si nimic”, spune Ioan Diaconu, batranul de 78 de ani de la care bastanul Ferdinand vrea sa cumpere jumatate de casa. In urma cu doua luni, el i-a inchiriat demisolul unui culturist, Vladimir Voiosciuc, care a deschis o sala de fitness.
La prima reclamatie a bastanului, un functionar al primariei a descins la fata locului, amendan-du-l cu 400 de lei pe patron si dispunand inchiderea activitatii. „Nu exista acordul vecinilor pentru functionarea firmei si am aplicat legea”, declara Cristian Frentescu, consilier la Directia Patrimoniu a Primariei Timisoara.
„Acordul e necesar pentru bar, club, terasa, nu si pentru cabinete medicale sau salile de fitness. Sunt corupti. Primaria e la mana tiganilor cu bani”, a declarat Voiosciuc. La o zi dupa aplicarea amenzii, Ferdinand l-a amenintat: „Acum ma duc la primarie si mai primesti o amenda”.
La randul lui, profesorul universitar Aurel Stepan detine un apartament intr-o vila de pe strada Mihai Viteazul. Bastanul profesorului Stepan este Trifu Stancu, zis „Diamantul”. El spune ca, in 1999, „Diamantul” a intrat in casa, cumparand de la un vecin. „La presiunea noastra, instanta a anulat contractul, dar primaria nu a trecut la evacuare.
In 2002 am fost in audienta la primar si am depus memorii. Nici pana in ziua de azi nu am primit raspuns. Cred ca primarul este mana in mana cu ei”, a declarat profesorul Stepan.
Un alt caz in care instantele au anulat contractele de vanzare ale celor care au incalcat Legea 112 este imobilul de pe bulevardul Loga 47. Aici, municipalitatea a deschis proces la presiunea politiei, dupa ce doua clanuri tiganesti au pornit un veritabil razboi de strada. Nici aici nu s-a trecut la evacuare.
Ciuhandu nu comenteaza
Primarul Ciuhandu a refuzat dialogul. La fel a procedat si viceprimarul Adrian Orza. „Nu stiu nimic”, a spus purtatorul de cuvant Flavius Boncea. „Este un fenomen care a ajuns sa ia o amploare pe care nu a dorit-o nimeni. S-a scapat de sub control la mijlocul anilor ‘90, si acum traim consecintele”, a declarat celalalt viceprimar, Dorel Borza.
Intrebat daca bastanii sunt protejati de administratie, Borza a spus: „Am auzit de persoane din primarie care i-ar sprijini, dar pentru ca nu am dovezi nu pot sa sustin nimic”.
„Daca instanta a decis ca se anuleaza contractele, Directia Patrimoniu trebuia sa faca evacuarea”, a declarat secretarul Ioan Cojocari. „La noi nu a venit nimic de la juridic. Nu stim nimic de niciun proces”, a declarat Nicusor Miut, directorul Directiei Patrimoniu.