Baștanii din clanul Stancu, obligașți să reconstruiască casa florarului imperial Wilhelm Muhle

Baștanii din clanul Stancu, obligașți să reconstruiască casa florarului imperial Wilhelm Muhle

Casa Muhle, fosta locuință a florarului imperial Wilhelm Muhle, cel care a transformat Timișoara în orașul parcurilor și al florilor, va trebui să redevină cee ace a fost. Baștanii din clanul Stancu sunt obligați de instanță să reface imobilul cum era înainte să intre în posesia lor și să îl lase în paragină. Practic, casa va trebui reconstruită și consolidată după ec s-a distrus fiind lăsatp ani buni fără acoperiș, în fața intemperiilor.

„Primăria Timișoara a câştigat definitiv și irevocabil Procesul Casa Mühle. (…) Casa Mühle, primește o șansă, dar mai mult decât atât scriem istorie. Este pentru prima data în România când o municipalitate abordează astfel problemă monumentelor batjocorite. Am urmărit prin tot acest proces, de la Ordonanța Președințiala de punere în siguranță, până la obligația de a aduce la starea inițială monumentul, crearea unui precedent în România. Practic Primăria va fi autorizata în cazul în care Casă Mühle nu e refăcută, să intervină ea însăși, pe cheltuiala proprietarului. Nu am luptat doar pentru Casă Mühle. Ci pentru toată moștenirea istorică batjocorită a României. Așteptăm motivarea instanței și apoi vom urmări pas cu pas punerea să în practică. Nu vom ezită să intervenim dur dacă hotărârea nu este pusă în aplicare. Mulțumesc tuturor celor implicați, juriștilor, asociației partenere și tuturor celor care au ieșit în stradă și au sperat la acest deznodământ”, a informat viceprimarul Dan Diaconu. 

Rromii din clanul Stancu au reulit să pună mâna pe imobilul din elisabetin, în speranța că îl vor vinde, scump, municipalității. Ionel Stancu a încercat să vândă casa primăriei cu 1.500.000 de euro, însă aleșii locali nu au fost de acord cu exercitarea dreptului de preempșiune, după ce primarul Nicolae Robu a spus că prețul e prea scump.

Firma familiei Ciuhandu a lucrat pentru clanul bastanului Ionel Stancu.

Printre zecile de autorizatii si certificate de urbanism obținute de MG Building Design, firma familiei Ciuhandu, semnate de primarul Gheorghe Ciuhandu, s-a aflat, în 2004, și unul pentru modificări la această cladire cu valoare istorică. Așa cum a mai scris EVZ, omul de legătură între Ciuhandu și rromi a fost Cristian Costache, asociat la MG Building Design, firma fiului fostului primar Gheorghe Ciuhandu, și omul PNȚCD, membru în Consiliul de Adminbistrație al Administrației Domeniului Public din cadrul primăriei Timișoara. Astfel, pe 23 iulie 2004, MG Building Design, reprezentată de Costache, primește certificat de urbanism pentru „modificări la casa existentă” de pe strada Mihai Viteazul 3. 

Imobilul a fost în 1800 reședința lui Wilhelm Muhle, grădinarul care a creat primul soi de trandafir românesc. Arhitectul șef di acea perioadă, Radu Radoslav, s-a opus cât a putut eliberării unui aviz de construcție. Acesta s-a dat după ce arhitectul șef a fost înlocuit.

Primarul însuși a semnat autorizația de construcție pentru clanul de rromi. Iar rromii au dat jos acoperișul și au lăsat vila pradă intemperiilor, câteva sezoane la rând, până ce ziodurile s-au șubrezit și au început să cadă. (Foto: Adrian Pîclișan)