"Băsescu, un comunist ca toţi ceilalţi"

"Băsescu, un comunist ca toţi ceilalţi"

Disidentul anticomunist Vasile Paraschiv i-a returnat preşedintelui Traian Băsescu decoraţia primită ieri, de Ziua Naţională, spunând că se simte obligat să refuze primirea ei de la "un comunist ca toţi ceilalţi, care ne-au condus ţara de la Revoluţie şi până azi".

"Vă mulţumesc pentru înalta distincţie ce aţi hotărât să mi-o acordaţi astăzi, dar eu sunt obligat să refuz primirea ei de la un comunist ca toţi ceilalţi care ne-au condus ţara de la Revoluţie şi până azi şi împotriva cărora eu am luptat din 1968 şi voi continua să lupt pe cale legală şi democratică până la ultima bătaie a inimii", a spus disidentul, la Palatul Cotroceni, după ce şeful statului i-a înmânat decoraţia Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de cavaler.   "Eu nu sunt ca un câine căruia dacă îi dai o felie de salam tace din gură şi te lasă să intri în curtea stăpânului său şi să furi totul. Eu vreau de la dumneavoastră, domnule preşedinte, dreptate, nu decoraţii, bani, funcţii", a continuat Paraschiv, citat de RTV.

"Vreau dreptate şi adevărul pentru întregul nostru popor, exact ceea ce aţi promis dumneavoastră poporului nostru în noiembrie 2004 şi care pe mine m-a atras ca un magnet, dar din nefericire nu v-aţi respectat promisiunea", a spus disidentul anticomunist.

Paraschiv a declarat apoi că nu va mai vorbi în acel cadru pentru că preşedintele l-a invitat să discute în privat, peste câteva zile: "Mă opresc aici întrucât, deşi sunt un om liber, nu am dreptul să vorbesc ce gândesc şi atunci când vreau eu. Domnul preşedinte mi-a spus că peste câteva zile mă va chema şi vom sta de vorbă pe baza acestei declaraţii".

La rândul său, Traian Băsescu i-a mulţumit lui Paraschiv pentru prezenţă, dar i-a atras atenţia că decoraţia i-a fost oferită nu în nume propriu, ci în numele statului român.

"Vă mulţumesc pentru cuvintele pe care le-aţi spus, pentru că aţi participat la această ceremonie şi sunteţi oricând binevenit la Palatul Cotroceni. Nu trebuie să aşteptaţi invitaţia mea. Vreau să ştiţi că eu respect însemnele statului român şi când le acord, nu le acord în nume personal, ci în numele statului român şi cred că oricare dintre noi are datoria, cetăţean român fiind, să respecte simbolurile statului", a răspuns preşedintele, stârnind aplauzele celor prezenţi în sala Ambasadorilor, la Palatul Cotroceni. 

Geoană a plecat repede Liderul PSD Mircea Geoană s-a simţit stingher şi a ales să plece după doar câteva minute, lăsându-l maestru de ceremonii pe Ion Iliescu. Călin Popescu-Tăriceanu a preferat să nu vină la Cotroceni.

După un discurs reţinut, Băsescu a luat rolul echidistantului, tratându-i cu aceeaşi curtoazie pe politicieni, indiferent de partid. Acelaşi zâmbet pentru Sorin Oprescu ca şi pentru Şerban Mihăilescu, aceleaşi semne de prietenie PDL-iştilor ca şi baronului PSD Marian Oprişan, cu care s-a îmbrăţişat. În mulţimea de invitaţi veniţi în număr mai mare la recepţie, fostul preşedinte Emil Constantinescu a trecut aproape neobservat.

Onţanu şi Oprea, generalii lui Băsescu

Cu câteva ore înainte, preşedintele Traian Băsescu i-a înaintat în grad pe Gabriel Oprea - preşedintele organizaţiei judeţene Ilfov a PSD -, Neculai Onţanu - primarul sectorului 2 din Capitală, de asemenea PSD-ist -, şi pe fostul tenismen Ilie Năstase.

Astfel, Oprea a primit gradul de generallocotenent în rezervă, Onţanu a fost înaintat la gradul de general de brigadă, tot în rezervă, iar pentru Năstase preşedintele a semnat decretul de numire în gradul de general-maior în retragere.

Printre cei decoraţi ieri se numără şi oamenii de cultură Radu Beligan, Marin Moraru, Nicolae Manolescu, Lucian Pintilie şi Mariana Nicolesco.

Ne puteți urmări și pe Google News