Băsescu: Statele mici pot spune "nu" marilor puteri

Băsescu: Statele mici pot spune "nu" marilor puteri

Mulţumit de organizarea summit-ului NATO şi de deciziile luate în cadrul lucrărilor, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că interesele României s-au văzut reflectate în hotărârile acestei reuniuni. Şeful statului a sugerat că nu e nevoie să fii "o mare putere a lumii" ca să îţi impui punctul de vedere. "De multe ori, în opinia publică s-a acreditat ideea că ceea ce hotărăsc statele mari în interiorul Alianţei automat este reluat şi pentru statele mici. Iată că acest summit a demonstrat că şi un stat mic sau mediu poate avea punctele de vedere respectate", a spus Băsescu.

El a reiterat faptul că Georgia şi Ucraina au garantată dorinţa de a deveni membri NATO.

Faptul că Grecia a reuşit să-şi impună voinţa în faţa celorlalte state NATO în privinţa aderării Macedoniei la Alianţă, arată că un stat care are interesele lezate a putut să spună marilor puteri ale lumii "nu", a adăugat Băsescu, subliniind că NATO "este o organizaţie care lucrează în interesul cetăţenilor statelor membre şi a statelor partenere".

România sub scutul anti-rachetă, "cea mai spectaculoasă" decizie    Traian Băsescu a apreciat că "poate cea mai spectaculoasă" decizie de la summit este cea privind scutul anti-rachetă. Preşedintele a precizat că în mod evident au existat şi există dubii în cadrul alianţei în această privinţă, dar a adăugat că NATO nu a cedat "presiunilor populiste" şi a adoptat o decizie conformă principiului indivizibilităţii aliaţilor.

El a spus că, prin intermediul unui scut anti-rachetă NATO complementar cu cel al Statelor Unite, va fi garantată securitatea României, a sudului Italiei, a Turciei, Bulgariei şi, în perspectivă, a unor ţări precum Bosnia-Herţegovina, Croaţia, Albania şi Macedonia.

"Ştiţi probabil dezbaterile publice legate de acest scut, ştiţi probabil opoziţia unor ţări pentru acest scut, ştiţi probabil dubiile chiar din interiorul Alianţei. Şi totuşi alianţa a luat decizia de a construi un sistem complementar cu cel american, care să pună în securitate şi cei 20 la sută din suprafaţa membrelor NATO care nu erau acoperite de scutul american", a comentat şeful statului.

Războiul rece s-a încheiat

Băsescu a reamintit că, în timpul Războiului Rece, NATO era o alianţă militară, iar acum a devenit o alianţă care poate lua decizii politice, o alianţă care poate apăra interesele de securitate, "organizaţie mare, aproape globală , care ţine în primul rând la valori, ia decizii politice şi este capabilă să impună pacea şi securitatea oriunde în lume acolo unde se întâmplă lucruri ce pot afecta interesele cetăţenilor".

"Până la urmă este o organizaţie care lucrează în interesele cetăţenilor statelor membre şi a statelor partenere", a conchis Băsescu.

Preşedintele a încheiat mulţumind celor prezenţi şi declarându-se încrezător că aceştia s-au simţit bine în România. El a transmis invitaţilor în limba engleză că speră ca aceştia să părăsească România cu o impresie "acceptabil de bună".

Ne puteți urmări și pe Google News