BĂSESCU s-a întâlnit cu români din RAMALLAH şi TEL AVIV. Ce le-a spus preşedintele şi cum a fost primit

BĂSESCU s-a întâlnit cu români din RAMALLAH şi TEL AVIV. Ce le-a spus preşedintele şi cum a fost primit

Printre multele întâlniri, vizite, dineuri şi tete-a-tete-uri la nivel înalt, pe lângă discuţii pe teme oficiale, precum relaţiile bilaterale şi negocierile de pace, președintele Băsescu a avut, ieri, câte două ore de program mai lejer, petrecute alături de reprezentanţi ai românilor din Teritoriile Palestinene, respectiv din Israel.

La Ramallah, oamenii, dintre care unii l-au văzut şi în urmă cu 5 ani, la precedenta vizită a preşedintelui, l-au primit cu bucurie, i-au multumit pentru că "e singurul preşedinte român care i-a vizitat de două ori, şi, după ce şi-au spus ofurile, au ţinut să-şi facă nenumărate fotogafii alături de şeful statului.

La întâlnirea cu circa 50 de reprezentanți ai comunității românești din Ramallah, președintele Băsescu a promis, la cererea lor - palestinieni, vorbitori de limba română, căsătoriți cu românce, sau absolvenți ai universităţilor din România -  că va face demersuri pentru rezolvarea unor probleme consulare.

Printre cei care au venit acolo s-au aflat şi câţiva copii, cu care Băsescu a schimbat câteva cuvinte. În timpul discuţiilor dintre preşedinte şi cei prezenţi, unul dintre adolescenţi, care avea în jur de 14 ani, s-a apropiat, prin mulţime, şi a sărutat, discret, drapeul României, instalat în sala în care a fost organizată întâlnirea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oamenii s-au plâns de procesul dificil de acordare a vizelor; au vorbit despre dorinţa lor fierbinte de avea şi cetățenia română; dar au vorbit şi despre nevoia organizării unor cursuri de limba română sau dotarea unei biblioteci cu carti în limba română şi acordarea mai multor burse de studii pentru copii româno-palestinieni.

Basescu le-a povestit despre discuţiile cu liderii din Israel si Teritoriile Palestiniene, cu Peres, Netanyahu, Abbas, despre procesul de pace si dificilele negocieri în desfăşurare, ca și despre situația grea din regiune - Liban, Irak, Iran, Egipt, Libia, Iordania. "De ce ne intereseaza pacea de aici? Pentru că sunt foarte mulţi români în zonă - aproape o jumatate de milion in Israel, mii în Palestina, zeci de mii în Siria, zeci de mii în Iordania, zecii de mii în Egipt", a explicat Băsescu.

Băsescu a subliniat că autorităţile de la Bucureşti au încercat să mai rezolve din problemele consulare si birocratice, prin ridicarea nivelului de reprezentare a României în Palestina, unde există un Oficiu de Reprezentare, pentru că sunt dificultăţi şi oamenii trebuie să meargă la Tel Aviv sau Cairo. 

După finalizarea procesului de negociere, sperăm că lucrurile se vor schimba şi se va înfiinţa o ambasadă în Palestina, a precizat Băsescu.

Mai multi medici, profesori sau ingineri s-au plâns de faptul că nu pot obține cetățenia română, deși sunt căsătoriți cu românce de zeci de ani si au copii, unii au proprietăţi în țară sau copii la burse în România. Băsescu a promis ca va discuta cu oficialii de la Ministerul Justiței, despre posibilitatea acordării cetățeniei pentru cei din familiile mixte din statele arabe, aceasta fiind o problemă des întâlnită.

La Tel Aviv, în schimb, Traian Băsescu le-a povestit românilor de acolo despre relaţiile bilaterale extrem de bune dintre România şi Israel, despre cooperarea în domeniul industriei de apărare, medical şi al educaţiei. Şi amintit că în rândul comunităţii evreilor plecaţi din România se află şi foşti colegi de-ai săi de şcoala generală sau de liceu.

Apoi a vorbit despre politica românească şi a ţinut să-i asigure pe cei prezenţi de faptul că România a rămas un stat democratic, un stat solid, pe picioarele lui, în care instituţiile își fac treaba.

Traian Băsescu a precizat că politica se face nu pentru interesele unui partid sau ale corupţilor din el, ci în interesul ţării. "Cert este că România a rămas un stat democratic, un stat de drept care nu-i perfect, dar o să se perfecționeze. Le vom trece pe toate", a spus el. În ceea ce-l priveşte, Băsescu a amintit că se află la capătut celui de-al doilea mandat, dar "va fi președinte până în ultima zi a mandatului". "N-am obosit, deloc, mă simt ca în prima zi a primului mandat, dar mult mai experimentat. Și a propos de asta, în 2009 când am fost la Zidul Plângerii, am pus un bilețel și ce m-am rugat s-a împlinit. Și acum am pus un bilețel. Să vedeți ce alertă va fi acasă, ce-oi fi scris, dacă se împlinește", a mai spus Băsescu, râzând.