Preşedintele Traian Băsescu spune că situaţia economică a României nu este nici mai rea, nici mai bună decât a altor state europene afectate de criză. La întâlnirea cu membrii comunităţii române din Israel, şeful statului a susţinut că, în pofida vremurilor, sub mandatul său România a progresat şi va continua să se modernizeze.
Băsescu a afirmat că România nu se află în niciun caz într-o situaţie de derapaj economic. "Chiar dacă noi, acasă, nu recunoaştem întotdeauna, România progresează, se schimbă, se modernizează. Poate nu atât de mult pe cât am dori, dar este o altă ţară decât cea din 1990, altă ţară faţă de cea din 2000 şi am convingerea că în 2010 va fi altă ţară decât cea din 2005. Progresăm, aceasta este realitatea, pentru că, în condiţii democratice, orice naţiune progresează", a comentat preşedintele.
Băsescu râde de teribila democraţie
Şeful statului s-a bucurat de faptul că,la recepţia oferită în cinstea sa de preşedintele Shimon Peres, 80% dintre invitaţi vorbeau limba română. "Fie că erau născuţi în România, fie că erau la a doua generaţie din familii care au plecat din România, în familie au continuat a vorbi limba română", a declarat preşedintele.
Faptul că România are un mare număr de cetăţeni sau foşti cetăţeni ai săi pe teritoriul statului Israel este un factor important al relaţiei dintre cele două state, a adăugat el, precizând că acest aspect reprezintă un avantaj şi din punctul de vedere al afacerilor.
"Ne înţelegem foarte bine. Afacerile merg, parcă, mai uşor, până şi teribila noastră democraţie, pardon, birocraţie este mai îndulcită când vede un israelian care vorbeşte limba română ", a spus şeful statului, râzând de încurcătura făcută, după ce a rostit teribila democraţie, în loc de birocraţie.
Cât păr aveam când eram în clasa a VIII-a! Obişnuita baie de mulţime a fost înlocuită cu reuniunea clasei, momentul electoral fiind marcat de amintirile înduioşătoare ale unei foste colege de şcoală, care evocă portretul unui băiat silitor, retras şi timid, dar cu mare succes la fete. "Cât păr aveam în clasa a VIII-a!", râde Băsescu, arătând camerelor de filmat o fotografie a promoţiei 65-66 primită de la una dintre fostele colege de la Şcoala nr.5 din Bacău.
Întâlnirea cu reprezentanţii comunităţii române a avut loc în incinta unui hotel din Ierusalim, unde şeful statului a avut "surpriza" să-şi întâlnească doi foşti colegi de şcoală generală. Rozina Cambos, prietenă cu preşedintele Traian Băsescu în copilărie şi colegă cu el şi Mundi Braunstein. Rozina, Rozina, salutările mele lui Genu
"Ce faci Rozina, fratele tău unde e? Tot aici? Salutările mele lui Genu. Ce frumos cânta fratele tău. Şi acum cântă?", a întrebat-o şeful statului.
Întrebată de presă cum era preşedintele Traian Băsescu la 13 ani şi jumătate, Rozina l-a caracterizat pe fostul său coleg ca pe un baiat "silitor, pedant, organizat, vesel, popular căruia îi plăceau fizica şi matematica, era interiorizat, retras, timid şi, cu toate astea fetele înnebuneau după el".
Amintindu-i-se de afirmaţia preşedintelui potrivit căreia punea pocnitori pe şina de tren în copilărie, Rozina Cambos a spus că Băsescu făcea asta în afara orelor de şcoală, însă "la şcoală era serios, studios, era un om vesel".
Dansând pe ritmurile Daciei Felix
Rozina şi-a mai amintit că lui Traian Băsescu îi plăcea să danseze şi să vină la repetiţiile formaţiei pe care fratele ei mai mare o conducea şi care se chema "Dacia Felix". "Nu eram nişte tâmpiţi în România nici în vremea aia, făceam contrabandă cu discuri, aveam LP cu Beatles, Bee Gees, cu Led Zeppelin, ni le aduceau din Grecia", a mai povestit Rozina.
Preşedintele Traian Băsescu a plecat, după întâlnirea cu românii din Israel şi dejunul cu premierul Benjamin Natanyahu, într-un pelerinaj religios, urmâmd a se opri întâi la aşezământul Bisericii Ortodoxe Române de la Ierusalim. Apoi, şeful statului va vizita Biserica Sfântului Mormânt şi Zidul Plângerii.