Traian Băsescu a scris pe Facebook că Comisia Europeană a declanșat vineri procedura de infringement împotriva României din cauză ca directiva 343/2016 nu a fost implementată în legislația din țara noastră.

Fostul președinte a mai precizat că a atras atenția în repetate rânduri asupra acestei directive de-a lungul anilor 2016 și 2017, însă „propagandiștii” au considerat că s-a întors împotriva Justiției.

„Procedură de infringement împotriva României

De-a lungul anilor 2016 şi 2017, am tot umblat pe la televiziuni arătând şi vorbind despre directiva 343/2016 privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. O groază de propagandişti au susţinut că Băsescu s-a întors împotriva Justiţiei. Realitatea este că directiva trebuia implementată în legislaţia română până în aprilie 2018.

Astăzi, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României pentru neintroducerea în Codul de Procedură Penală şi în Codul Penal a prevederilor acestei directive.

Dragi propagandişti, fie că sunteţi magistraţi, politicieni sau analişti, luaţi notă că directivele Uniunii Europene sunt obligatorii şi pentru Justiţia din România. 

Intervenţiile mele au fost pentru ca Justiţia din România să progreseze, în timp ce voi v-aţi bătut pentru o Justiţie a anilor ’50.
PS. Atenţie, că v-am vorbit şi despre definiţia corectă, aşa cum o dă Comisia de la Veneţia, pentru abuzul în serviciu. Fără prag valoric, dar cu prag de faptă”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.