Băsescu participă la Summitul NATO de la Chicago

Băsescu participă la Summitul NATO de la Chicago

Preşedintele Traian Băsescu va participa la Summitul NATO de la Chicago, care va avea loc în perioada 20- 21 mai. Aeronava prezidenţială va decola sâmbătă dimineaţă spre Statele Unite ale Americii, unde şeful statului se va întâlni cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Chicago.

În debutul vizitei în SUA, preşedintele va vizita Arhiepiscopia Ortodoxă Română din Chicago, unde va avea o întâlnire cu ÎPS Nicolae Condrea, arhiepiscop, şi cu  alţi preoţi ortodocşi aparţinători de Biserica Ortodoxă Română.

Pe 21 mai, când creştinii ortodocşi sărbătoresc Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, este hramul Catedralei Arhiepiscopale din Chicago.

Şeful statului se va întâlni apoi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Chicago, în faţa cărora va rosti un discurs.

Duminică şi luni, Traian Băsescu va fi prezent la lucrările Summitului NATO, care se va desfăşura la McCormick Place din Chicago. El va lua parte la întrunirea Consiliului NATO, format din şefii de state sau de guverne din ţările membre, va face fotografia de familie la Soldier Field şi va participa la un dineu oferit de secretarul general al Alianţei Nord- Atlantice, Anders Fogh Rasmussen. Printre invitaţii la summit se numără şi preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Herman van Rompuy. Scutul antirachetă domină agenda summitului Şeful statului a susţinut ieri o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni, pe tema participării la summit. El a precizat că, pe agendă, cel mai important punct este ”declarararea capacității interimare de apărare antirachetă”.

Cele mai importante declarații ale șefului statului:

  • este cel mai important eveniment al NATO din acest an.
  • contextul este dificil, din cauza constrângerilor bugetare generate de criză și din cauza conflictelor de la granițele NATO, din Orientul Mijlociu.
  • principalele obiective sunt reconfirmarea solidarității aliaților și afirmarea capacității NATO de a acționa ca actor principal pe scena internațională.
  • România va insista ca NATO să rămână o organizație cu ușile deschise pentru accesul altor state, în primul rând statele din Balcani.
  • agenda summit-ului conține câteva elemente importante pentru România.
  • se vor lua decizii importante legate de perioada de tranziție până la retragerea forțelor internaționale, programată pentru 2014, despre strategia post- 2014, inclusiv despre contribuțiile financiare ale țărilor membre NATO pentru asigurarea, ulterior retragerii, a stabilității în Afganistan.
  • se va discuta și despre conceptul ”smart defense”, lansat de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rassmusen. România susține fără rezerve implementarea acestui concept care permite crearea de capacități militare comune. Știți că suntem obligați să facem poliție aeriană pentru supravegherea spațiului antiaerian, iar țările care nu-și permit trebuie să plătească altor state. E mai ușor ca două, trei, patru state să creeze, de pildă, capacități aeriene, decât fiecare stat în parte să-și asigure finanțarea proiectelor.
  • pe agenda summitului un punct important este declararea drept funcțională a capacității interimare de apărare antirachetă a Alianței.
  • până acum capacitatea de aparare a statelor NATO se baza pe doi piloni: forțele convenționale și capacitatea de descurajare nucleară. Cu ocazia acestui summit, sperăm să fie declarat funcțional interimar  și al treilea pilon: capacitatea de apărare antirachetă. Capacitățile de pe teritoriul României vor fi funcționale în 2015.
  • România va susține în continuare ca NATO să-și mențină atenția asupra Mării Negre și a Balcanilor, ca zone importantă de securitate pentru țara noastră.
  • vom rămâne susţinători ai accesului Georgiei în NATO, chiar dacă la acest summit nu se fac noi invitații.

CITIŢI ŞI:

  • NATO- summitul aliaţilor dezbinaţi
  • NATO caută reţeta de supravieţuire

Ne puteți urmări și pe Google News