Băsescu, la summitul energetic

Băsescu, la summitul energetic

Vineri va avea loc la Kiev un o întâlnire pe tema securităţii energetice a Europei, în contextul transportului de petrol din Marea Caspică prin Ucraina, se anunţă într-un comunicat al preşedenţiei ucrainiene.

La summitul de la sârşitul acestei săptămâni vor participa nouă şefi de stat, inclusiv preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului ucrainean Viktor Iuşcenko îi va primi, cu acest prilej, pe preşedinţii azer, Ilham Aliev, eston, Toomas Hendrik, georgian, Mihail Saakaşvili, leton, Valdis Zatlers şi lituanian, Valdas Adamkus, potrivit unui comunicat al preşedinţiei.

La întrunire vor lua parte şi şefii de stat român Traian Băsescu, moldovean, Vladimir Voronin, şi polonez, Lech Kaczynski.

Ne puteți urmări și pe Google News

Agenda discuţiilor vizează, în principal, utilizarea oleoductului ucrainean Odesa-Brody pentru a transporta petrolul din Marea Caspică în Europa, a precizat diplomaţia ucraineană.

Oleoductul, construit în 2001 şi cu o lungime de 670 de kilometri, leagă oraşele ucrainene Odesa, de la Marea Neagră, şi Brody (vest), în apropiere de Polonia.

Polonia şi Ucraina intenţionează să prelungească acest oleoduct până la Gdansk (nordul Poloniei), la Marea Baltică.

Preşedinţii vor lua în discuţie în egală măsură posibilitatea de a rafina în Ucraina petrolul din Marea Caspică şi "perspectivele" de dezvoltare a sectorului nuclear ucrainean, se precizează în comunicatul preşedenţiei de la Kiev.

(18:10)