"Nici măcar cei din spatele lor, care au o mai mare experienţă politică, nu au reuşit să înţeleagă miza supremă care era stabilitatea politică", a spus el, explicând că l-a numit pe Victor Ponta prim-ministru tocmai de dragul stabilităţii. "De asta nu mi-am permis să mai încerc o desemnare de prim ministru independent şi încercând să-i pun în spate o majoritate care s-ar forma în spatele lui. De aceea am dat opoziţiei mandatul de prim ministru".
Băsescu a făcut şi o paralelă istorică pornind de la semnificaţiile zilei de 29 iulie (când are loc referendumul privind demiterea sa). "Pe 29 iulie 1947, Guvernul Petru Groza a scos în afara legii PNŢCD. Poate este o zi care stabileşte soarta României pe un termen mai lung sau mai scurt", a afirmat el.
El a arătat că data de 29 iulie "ne va spune care este atitudinea poporului român după 22 de ani de democraţie". "Este clar ce au în faţă: opţiunea între o putere politică izolată în momentul de faţă, că nimeni nu îi mai crede şi opţiunea de a spune că noi credem că Europa are dreptate. (…) Votul din 29 poate arăta un lucru extraordinar, că poporul este mai democrat decât politicienii din Parlamentul României", a argumentat Băsescu.

"PDL riscă să intre în coliziune cu mine"
Totodată, preşedintele suspendat a avertizat PDL că nu este partizanul ideii de a încuraja populaţia să nu vină la vot. "Opţiunea mea este să le cer românilor să vină la vot. Nu vreau să mă întorc la masa verde şi nici nu vreau să mă întorc cu 5% pentru şi 95% contra. Cei care mizează pe invalidarea alegerilor din cauza prezenţei cred că se înşeală. Poziţia mea este să-mi fac datoria faţă de români este să-i chem să se exprime şi să le explic importanţa votului pentru români. (…) PDL riscă să intre în coliziune directă cu mine dacă ei vor opta pentru neparticipare. Să nu participe ei. Eu îi voi chema pe români la vot", a avertizat el.
La discuţia de la GDS au participat susţinători ai lui Traian Băsescu, de la Horia Roman Patapievici, la Andrei Oişteanu, Gabriel Liiceanu, Cristian Preda, Sever Voinescu.