Băsescu în şedinţă cu uşile închise la CSM

Băsescu în şedinţă cu uşile închise la CSM

După ce Consiliul Superior al Magistraturii a fost somat în raportul de ţară să ia atitudine în ceea ce priveşte lupta anticorupţie, şeful statului i-a băgat în şedinţă pe membrii CSM. La începutul şedinţei de astăzi, Traian Băsescu a cerut ca discuţiile să nu părăsească sala de conferinţă şi a dat afară jurnaliştii prezenţi la acest eveniment cu acordul membrilor CSM. "V-aş propune ca discuţia să fie strict în interiorul CSM-ului, fără presă şi fără transmiterea în afară a discuţiei. Nu este publică această şedinţă", a precizat preşedintele Traian Băsescu, citat de Realitatea.

De altfel, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) analizează, într-o şedinţă de plen, aspectele reţinute în raportul Comisiei Europene, urmând a stabili măsuri concrete, a anunţat, ieri, prin intermediul unui comunicat de presă, purtătorul de cuvânt al CSM, judecătorul Cecilia Morariu.

Preşedintele Traian Băsescu a plecat de la şedinţa CSM, fără a face declaraţii presei, el fiind condus de către preşedintele Consiliului, Lidia Bărbulescu.

Ulterior, aceasta a declarat, pentru Mediafax, că, la şedinţa care s-a desfăşurat cu uşile închise, şeful statului nu a fost critic şi că mai sunt probleme de rezolvat până în luna decembrie.

Lidia Bărbulescu: Raportul CE este unul echilibrat şi constructiv

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a precizat că, în urma dezbaterilor din CSM, prezidate de preşedintele Traian Băsescu, s-a apreciat că raportul Comisiei Europene "este deopotrivă echilibrat, dar este de asemenea critic şi constructiv".

Astfel că, CSM a hotărât să ia o serie de măsuri care vor fi materializate într-o hotărâre, în prima reuniune a Consiliului, în luna septembrie. Tot atunci va avea loc o dezbatere mai de substanţă a părţii tehnice a raportului.

Printre direcţiile stabilite de CSM pentru lupta împotriva corupţiei, Lidia Bărbulescu a menţionat: intensificarea pregătirii profesionale specializate a judecătorilor şi procurorilor în domeniul combaterii corupţiei, continuarea politicii de recrutare a judecătorilor, procurorilor şi a personalului auxiliar, cu menţinerea unor standarde înalte de performanţă, relatează Rompres.

La acelaşi capitol, al luptei împotriva corupţiei, Lidia Bărbulescu a vorbit despre realizarea, împreună cu Ministerul Justiţiei, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie, a unui studiu independent cu privire la modul de individualizare a pedepselor aplicate de instanţe pentru categoriile de infracţiuni din sfera criminalităţii economico-financiare.

Preşedintele CSM a precizat, de asemenea, că vor fi luate măsuri pentru a îmbunătăţi politica de resurse umane. Astfel, în septembrie 2008, va fi prezentată varianta finală a Strategiei de resurse umane a sistemului judiciar, pentru perioada 2008-2010.

Kovesi: Obiectivul nostru este ridicarea monitorizării României

Procurorul general al României, a declarat, la finalul şedinţei CSM, că obiectivul instituţiilor din sistemul judiciar este ridicarea monitorizării pentru România până la raportul Comisiei Europene din vara lui 2009.

"Aşa cum este consemnat în Raportul de ţară, România va fi monitorizată. Primul raport interimar va apărea în decembrie 2008. Comisia va reveni pentru discuţii în octombrie sau noiembrie. Raportul următor va fi dat publicităţii în iunie 2009. Obiectivul nostru este ca această monitorizare să fie ridicată", a precizat Kovesi, citată de Rompres. CSM, somat să ia atitudine Fără să facă referire nominal la cazurile foştilor miniştri care şi-au îngropat dosarele în hăţişul procedural al parlamentului de la Bucureşti sau prevalându-se de decizii ale Curţii Constituţionale (CC) şi ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), raportul CE punctează responsabilităţi pentru lipsa progreselor, în special în privinţa celor zece cazuri care privesc foşti miniştri. „Politizatrea cazurilor de corupţie de către Parlamentul României şi eşecul sistemului judiciar de a emite condamnări în cazuri de corupţie la nivel înalt afectează percepţia publică asupra respectării domniei legii“.

CE remarcă eforturile procurorilor de a ancheta corupţia, criticând însă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Acesta trebuie să întărească transparenţa şi eficienţa Justiţiei, să găsească soluţii manageriale şi de resurse umane viabile. Mai mult, CE insistă ca CSM să ia o poziţiei „fără echivoc în privinţa anticorupţiei la nivel înalt, în contextul controversatei dezbateri politice din parlament“ pe acest subiect.

CITIŢI ŞI:

UE pune tunurile pe Parlament

Tonuri rezervate şi dezvinovăţiri ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 14:40

Ne puteți urmări și pe Google News