BĂSESCU ÎMPARTE PUTEREA CU STOLOJAN

BĂSESCU ÎMPARTE PUTEREA CU STOLOJAN

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat numele premierului, la Palatul Cotroceni. Liderii partidelor politice au fost informaţi, în jurul orei 12:00, despre cine va fi noul şef al Executivului, şi anume Theodor Stolojan. "Am avut în vedere un om capabil să gestioneze criza economică şi un om cu suficientă autoritate pentru a asigura buna desfăşurare a instituţiilor statului", a subliniat şeful statului, dorind să precizeze că mandatul viitorului premier va fi unul pe patru ani şi nu unul fracţionat. În cadrul negocierilor PSD-PDL, Mircea Geoană a susţinut ipoteza împărţirii mandatului în două părţi, fiecare partid urmând să conducă Guvernul timp de doi ani.

"Doresc să mulţumesc preşedintelui Traian Băsescu pentru încrederea acordată. Mulţumesc şi PDL pentru sprijinul acordat în întreaga activitate, dar şi pentru încrederea pe care au avut-o atunci când m-au nominalizat pentru această funcţie", şi-a început Theodor Stolojan discursul.

El a precizat că, în zilele viitoare, va colabora cu PSD, PDL şi UDMR, "pentru a realiza programul de guvernare în noile condiţii existente în România ca urmare a crizei economice şi a recesiunii mondiale".

Premierul desemnat a adăugat că cel de-al doilea obiectiv este formarea Guvernului, care va fi prezentat, spre validare, Parlamentului, "cât mai curând posibil, cel mai târziu pe 22 decembrie".

"Avem două misiuni urgente: programul de buget pe 2009 şi relansarea reformelor extrem de necesare dezvoltării ţării noastre", a subliniat Stolojan.

La scurt după anunţul învestiturii, Theodor Stolojan s-a întors la Senat la reuniunea PDL-PSD . El a declarat că este mulţumit de nominalizarea sa, dar că de aici începe greul şi că "trebuie să ne apucăm de treabă".

Întrebat dacă este mulţumit de desemnarea sa în funcţia de premier, el a răspuns: "Cred că da. Dar de abia acum urmează greul". 

REACŢII Ludovic Orban: "Numirea lui Theodor Stolojan e un uriaş pas înapoi. După 17 ani în care România ar fi trebuit să evolueze şi să se modernizeze, iată că preşedintele Băsescu nominalizează pentru funcţia de premier aceeaşi persoană nominalizată de Ion Iliescu pentru această funcţie după lovitura de stat dată împreună cu minerii împotriva Guvernului Roman"

Emi Boc: "Negociem, negociem, negociem! Aceasta este fraza zilei", a declarat liderul PDL cu referire la discuţiile pe care le au cu social-democraţii.

Adriean Videanu: Prim-vicepreşedintele PDL a declarat că, până acum, liderii PDL şi PSD nu au discutat desprea nominalizarea miniştrilor sau împărţirea portofoliilor, şi că structura Cabinetului va fi decisă doar de către premier, iar desemnarea minştrilor se va face cu acordul partidelor.

Politologul Bogdan Teodorescu crede că numirea lui Theodor Stolojan poate fi interpretată din mai multe perspective. În primul rând, anunţul preşedintelui Traian Băsescu îi scoate complet din calcul pe liberali, care nu l-ar accepta pe Stolojan premier. În al doilea rând, declaraţiile şefului statului exclud varianta fragmentării mandatului de prim-ministru, aşa cum se vehicula. "După multă vreme, Traian Băsescu şi-a făcut rost de un premer cu care poate discuta, cu care să se înţeleagă", a apreciat politologul contactat de evz.o.

A mai fost premier doi ani Theodor Stolojan a fost prim-ministru interimar al României până în noiembrie 1992. El a rămas în istoria recentă prin naţionalizarea valutei şi recapitalizarea băncilor, într-o perioadă economică dificilă. Dupa ’92 “mitul Stolojan” a început să decadă. A ales să coboare de pe coama unui val înalt de popularitate pentru o slujbă în străinătate, la Banca Mondială. Au mai urmat doua retrageri, în 2000 din funcţia de parlamentar şi în 2004 din cursa electorală pentru prezidenţiale, atunci în favoarea lui Băsescu, moment care a rămas în memoria colectivă prin reacţia lui primarului de atunci al Capitalei, care a plâns.

  Maniera de a se retrage mereu a dat impresia de neseriozitate. De remarcat că a adus PNL pe drumul cel bun după guvernarea CDR şi că a susţinut campania electorală a preşedintelui Traian Băsescu la alegerile din 2004.  Ştia că va fi numit Imediat după rezultatele din duminica alegerilor parlamentare, lideri ai PDL "au pus ţara la cale" într-un restaurant din Bucureşti.

Marele absent al acelei sindrofii a fost Theodor stolojan. Proaspătul premier a preferat atunci să rămână în faţa televizorului, pentru a urmări desfălurarea şi efectele crizei mondiale.

„Sunt în Bucureşti, dar urmăresc situaţia în Statele Unite, în Japonia, în Uniunea Europeană. Efectele crizei se amplifică de la o zi la alta. Sunt din ce în ce mai multe avertismente şi sunt convins că este necesar un guvern puternic care să depăşească situaţia de criză. Acest lucru este cel mai important acum“, a declarat atunci Stolojan. Prim-ministru pe evz.ro  Aproape 5.000 de cititori ai evz.ro au precizat cine consideră că ar fi mai potrivit pentru a conduce viitorul Guvern. Democrat-liberalul Theodor Stolojan a obţinut cel mai mare scor, fiind votat de 1.013 participanţi, adică de 20%. El este urmat, în preferinţele cititorilor evz.ro, de un alt coleg de partid, Vasile Blaga, cu 991 de voturi.

CV     Date personale:

Data si locul nasterii:  24 octombrie 1943, Târgovişte Starea civila: căsătorit

Studii:    - 1961 – 1966 -  Diplomă în ştiinţe economice, Academia de Studii Economice, Bucureşti - Doctor în ştiinţe economice, Academia de Studii Economice, Bucureşti - 1978 -  prezent  Membru al Institutului Internaţional de Finanţe Publice, Saarbrucken, Germania

Activitatea profesionala:   - 1966-1971 Economist - Frigotehnica, Bucureşti, Ministerul Industriei Alimentare - 1972-1991 Ministerul Finanţelor - 1972-1977  Economist în Direcţia Bugetului Statului; - 1978-1982  Şef serviciu în Direcţia Bugetului Statului; - 1983-1987  Director adjunct şi director al Direcţiei valutare şi a relaţiilor financiare internaţionale; - 1988-1989  Inspector general în Direcţia veniturilor statului; - 29 decembrie 1989 – aprilie 1990  Prim-adjunct al ministrului finanţelor; - mai 1990 – aprilie 1991  Ministrul finantelor;

Activitate politica:

mai 1991 – septembrie 1991 - Preşedintele Agenţiei Naţionale de Privatizare; octombrie 1991 – noiembrie 1992  - Prim-ministru al României; decembrie 1992 – 1998 - Economist şi Senior economist în Banca Mondială; 1999 – 2000 - Preşedinte, Tofan Corporate Finance SA Bucureşti,  2001 - Consultant Tomex SRL Bucureşti, 2004 decembrie-2006 noiembrie - Consilier prezidenţial, Administraţia Prezidenţială 2002 – prezent - Profesor universitar, Universitatea Transilvania Braşov. 2002, august-2004, octombrie - Preşedintele  PNL 2006, decembrie - 2007, decembrie - Preşedintele PLD decembrie 2007 - prezent - Prim-vicepreşedinte PDL noiembrie 2007 - prezent - Europarlamentar

Calendarul instalării noului Guvern Preşedintele este, potrivit Constituţiei, cel care desemnează un candidat pentru funcţia de premier, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul la funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Noul guvern are toate şansele să fie instalat până la Crăciun, cel mai probabil pe 22 decembrie. Votul de învestitură pentru noul Guvern va fi dat, cel mai probabil, pe 19 decembrie.

Depunerea jurământului la Palatul Cotroceni va avea loc în aceeaşi zi, iar pe 22 decembrie, zi simbolică pentru Revoluţia Română, Executivul va fi instalat în funcţie.   10 decembrie - preşedintele desemnează premierul 12 decembrie - mandatul actualului Parlament expiră 15 decembrie - noul Parlament este convocat în prima şedinţă 18 decembrie - Senatul şi Camera îşi aleg structurile de conducere 19 decembrie - Guvernul nou format este votat în Parlament 20 decembrie - Guvernul depune jurământul la Cotroceni 22 decembrie - noul Guvern se instalează la Palatul Victoria

Rămâneţi pe www.evz.ro pentru a afla reacţiile la această numire.

CITIŢI ŞI:

CUM VA ARĂTA VIITORUL GUVERN

Ne puteți urmări și pe Google News