În Hotelul „Doina“ din stațiunea Neptun, fostul scafandru de luptă Dorel Onaca face armată într-o sală de conferințe. Președintele PMP, Traian Băsescu, vine să le vorbească tinerilor despre politică. Înalt și solid ca un șifonier, Onaca îi dă la o parte pe seniori din primele rânduri și îi cheamă pe tineri. „Buzăule, treci în spate!“, strigă acesta, cu o centură neagră la activ și cu o admirație pentru Traian Băsescu care l-a scos din sărite până și pe fostul șef al statului.

Tinerii poartă tricouri albe și albastre, culori marinărești, și umflă baloane cu PMP. Un coș maro cu mere verzi stă la baza prezidiului. O fată scoate o sticluță din poșetă și se dă cu parfum în jurul gâtului. Băsescu trebuie să apară. În primul rând așteaptă, printre alții, Magda Bistriceanu, fostă pesedistă ajunsă purtător de cuvânt al PMP și care poartă pantofi negri cu cataramă și tocuri înalte de 14 centimetri.

Traian Băsescu ajunge la școala de vară. „Ce faceți copii?“, le spune tinerilor care-l așteaptă la hotel. Fostul președinte pare obosit. Intră în aplauzele sălii. Un băiat îmbrăcat în costum tradițional din Maramureș își dă clopul jos din cap, cum face un bărbat când intră într-o biserică.

Prin insulele Kurile

Președintele executiv al PMP, Valeriu Steriu, se uită în sală și le spune tinerilor că vede viitorul politicii din România. PMP o să ajungă un partid de succes dacă are principii, află tinerii. Ce principii? „Să ai un crez când intri în politică, nu să o faci pentru funcții. Și încă o calitate: onestitatea. Așa poți ajunge un politician de cursă lungă“, spune Steriu. Băsescu vorbește aproape 50 de minute. Le spune tinerilor să nu „care geanta unui senior“, ci să se implice în administrația locală dacă vor să facă politică la nivel înalt. Și să aibă o meserie solidă, altfel vor ajunge servitori în partid.

„Există un lucru care te face să fii un politician liber: să ai o meserie. Politica nu este o garanție de carieră, la fiecare 4 ani poți să ieși din politică. Baza unui politician este în meseria lui, pentru că altfel va deveni un lacheu al puternicilor din partid, va trebui să facă frumos întotdeauna ca să îl pună unul mai mare pe liste“, le-a explicat Traian Băsescu tinerilor din PMP.

După care i-a purtat prin economie bazată pe investiții, coridoare pan-europene de transport, condițiile de muncă ale unui chirurg, abandonul scolar și politică externă în arhipelagul Kurile. Tinerii încep să șușotească că Băsescu vorbește cam mult. „Ce v-am spus nu sunt povești“, îi asigură fostul președinte.

„Vrem fapte, nu vorbe“

Tinerii l-au aplaudat pe Traian Băsescu de trei ori: când le-a spus că supermarketurile trebuie să fie mutate în afara Capitalei, când a vorbit despre locuri de muncă în țară și când a spus că este un susținător înfocat al unirii României cu Republica Moldova.

Ei au vrut să știe dacă vor avea o pondere pe lista PMP la alegerile parlamentare. „Dacă aveți o meserie puteți avea o pondere“, le-a răspuns Băsescu. Fostul președinte iese cu greu din sală. Fiecare se luptă să obțină o poză cu el. Băsescu începe să fie nervos. „Ce să vă fac? Dacă nu vă așezați să vă așez eu?“, le spune membrilor de partid. Tot nu iese cum trebuie. „Ia așezați-vă voi și după aia mă anunțați și vin și eu“, le spune fostul președinte.

„A fost un discurs motivațional, dar vrem și fapte, nu doar vorbe mari“, comentează un grup de tineri din PMP. „Politica este o dezamăgire totală. De ce se ceartă mereu între ei dacă toți spun că vor un singur lucru, binele nostru? De ce sunt atât de multe partide?“, se întreabă ei. „Cu mâinile curate nu ai cum să ieși din politică“, spune un băiat de 19 ani care a muncit 7 luni ca barman în Anglia.

Cioloș, model pentru tinerii PMP

Valeriu Steriu le-a spus tinerilor câteva „secrete“ politice. Într-o emisiune TV mesajul lor contează 30%, în timp ce limbajul nonverbal – 70%. „Nodul de la cravată, coșul de pe față, freza, toate contează“, îi învață Steriu pe tineri. Ei primesc și un model de modestie: Dacian Cioloș, actualul premier. „Generația viitoare de politicieni trebuie să fie cam așa. Ăsta este produsul pe care trebuie să-l livrăm oamenilor“, le-a spus Steriu. Șprițul în campanie este interzis, mai ales seara, au mai aflat ei. „Trebuie să ai un program de sportiv“, le-a spus Steriu, cu alimentație controlată, odihnă și pregătire fizică. Tinerii PMP au mai aflat cum să facă alianțe cu adversarul: „Statul la masă cu adversarul. E bine în campanie să lași loc de «Bună ziua», să nu faci atacuri personale, pentru că te poți trezi că trebuie să faci Guvernul împreună“.

Suspans la alegerile parlamentare

Traian Băsescu s-a ferit să își anunțe candidatura la alegerile parlamentare. Întrebat dacă va intra în cursa electorală din 11 decembrie, el a spus: „Și da, și nu. Vom vedea în preajma alegerilor. Dacă va fi necesar, dacă va fi în avantajul partidului, probabil că voi candida. Nu resping ideea, nu o îmbrățișez“. Fostul președinte a menționat că „trebuie să vină și vremea să mă ocup de nepoți și să scriu cărțile mandatului“.