Ultimul lucru pe care îl va face guvernul va fi să împrumute bani de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat, ieri, Traian Băsescu, preşedintele României, în cadrul dezbaterii organizate de oamenii de afaceri pentru găsirea de soluţii pentru depăşirea crizei.
Şeful statului a afirmat că deficitul de cont curent poate fi finanţat din fonduri ale instituţiilor financiare europene. În plus, „România nu mai poate fi aşezată în matricea FMI. Am depăşit marginile matricei pe care Fondul le impune unei economii, şi nu numai economiei, ci şi societăţii“, a explicat Băsescu.
El susţine că ţara noastră nu se va confrunta cu lipsa banilor dacă vom reuşi să folosim fondurile europene. De altfel, în opinia preşedintelui României, absorbţia banilor de la UE este una dintre priorităţile guvernului. Potrivit datelor prezentate de el, în 2007 şi în 2008 am reuşit să cheltuim numai circa 200 de milioane de euro din suma de 1,85 miliarde de euro, virată în conturile Ministerului Finanţelor. Statul scapă de datorii la firme
Prioritatea zero a actualului cabinet este însă achitarea datoriilor în valoare de peste două miliarde de euro pe care instituţiile publice le au faţă de firme, consideră preşedintele Băsescu. De altfel, o decizie în acest sens a fost luată chiar ieri, în cadrul şedinţei de guvern. Executivul a decis să plătească eşalonat, începând cu această lună, restanţele pe care le are faţă de companii pentru facturile neachitate emise la 31 decembrie 2008. Potrivit lui Gheorghe Pogea, ministrul de finanţe, aceste facturi sunt în valoare de 7,7 miliarde de lei (2,1 miliarde de euro).
Prima plată, în valoare de 600 milioane de lei, va fi achitată după 25 ianuarie, urmând ca în februarie şi în martie să fie plătite încă 1,5 miliarde de lei, respectiv 900 milioane de lei. Limitarea salariilor bugetarilor, sursă de venit
Traian Băsescu susţine că o sursă importantă de bani pentru bugetul statului o reprezintă limitarea salariilor şi a pensiilor personalului din aparatul de stat.
„Guvernul trebuie să fie hotărât, să nu privească la 2009 ca la un an electoral“, a afirmat preşedintele. În caz contrar, anul în curs va fi ratat, precizează el.
Potrivit datelor prezentate de şeful statului, în România sunt circa 3,5 milioane de salariaţi la firme din domeniul producţiei şi serviciilor. Aceştia susţin 4,9 milioane de pensionari la stat, două-trei milioane de pensii agricole, precum şi pe cei 1,5 milioane de funcţionari publici.
Pe de altă parte, Mircea Geoană, preşedintele PSD, prezent la dezbateri, a declarat că susţine majorarea pensiilor şi salariilor pentru persoanele cu venituri mici. În acest fel va fi stimulat consumul, care a scăzut din cauza crizei economice, a adăugat preşedintele Senatului.
PROPUNERI
Firmele vin cu soluţii să scape de criză
- Plata taxei pe valoarea adăugată (TVA) la încasarea facturii este una dintre măsurile urgente anticriză propusă de oamenii de afaceri pentru depăşirea situaţiei dificile în care se află multe firme.
Aceasta are şanse să fie adoptată, după ce şi Traian Băsescu, şeful statului, a declarat că o susţine. Ea a fost propusă de George Constantin Păunescu, preşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, ieri, în cadrul unei conferinţe pentru stabilirea priorităţilor concrete de luptă împotriva efectelor turbulenţelor economice.
Alte soluţii propuse de oamenii de afaceri sunt:
- neimpozitarea profitului reinvestit şi nici a indemnizaţiilor plătite de companii pentru şomajul tehnic.
- menţinerea, în 2009, la 2% a contribuţiei la pensiile private obligatorii sau obţinerea gratuită, timp de un an, a tuturor avizelor şi autorizaţiilor de care au nevoie companiile pentru a face investiţii în producţie.
- Potrivit lui Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), patronii trebuie încurajaţi să creeze noi locuri de muncă cu bonificaţii de 1.000-1.500 de euro pentru fiecare nou-angajat.
- Firmele mai cer compensaţii băneşti pentru muncitorii care acceptă să lucreze la proiecte situate la distanţe mari de casă, precum şi ajutor de stat pentru industria alimentară şi proiectele de energie regenerabilă.
- Consiliul Naţional al IMM-urilor propune încurajarea exporturilor prin subvenţii, crearea fondului de contra-garantare a creditelor şi suplimentarea sumelor Fondului de Garantare a Creditelor, precum şi reducerea numărului taxelor parafiscale.
- O altă soluţie propusă este ca instituţiile de stat să cumpere bunuri de consum numai de la producătorii români. (Ana Bâtcă)
Citiţi şi: Bugetul de criză propus de guvern nu acoperă promisiunile electorale