Un numar de 7.425 de cetateni romani au votat la referendum, pana aseara, la ora 20.00 (ora Coastei de Est, 3.00, ora Romaniei) pe teritoriul SUA, numarul depasindu-l pe cel inregistrat la alegerile din 2004, cand au votat 6.275 de persoane.
Datele au fost centralizate de Ambasada Romaniei la Washington pana la ora locala 20.00, cand, din cauza diferentelor de fus orar de pe teritoriul american, 14 sectii de votare din regiunea centrala si de vest erau inca deschise. Numarul total al alegatorilor inregistrati la vot in SUA urmeaza sa fie transmis la Biroul Electoral Central la trei ore dupa inchiderea urnelor.
Cea mai mare prezenta la vot s-a inregistrat la sectia de la Consulatul din New York, unde si-au exercitat dreptul de vot 1.271 de romani, urmata de sectia din Chicago, cu 795 de alegatori cu o ora inaintea inchiderii urnelor, si de Washington, cu 495 de alegatori la incheierea votului. La Los Angeles, votasera 370 de alegatori, dar urnele au mai ramas deschise inca trei ore.
La New York, au fost inregistrate 1.201 de voturi impotriva demiterii presedintelui Traian Basescu, 65 de voturi in favoarea demiterii, iar cinci buletine de vot au fost nule. La Washington DC au fost eliberate 23 de titluri de calatorie pentru cetatenii romani care nu aveau documente de identitate valabile, iar la New York numarul acestora a fost de 30.
Prezenta generala mai ridicata la vot la referendumul de sambata decat la alegerile precedente a fost confirmata si la New York, unde numarul romanilor care au votat - 1.271 - l-a depasit pe cel inregistrat la alegerile din 2004, cand au votat 1.261 de persoane.
Prezenta la vot a fost mai redusa in alte sectii de votare aflate in jurisdictia Consulatului de la New York, la Boston (MA), 246 de alegatori, Philadephia (PA), 212 alegatori si Bridgeport (CT), 124 de alegatori.
"Ne-am bucurat ca am avut un numar mai mare decat la alegerile precedente, oamenii au inceput sa vina dis-de-dimineata si a fost un flux aproape continuu, ceea ce dovedeste interesul comunitatii romanesti de aici. Acest lucru dovedeste si faptul ca in regiunea New York traieste cea mai importanta comunitate romaneasca, o comunitate activa si interesata de problemele tarii", a declarat consulul Romaniei la New York, Pietro Pavoni.
Votul la New York a decurs fara incidente, participarea fiind mai mare in orele diminetii si pranzului, cand coada formata la intrarea in sectia de votare din incinta Consulatului se intindea pe cateva zeci de metri. Cei prezenti, unii veniti de la zeci de kilometri distanta, au asteptat cu rabdare sa-si exercite dreptul de vot, iar la iesirea de la urne si-au exprimat deschis opiniile.
"Exact acum 17 ani am votat in Romania, in Duminica Orbului, pentru o tara mai buna si, in acelasi an, dupa alegeri, am parasit tara", povesteste unui grup de prieteni George Hotar, in varsta de 55 de ani, inginer proiectant la o firma de hidroconstructii. "Trebuie sa inceapa sa se aleaga apele, ca, daca nu se aleg apele, de-aici incolo nu se mai poate", a adaugat el. Avand un titlu de profesor la plecarea din tara, el nu ascunde greutatile prin care a trecut, obtinand o calificare si reusind ulterior sa-si cladeasca o cariera la varsta de 40 de ani.
Radu si sotia sa, Raluca, din Bihor, stabiliti in SUA cu un an si doua luni in urma, la Whittier, California, si aflati in vizita la New York si-au luat pasapoartele cu ei pentru a putea vota la referendum. "Credem ca este un vot important pentru viitorul Romaniei si de aceea am tinut sa votam", a declarat Radu. Ei au marturisit ca sunt la curent cu noutatile din tara, prin intermediul presei, mai ales presa romana, pe care o citesc pe internet.
Si Aurora Coman, rezident in Queens, si-a exprimat speranta ca votul de la referendum e unul important. "Am venit pentru a confirma ce am votat in 2004 si consider ca participarea la alegeri e o datorie pe care noi, cetatenii romani, trebuie sa o indeplinim oriunde am fi", a spus ea.
O opinie asemanatoare a exprimat si Tanase Caton, medic pensionar, care a votat impreuna cu sotia si si-a exprimat deschis optiunea pentru Traian Basescu. "votul nu este atat de important pentru noi, cei din afara tarii, cat pentru cei din tara. Traian Basescu nu este un jucator, ci un luptator. Eu am votat pentru tara", a spus el.
Prezenta la urne la referendumul pentru demiterea presedintelui a fost de 43,96%, 74,34% dintre acestia votand in favoarea lui Traian Basescu, iar 24,9% impotriva acestuia, releva rezultatele partiale comunicate de BEC, astazi, la ora 10.00.
Cititi si Romanii "de afara" au fost blocati de cozile suspendarii.