Preşedintele a criticat măsurile populiste ale guvernului Boc. În loc de economate şi măriri de salarii, el vede posibilă, cel mult, o indexare a pensiilor.
Preşedintele Traian Băsescu a criticat ieri măsurile stângiste promovate de unele partide aflate la guvernare, precum UNPR şi UDMR, dar susţinute şi de politicienii PDL. Iritat de planurile guvernanţilor, care vizau implementarea propunerii UNPR-ului lui Gabriel Oprea, de redeschidere a unor economate, şeful statului a susţinut că pensionarul de rând ar trebui să se mulţumească doar cu o indexare. Băsescu şi-a îndreptat tirul asupra populismului partidelor şi intereselor electorale ale acestora, avertizându-le că ame ninţă şansele României de a ieşi din recesiune.
"Dacă ne gândim să intrăm în populisme, România ratează şi ne va costa mai scump decât ne-a costat să ieşim din această recesiune. Nu vedeţi declaraţiile politicienilor, care deschid economate, măresc salariile fără să spună că avem 14,2 miliarde de împrumutat pentru fondul de pensii? Aceşti politicieni mint. Dacă ne întoarcem în situaţia de a îm pru muta mai mult decât am împrumutat va fi mult mai rău decât a fost trecerea prin această criză.(...) Cred că pensionarii ar fi fost mai mulţumiţi cu o indexare", a comentat Băsescu, la Radio România Actualităţi (RRA), repetând faptul că economatele sunt o măsură populistă. "Ce mi-aş dori ca iniţiativa asta să fie una reală, nu electorală", a subliniat şeful statului.
El a recunoscut că nu ştie "dacă este vreo perspectivă de indexare a pensiilor", dar acest lucru nu justifică apariţia unor "promisiuni faţă de pensionari". "Datele economice nu justifică promisiuni către pensionari şi justifică angajamente foarte reţinute legat de revenirea la salariile bugetarilor", a adăugat şeful statului.
Revenirea salariilor, "mers pe sârmă"
"Dacă nu va apărea un derapaj, salariile angajaţilor de la stat vor putea fi aduse, începând cu 1 ianuarie 2012, la nivelul de dinainte de 2010, când au fost diminuate", a avertizat şeful statului. "Despre procent nu se poate discuta în acest moment pentru că România este dependentă de ceea ce se întâmplă pe plan european şi global", a mai spus preşedintele, taxându-i pe politicienii populişti care s-au grăbit să vorbească despre posibilitatea majorării salariilor.
“Putem da înapoi bugetarilor câteva procente imediat. Un gând firesc, dar necinstit în raport cu realitatea. Pentru că cei care au lansat zvonurile legate de acest subiect au uitat să spună că România trebuie să completeze deficitul de la fondul de pensii, care nu este de două miliarde, cât avem în plus pe semestrul I, este de 14,2 miliarde de lei. România este în această situaţie de a merge pe sârmă, cu atenţie, fără populisme, cu pragmatism şi cu responsabilitate", a atenţionat şeful statului.
“Nepoţii" de la Interne
Şeful statului a vorbit din nou despre disponibilizări, precizând că există funcţionari competenţi, însă şi funcţionari incompetenţi şi corupţi, care trebuie îndepărtaţi prin restructurări. "Trebuie să scăpăm uşor-uşor şi responsabilitatea primarului, preşedintelui Consiliului Judeţean, ministrului, secretarilor de stat, este ca procesul de diminuare a cheltuielilor de funcţionare a statului să aibă ca prioritate şi selecţia corectă a oamenilor", a spus Traian Băsescu, exprimânduşi speranţa că printre cei zece mii de oameni care vor fi restructuraţi din Ministerul de Interne să se regăsească chiar cei care nu au ce căuta acolo, precum "nepoţii".
Ajutorul guvernului pentru companii, o amintire
În ceea ce priveşte problema investiţiilor, referindu-se la regiile de stat, preşedintele a sugerat că unele dintre acestea ar trebui sacrificate şi "lăsate să intre în faliment". "Ministrul Economiei a fost felicitat de delegaţia FMI pentru că a trecut la programe de restructurare. Nu exclud posibilitatea ca unele din aceste regii să fie lăsate să intre în faliment. Nu s-a stabilit încă o listă, dar guvernul nu are posibilitatea să plătească datoriile regiilor. Va rămâne o amintire faptul că guvernul scoate din dificultate orice companie", a afirmat şeful statului.
Pe de altă parte, preşedintele şi-a exprimat speranţa ca noua Lege a Sănătăţii să fie adoptată până la sfârşitul anului. "Până la urmă, guvernul şi-a asumat răspunderea pe Legea Educaţiei, iată că a început implementarea ei. Probabil, acelaşi lucru trebuie făcut şi legat de Sănătate", a spus Băsescu.
Subiectul reorganizării teritoriale a fost şi el atins, şeful statului precizând că această temă va fi discutată cu politicienii. "Eu voi continua să insist, ei vor vrea să continue să analizeze. Vom vedea, vom găsi soluţii, discutăm, ne aşezăm la masă şi continuăm discuţia. Pentru că, trebuie să vă spun, în momentul de faţă, cele mai mari cheltuieli cu aparatul de stat sunt în teritoriu, nu la centru, nu la Bucureşti", a explicat preşedintele.
INTENȚIE
Băsescu: USL nu dă premierul nici dacă are peste 50%
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că nu va fi obligat să nominalizeze un premier de la USL chiar dacă această alianţă va câştiga, la alegerile din 2012, peste 50% din voturi. Şeful statului a invocat articolul 103 din Constituţie.
“În Constituţie se spune că premierul provine de la partidul, nu de la alianţa care a obţinut 50% din voturi", a declarat preşedintele Traian Băsescu, ieri seară, la B1TV.
Şeful statului a lansat liberalilor o invitaţie la guvernare după alegerile din 2012, arătându-se dispus să negocieze chiar funcţia de premier. “Dacă mă întrebaţi pe mine, eu văd o coaliţie de guvernare PDL-PNL-UDMR. De regulă, premierul e dat de partidul cu cele mai multe voturi, dar nu aş stabili asta acum", a spus Traian Băsescu.
Preşedintele spune că, din experienţa sa, a constatat că liberalii au o atitudine mai pragmatică şi mai flexibilă în coaliţii decât socialiştii. “PSD este un partid anacronic chiar dacă e condus de un tânăr, sau, mai bine spus, de un om imatur", a conchis Traian Băsescu.