Şeful statului a declarat, la postul public de radio, că, deşi este un susţinător al creşterilor salariale, "nu va reacţiona negativ dacă Guvernul ajunge la o înţelegere cu sindicatele ca pentru o jumătate de an să se îngheţe salariile şi pensiile, prioritatea fiind folosirea resurselor publice pentru punerea în mişcare a economiei".
Aceasta ar fi una dintre măsurile de criză ale Executivului pe care le-ar accepta preşedintele în perioada următoare. De menţionat că această îngheţare presupune ca pe o perioadă de şase luni să nu mai crească salariile bugetarilor, aşa cum fusese promis de către membrii Guvernului.
Promisiunile electorale, o capcană Declaraţia survine pe fondul discuţiilor în plină desfăşurare despre bugetul de criză, pe care toată lumea îl aşteaptă.
Băsescu a menţionat că o capcană legată de întocmirea proiectului bugetului pe 2009 este încercarea Guvernului de a îndeplini în acest moment promisiunile electorale, în condiţiile în care acestea au fost asumate pentru patru ani.
Cu toate acestea, el a precizat că ar înţelege dacă Guvernul va dori să demonstreze că se ţine de cuvânt în privinţa promisiunilor electorale legate de creşterile de salarii şi pensii, însă cu un moratoriu de şase luni vizavi de aceste venituri, pentru a vedea cum reacţionează economia.
Băsescu a spus că, dacă se îngheaţă salariile şi pensiile pentru şase luni şi se diminuează numărul funcţionarilor, atunci vor fi bani "pentru toate".
"Dacă nu mişcăm economia, de unde să strângi bani la buget dacă economia este îngheţată şi nimeni nu plăteşte taxe şi impozite la stat pentru că nu lucrează companiile", a declarat şeful statului.
El a menţionat însă că efectele "închiderii robinetului risipei" se vor face simţite peste două-trei luni.
Nu este împotriva împrumuturilor externe
În cadrul aceluiaşi interviu, preşedintele Traian Băsescu a spus că nu este împotrivă ca actualul Guvern să facă împrumuturi externe.
"România intenţionează să ia un împrumut de 6-7 miliarde de euro. Banii nu vor fi de la FMI, ci vor fi bani europeni. Am anunţat Comisia Europeană cu privire la intenţia de a împrumuta bani", a declarat preşedintele.
O primă măsură
Guvernul a decis săptămâna trecută reducerea cu 20% a posturilor din administraţia centrală, lăsând fără loc de muncă circa 1.500-2.000 de funcţionari publici.
Motivul: cei rămaşi vor putea beneficia de majorări salariale în raport cu inflaţia, fără a afecta ţinta de deficit bugetar. Restructurarea vizează ministerele, aparatul de lucru al guvernului, agenţiile şi autorităţile din subordinea executivului şi ministerelor.
REACŢII În replică, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, susţine că " mesajul domniei sale ar putea pregăti terenul pentru poziţia pe care premierul Boc urmează să o adopte ".
Reprezentantul BNS spune, însă, că îngheţarea salariilor bugetarilor pentru şase luni contravine principiilor convenite cu actualul guvern, de ajustare a salariilor în funcţie de creşterea preţurilor de consum.
Dumitru Costin spune că în cazul în care se va lua o astfel de măsură " atunci trebuie să discutăm caz cu caz şi s-ar putea să constatăm că se pot reduce nişte posturi de la unele organizaţii şi companii de stat ".
Stolojan: Un moratoriu al creşterilor salariale pe şase luni este oportun
Prim-vicepreşedintele PD-L a declarat că îngheţarea salariilor şi pensiilor pentru următoarele şase luni este necesară pentru a vedea cum va evolua economia României, propunerea fiind discutată la nivelul coaliţiei ca ipoteză de lucru. "În coaliţie se discută orice asemenea propunere, iar moratoriul a fost discutat ca propunere", a declarat, astăzi, Stolojan, citat de RTV.
Democrat-liberalul susţine o asemenea variantă, deoarece orice creştere salarială s-ar face în condiţiile în care prognozele economice devin din ce în ce mai pesimiste.
"Nu numai în România, dar şi în SUA şi statele europene toate prognozele care se fac în următoarele luni au un grad foarte mare de incertitudine. Ultima prognoză a Comisiei Europene şi cea a FMI, care va apărea pe 29 ianuarie, sunt mai proaste decât acum două luni", a spus democrat-liberalul.
Geoană: PSD nu va fi de acord cu îngheţarea salariilor
Liderul PSD Mircea Geoană a declarat că PSD nu va fi de acord cu îngheţarea salariilor, o măsură despre care Traian Băsescu a declarat la postul public de radio că nu ar critica-o dacă va fi luată de Guvernul Boc.
"În limita resurselor bugetare, salariile şi pensiile trebuie să crească. Creşterea salariilor şi pensiilor mici este o măsură din planul anticriză şi stimulează consumul. Pensionarii consumă, spre exemplu, din producţia internă. Aceste creşteri fac parte nu numai din dimensiunea socială a măsurilor anticiză, ci şi din cea economică", a spus Geoană, citat de Mediafax.