In editia on-line a publicatiei The Economist este publicat un articol in care este descrisa situatia din Republica Moldova, "tara pe care Europa a uitat-o", autorii criticand politica "simplista" a presedintelui Traian Basescu fata de statul vecin.
"Republicii Moldova ii lipseste cultura glorioasa a Europei Centrale, romantismul expresiv al Balcanilor, farmecul si atractia tarilor baltice sau uriasa importanta strategica a Asiei Centrale si Caucazului. Are rolul unei tari care poate fi cu usurinta ridiculizata (...)", noteaza autorii articolului, adaugand ca, "desi Moldova intr-adevar este mica, izolata si condusa necorespunzator, nu este insa ridicola".
"Romanii pot concepe cu greu ca Moldova este o tara diferita; asa cum multi englezi gandeau despre Irlanda si inca mai gandesc despre Scotia si Tara Galilor", continua The Economist, referindu-se in continuare la politica adoptata in acest caz de presedintele Romaniei, Traian Basescu.
"Traian Basescu, presedintele Romaniei (in prezent suspendat), un jovial fost capitan de nava, considera ca Republica Moldova este un experiment esuat, care probabil ar avea o situatie mult mai buna daca s-ar alatura Romaniei. Punctul de vedere al lui Basescu ar fi mult mai potrivit in fosta calitate, discutat intr-un bar dintr-un port, la un pahar de tuica - bautura nationala a Romaniei. Insa, in calitatea de sef de stat (...), atitudinea pare grosolana", comenteaza editorialistii britanici.
"Eufemismele ascund parerile sale reale: Moldova este condusa de o elita sovietica provinciala, incompetenta, care a pierdut nu doar increderea lumii externe, ci si a propriei populatii. Populatia se inghesuie sa obtina pasapoarte romanesti (asa cum explica presedintele: 800.000 dintr-o populatie de 4,5 milioane).
In contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cetatenia acestei tari, accesibila celor mai multi dintre moldoveni, este irezistibil de atractiva, iar procesul reunificarii nu poate fi oprit", subliniaza The Economist.
Autorii articolului critica si ceea ce numesc "notiunile simpliste" cu care ar opera Traian Basescu. "Romania a depus eforturi pentru a adera la Uniunea Europeana si acum se lupta sa reziste in blocul comunitar. Moldova are probleme mult mai grave si nici macar nu se afla in «camera de asteptare» a aderarii.
Ultimul lucru pe care il doreste Uniunea Europeana este o alta tara fosta comunista saraca si condusa gresit. Ce se va intampla cu Transnistria, principalul teritoriu rusofon atasat Republicii Moldova pe timpul URSS si care acum incearca sa fie independenta?", adauga textul articolului.
"Ideea este ca reunificarea cu Romania nu este populara in Republica Moldova. Parerile lui Basescu ar putea fi nuantate de entuziasmul cu care a fost primit in timpul recentei vizite in Republica Moldova. Cu toate acestea, doar a sasea parte din populatia R. Moldova se declara «romani».
Cei mai multi s-au obisnuit, in ultimii 50 de ani, sa traiasca intr-o alta tara. Nu doresc sa revina in situatia de a fi o provincie neglijata a Romaniei Mari", apreciaza The Economist, subliniind ca "Moldova nu este doar cea mai saraca tara fosta comunista din Europa, este si ultima si la capitolul afectiune si atentie".
"Situatia trista din Republica Moldova afecteaza si alte tari sub forma actiunilor de contrabanda si prostitutiei. Unele zone - in principal provincia separatista Transnistria - sunt sinistre. Soarta provinciei este extrem de importanta. Osciland intre Est si Vest, Republica Moldova ar putea fi prima tara pe care Kremlinul o recastiga dupa anii 1970", concluzioneaza The Economist.