Evenimentul Zilei > Politica > Băsescu, către parlamentarii care vor modificarea Codului Penal și a celui de Procedură penală: „Opriți-vă, imbecililor!”
Băsescu, către parlamentarii care vor modificarea Codului Penal și a celui de Procedură penală: „Opriți-vă, imbecililor!”

Băsescu, către parlamentarii care vor modificarea Codului Penal și a celui de Procedură penală: „Opriți-vă, imbecililor!”

Fostul președinte Traian Băsescu scrie pe Facebook că prevederile actuale din Codul Penal și cel de Procedură Penală, referitoare la arestul preventiv, trebuie să fie păstrate. Modificarea lor l-ar „încorseta” pe judecător.

„Opriți-vă, imbecililor! Un grup de parlamentari a început o bătălie nemiloasă cu codul penal și cu justiția pentru a înlocui sintagma “suspiciuni rezonabile” cu sintagma “indicii temeinice”. Eu, ca om politic, susțin că formularea actuală trebuie să rămînă pentru că dă un spectru foarte larg de apreciere judecătorului. Încercarea de a-l încorseta pe judecător în criterii înguste, la aprecierea arestării preventive, ar fi o greșeală și, în mod categoric, problema sistemului nostru judiciar nu este aici, deci opriți-vă!”, cere fostul șef de stat.

El spune că Justiția are acum nevoie de judecători care să ia decizii doar pe baza conștiinței și a legii.

La bordul navelor de mare tonaj, există o vorbă, care, cred eu, este aplicabilă și judecătorilor și ea sună așa: “La bordul navei, între pavilion și Dumnezeu este doar comandantul “. În toată istoria Marinei, nimeni n-a îndrăznit vreodată să-l pună și pe secund între pavilion și Dumnezeu.
Parafrazînd, “În justiție, între lege și soarta unui om, pe de o parte, și Dumnezeu, pe de altă parte, este doar judecătorul”. La fel ca și la comandantul de navă, alături de judecător, nu încape secundul, adică nici procurorul, nici ofițerul SRI, nici avocatul , nici atmosfera creată de televiziuni, uneori chiar cu sprijinul generos al procurorilor, nici opinia publică, nici foștii ofițeri acoperiți dintre judecători și procurori, nici politicienii.
Mai mult ca oricînd justiția are nevoie de judecătorul care este singur pe baricada legii și a conștiinței lui, precum comandantul pe puntea de comandă”, a apreciat Traian Băsescu.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: