Basescu, atac fatis la Norica Nicolai

Dupa ce premierul a refuzat pentru a doua oara negocierile cu seful statului in privinta numirii noului ministru de Justitie, presedintele a facut publice date din trecutul de magistrat al Noricai Nicolai.

Comunicatul de presa, postat in aceasta seara pe site-ul administratiei prezidentiale, debuteaza cu regretul lui Traian Basescu in legatura cu esuarea negocierilor dintre Palate in acest caz.

Basescu sustine ca are aceste informatii despre Norica Nicolai din data de 8 ianuarie, atunci cand a primit o scrisoare din partea Parchetului General, data la care l-a invitat prima data pe prim-ministru la discutii.

Va prezentam comunicatul integral al Administratiei Prezidentiale.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Reamintim ca la data de 17 decembrie 2007, fara sa se consulte cu seful statului, premierul i-a trimis presedintelui Romaniei propunerea de numire a doamnei Norica Nicolai in functia de ministru al Justitiei.

Pentru a verifica criteriile prevazute de Decizia Curtii Constitutionale nr.356/2007, Presedintele a considerat ca este necesara o analiza a activitatii profesionale a doamnei Nicolai. In acest sens, in data de 17 decembrie, Presedintele a solicitat in scris Parchetului General punerea la dispozitie a mapei profesionale a doamnei Nicolai.

Dupa ce a analizat parcursul profesional al doamnei Nicolai, asa cum cere sus amintita decizie a Curtii, Presedintele i-a trimis o scrisoare premierului, in data de 8 ianuarie, prin care ii cerea sa renunte la desemnarea doamnei Nicolai.

Presedintele a motivat refuzul printr-un fapt de notorietate publica – incercarea de fraudare a unui vot in Senatul Romaniei, considerand ca acest fapt este suficient pentru a pune la indoiala respectarea criteriului "reputatiei nestirbite si moralitatii". Presedintele a solicitat premierului sa faca o alta propunere. Ca raspuns la aceasta solicitare constitutionala, premierul a propus-o tot pe doamna Nicolai.

In ultimele doua zile, Presedintele a incercat in mod repetat sa aiba o discutie cu premierul, pentru a evalua impreuna documentele oficiale aflate in mapa profesionala a candidatului propus. Presedintele a considerat ca nu este oportun ca datele sa fie facute publice inainte ca premierul sa ia cunostinta despre continutul acestora.

Intrucat refuzul la dialog este sistematic, presedintele Romaniei se vede obligat sa prezinte public o serie de date relevante pentru profilul candidatului propus pentru functia de ministru al Justitiei, date care se regasesc in mapa profesionala a doamnei procuror Norica Nicolai.

Astfel, in anul 1987, doamna Norica Nicolai (fosta Norica Clinci), procuror la Procuratura locala Oltenita, judetul Calarasi, a instrumentat un dosar penal, in urma caruia o persoana nevinovata a fost condamnata si incarcerata. Dupa condamnare, politia a descoperit adevaratul vinovat.

Persoana vinovata si persoana nevinovata aveau aceleasi nume si prenume, dar restul datelor de stare civila erau diferite. In loc sa faca demersuri pentru achitarea primei persoane si punerea sub acuzare a celei de a doua persoane, in conditiile legii, doamna Nicolai a modificat mandatul de arestare al persoanei nevinovate, fara sa declanseze inceperea urmaririi penale si un nou proces pentru persoana vinovata. In acest mod, faptuitorul real nu a mai beneficiat de dreptul la aparare, nefiind audiat si intrand direct in arest, in baza mandatului modificat de doamna Norica Nicolai. Pentru aceasta fapta, doamna procuror a fost sanctionata disciplinar in urma unor rapoarte succesive de control efectuate de inspectori ai Procuraturii locale Oltenita si ai Procuraturii Generale.

De asemenea, dupa Revolutie, in anul 1991, desi avea calitatea de procuror pe langa Procuratura Locala Oltenita – judetul Calarasi, doamna Norica Nicolai, incalcand legea, a reprezentat, in baza unei procuri, un cetatean strain, intr-un proces de infiere a unui copil din Bucuresti. Procesul a avut loc la Tribunalul Calarasi. Pentru a-si motiva fapta neconforma cu statutul de procuror, doamna Nicolai a invocat necunoasterea legii. La o luna dupa acest incident, doamna Nicolai a parasit magistratura.

Documentele care stau la baza afirmatiilor de mai sus sunt accesibile premierului in arhiva profesionala a Parchetului General.

Faptele prezentate arata ca incidentul cu incercarea de fraudare a votului din Senat arata obisnuinta doamnei Nicolai de a dispretui legea si aplicarea ei.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, considera ca o astfel de persoana nu indeplineste criteriile legale pentru numirea in functia de ministru al Justitiei."

STIRE ACTUALIZATA LA ORA 19:11

Traian Basescu: "Voi ramane consecvent pozitiei mele!"

Presedintele Basescu a reiterat faptul ca nu va aproba numirea Noricai Nicolai in functia de ministru al Justitiei.

"Nu o voi numi niciodata pe Norica Nicolai ministru", a subliniat presedintele, insa a adaugat ca "ma voi supune intotdeanuna hotararilor Parlamentului".

Seful statului a mai afirmat ca aseara a incercat in mod insistent sa discute cu prim-ministrul, insa acesta nu a raspuns la telefon. Basescu a catalogat refuzul lui Tariceanu drept "un lucru grav".

STIRE ACTUALIZATA LA ORA 20:20

Presedintele i-a trimis premierului cea de-a treia scrisoare prin care ii solicita o intalnire. De data aceasta, seful statului ii lasa prim-ministrului posibilitatea de a alege locul, ora si data intalnirii.

STIRE ACTUALIZATA LA ORA 20:50

Nicolai: "Este o minciuna sfruntata"

Norica Nicolai a negat informatiile facute publice in aceasta seara de seful statului.

"Este o minciuna sfruntata povestea incidentului din 1987. Orice persoana care ar fi facut asa ceva ar fi fost anchetata si condamnata. Legat de al doilea incident nu am incalcat legea. Nu as ezita sa ma retrag eu daca ar fi adevarate acuzele", a afirmat Nicolai, adaugand ca, in aceasta seara, "Traian Basescu mi-a dovedit ca Securitatea nu a murit".

Nicolai a vorbit si despre "incidentul cu nepoata", pentru care si-a cerut scuze.

Ea a catalogat comportamentul din ultimele zile al presedintelui ca fiind "un comportament nedemn pentru un barbat si abuziv pentru un presedinte".