Evenimentul Zilei > Actualitate > 18.56 Consultările la Cotroceni s-au încheiat | VIDEO
18.56 Consultările la Cotroceni s-au încheiat | VIDEO

18.56 Consultările la Cotroceni s-au încheiat | VIDEO

Președintele Traian Băsescu a reformulat invitațiile adresate partidelor politice pentru consultările de la Cotroceni. Noul format în care au fost invitați liderii partidelor este acela al consultărilor separate, pe rând cu fiecare partid în parte.

UPDATE 18:56: La ora 20.00, Traian Băsescu va face declaraţii de presă.

UPDATE 18:51. Coaliţia se reuneşte la Guvern la 19.30.

UPDATE 18.42: Consultările cu PDL s-au încheiat. Prim-vicepreşedintele PDL Teodor Baconschi declară: "Actuala coaliţie de guvernare, bazată pe o majoritate funcţională, va continua să implementeze reformele în România. Noul guvern trebuie instalat cât mai repede pentru a păstra stabilitatea în România". Acesta spune că numele premierului va fi anunţat în scurt timp de preşedintele Traian Băsescu.
Vasile Blaga evită întrebările despre premier: "Ne rezervăm dreptul de a nu face noi această propunere". Acesta anunţă că mâine se va întruni Colegiul Director al PDL.


Vasile Blaga, Teodor Baconschi şi Sever Voinescu, după discuţiile cu Traian Băsescu, de la Cotroceni.
FOTO: CODRIN PRISECARU

Vasile Blaga, Teodor Baconschi şi Sever Voinescu
FOTO: CODRIN PRISECARU

UPDATE 18:09:
Delegaţia PDL a sosit la Cotroceni.

UPDATE 18:00: Liderul PC, Dan Constantin, susţine că din informaţiile sale,  preşedintele Train Băsescu ar prefera soluţia unui premier tehnocrat.
“Din informaţiile pe care le avem, preşedintele încearcă să adune un nou guvern de tehnocraţi pentru un an de zile. Nu dorim să intrăm în jocurile politicianiste ale lui Traian Băsescu", a spus Daniel Constantin, apreciind că Băsescu nu se dezice de calitatea de “preşedinte jucător".
UPDATE 17:56: Preşedintele PSD, Victor Ponta apreciat că dacă a propunerea USL de anticipate va fi adoptată, ar însemna ca, în luna iunie, România să aibă un nou Parlament ales şi un nou Guvern legitimat.
“În măsura în care propunerea noastră ar fi fost sau va fi adoptată ar însemna pe înţelesul tuturor românilor că, în luna iunie, România va avea un nou Parlament ales, un nou guvern legitimat prin votul lor, autorităţi locale reînvestite prin votul oamenilor şi, din luna iunie, putem, cu stabilitate, şi cu legitimitatea dată de vot, să luăm toate măsurile care se impun pentru ca România să nu eşueze în această perioadă extrem de grea", a spus Ponta, la finalul consultărilor USL cu preşedintele Băsescu.
UPDATE 17.53:  Antonescu a mai spus că ei doresc alegeri anticipate, la care să participe şi şeful delegaţiei FMI, Jefrey Franks,  rebotezat "Jeremy" de liderul liberal.
UPDATE 17:49:  Întrebat dacă s-a discutat cu  şeful statului şi despre viitorul premier, Antonescu a precizat că Traian Băsescu "întâi s-a vorbit despre economie, apoi de alţi şefi de servicii, după aceea de alţi chiori".
"Nu are rost să vehiculaţi numele unor oameni, a unor economişti independenţi şi alţi chiori. România nu are nevoie de un guvern, are  nevoie de legitimarea clasei politice. Cine vrea să partcipe la alegeri este libera poate să-şi facă  partid să se înscrie la un partid. Poate să participe şi Jeremz Franks (Jefrrey Franks – n.r.) la alegeri" a făcut pe mucalitul liderul PNL.
UPDATE 17.40 Consultările dintre liderii USL și președintele Traian Băsescu s-au încheiat. Crin Antonescu a declarat la finalul discuțiilor că i-a cerut lui Traian Băsescu să demisioneze, dar că președintele i-a spus că nu va face acest gest.
"Cea mai sănătoasă rezolvare a noii situaţiii politice, după pasul domnului Boc, este să demisioneze şi el (preşedintele Traian Băsescu – n.r.). Domnia sa  a spus că nu condideră normal să demisioneze acum când  a demisionat şi domnul Boc. Din punctul nostru de vedere soluţia noastră fermă sunt alegerile anticipate", a declarat Antonescu.
Antonescu a mai precizat că USL l-a informat pe Traian Băsescu că nu o să voteze niciun Guvern propus de actuala coaliţie de guvernare, singura soluţie agreată de USL fiind anticipatele.
“I-am spus că asta e soluţia (anticipate, n.red) pe care mergem şi nu o altă soluţie sau combinatorică. I-am spus preşedintelui că dacă nu demisionează, va trebui, prin poziţionarea sa să ne spună dacă vrea alegeri anticipate măcar pentru Parlament sau va folosi aceeaşi Coaliţie majoritară de oameni care azi şi-au declarat falimentul politic odată cu demisia premierului Emil Boc. Punctul de vedere al preşedintelui, prezentat nouă, este că nu avem timp de anticipate, care înseamnă instabilitate, care înseamnă o anumită durată şi că trebuie să caute imediat şi să găsească imediat o majoritate parlamentară pentru Guvern", a zis Antonescu.
UPDATE 16.40 UDMR a intrat la discuții cu președintele Băsescu. Maghiarii susțin ideea unui guvern politic. Potrivit unor surse din PDL, pentru ca UDMR să accepte un tehnocrat, PDL ar fi dispus să mai cedeze Uniunii un minister.
UPDATE 16.30 Consultările președintelui Traian Băsescu cu UNPR s-au încheiat. Cristian Diaconescu, președintele  de onoare al formațiunii, a anunțat la finalul discuțiilor că "UNPR susține în continuare actuala coaliție". "Suntem gata să participăm la constituirea unui nou guvern Am discutat ca procedurile să de instalare a unui nou guvern să se finalizeze rapid. Noi dorim ca noul guvern să fie învestit cât mai repede posibil deoarece instabilitatea politică dăunează României", a declarat Cristian Diaconescu după discuțiile cu Traian Băsescu.
UPDATE 16.18. "Sugestia noastră a fost un premier politic", a rezumat, la Realitatea TV, discuţiile de la Cotroceni, Mircea Grosaru, reprezentant al minorităţilor naţionale. Acesta a spus că Traian Băsescu a ascultat, dar că nu s-a pronuţat. "Nu s-au rostit nume şi nici nu s-au prezentat portrete robot", a spus acesta. Grosaru – care reprezintă în Parlament comunitatea italiană din România – a mai precizat că minorităţile nu sunt de acord cu alegerile anticipate.
UPDATE 16.11 Victor Ponta, Crin Antonescu și Daniel Constantin vor merge azi la consultările cu Traian Băsescu cu o singură propunere: instalarea unui guvern de serviciu care să organizeze alegeri anticipate în luna mai sau cel mai târziu în prima săptămână din iunie.
UPDATE 15.45: La Cotroceni a sosit şi delegaţia UNPR. Reprezentanții PC nu s-au prezentat la consultări la ora stabilită – 15.30. Daniel Constantin intenționează să meargă la COtroceni împreună cu Crin Antonescu și Victor Ponta în timpul alocat PNL.
UPDATE 15.00: Consultările președintelui Traian Băsescu cu partidele au început. Primii care au intrat la discuțiile cu șeful statului sunt reprezentanții grupului minorităților naționale altele decât cea maghiară. Presa nu are acces nici măcar pentru a lua câteva imagini la începutul discuţiei.
Opoziţia a anunţat că refuză să participe separat la consultări şi că liderii PSD, PNL şi PC vor merge la discuţii împreună, la ora 17.00.
Iată programul consultărilor la Cotroceni, aşa cum a fost propus de Administraţia Prezidenţială:
Consultările vor începe la ora 15.00 şi se vor prelungi până la ora 18.30, după următoarea agend

 • ORA 15.00 – Grupul minorităţilor
 • ORA 15.30 – PC
 • ORA 16.00 – UNPR
 • ORA 16.30 – UDMR
 • ORA 17.00 – PNL
 • ORA 17.30 – PSD
 • ORA 18.00 – PDL

Inițial, invitațiile erau adresate, pe de o parte, pentru liderii partidelor din arcul guvernamental, și, pe de altă parte, pentru liderii Opoziției. Concret, liderii USL Victor Ponta, Crin Antonescu și Daniel Constantin erau invitați și veneau împreună. Ulterior, la consultări intrau  liderii  PDL, UDMR, UNPR și minoritățile, invitați împreună.
Conform articolului 103 din Constituția României, procedura de consultare  în cazul învestirii unui nou guvern prevede consultare cu partidele reprezentate în parlament, și nu cu alianțele politice sau cu coalițiile guvernanamentale.
ARTICOLUL 103
(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Decizia invitării partidelor la consultări separate a fost luată pentru a preîntâmpina eventuale contestări ale nerespectării procedurii constituționale.
CITIŢI ŞI:

 • Premierul Boc și-a dat demisia. "Guvernul nu participă la un concurs de popularitate"
 • Cătălin Predoiu, numit premier interimar
 • De ce nu crede Adrian Vasilescu în ideea unui Guvern de tehnocraţi
 • FMI: Continuăm acordul cu România şi după demisia premierului
 • Demisia lui Emil Boc a făcut Breaking News la BBC
 • Emil Boc a demisionat. Vezi ce urmează