Barroso: cresterea euro afecteaza exportatorii europeni

Barroso: cresterea euro afecteaza exportatorii europeni

Aprecierea monedei europene pana la un nivel record in raport cu dolarul reprezinta o problema pentru exportatorii europeni, afirma seful CE.

"Este adevarat ca aprecierea euro incepe sa devina o problema pentru anumite sectoare din export, in unele zone ale economiei europene", a precizat ingrijorat Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, in timpul unui summit al UE cu statele din Asia de sud-est.

Euro a atins astazi un pret record de 1,4875 de dolari. Aprecierea puternica a euro va contribui la incetinirea ratei cresterii economice a UE in anul urmator, sustin economistii, citati de presa internationala.

Problemele economiei europene vin in contextul in care executivul european doreste sa implementeze un pachet de masuri pentru protejarea investitorilor mici si mijlocii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Euro a crescut la 3,6 lei

Un euro a ajuns sa coste 3,6 lei astazi in piata interbancara, iar BNR afisase ieri un curs de 3,5393 de lei pentru un euro.

Pentru astazi banca centrala a afisat un curs de 3,5944 lei pentru un euro, record favorizat de vanzarile masive de lei.

Nivelul atins azi este mai scazut decat nivelul minim record de la sfarsitul lunii septembrie a anului trecut, cand moneda europeana valora 3,5415 lei.

Desi dolarul american scade in raport cu euro, leul romanesc reuseste performanta de a scadea si in raport cu moneda americana. Cursul BNR a afisat astazi un pret de 2,4233 de lei pentru un dolar.