Baroul București va organiza cursuri speciale în școlile din Capitală: ”Fii cool, fără să fii penal”

Baroul București va organiza cursuri speciale în școlile din Capitală: ”Fii cool, fără să fii penal” Sursa: Arhiva EVZ

Baroul București se implică în cel mai amplu proiect de responsabilitate socială desfășurat în cadrul profesiei de avocat din România, „Fii Avocat în Școala Ta!”. Programul a fost inițiat de Uniunea Națională a Barourilor din România și are ca scop promovarea cunoașterii pericolelor infracțiunilor care îi pândesc pe elevi.

Pentru prima dată, un barou de avocați tratează juridic fenomenul de bulling sau de violență în școli, sub forma unor cursuri interactive unde participă sute de elevi.

Avocații din Baroul București vor merge în școli unde vor discuta cu elevii, despre cazuri concrete, și despre cât de repede se poate trece de la o joacă banală la o infracțiune complexă, cum sunt cele de hărțuire  sau chiar infracțiuni cu caracter informatic.

„Violența fizică, agresiunile sexuale, bullingul, criminalitatea cibernetică sunt doar o parte din temele abordate, pornind de la situații practice, reale, în care minorii se pot regăsi. Pentru atingerea obiectivelor proiectului, Baroul București a încheiat deja acorduri de colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București precum și cu cele peste 130 de unități de învățământ implicate în proiect”, susțin cei de la Baroul București.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Fii cool, fără să fii penal”

Programul va dura timp de 5 săptămâni, fiind implicați aproximativ 280 de avocați ai Baroului București. Aceștia vor merge în școli pentru a le vorbi elevilor despre prevederile din Constituția României, drepturile, libertățile, obligațiile lor, ca viitori membri ai comunității, precum și sancțiunile și riscurile pe care le pot asuma ca victime sau autori ai unor infracțiuni.

Elevii vor participa și la un curs interactiv care are o denumire interesantă: ”Fii cool, fără să fii penal”. Acesta este un curs de educație juridică care se adresează elevilor din clasele 5-12, și va fi structurat pe parcursul a cinci ore de curs.

„Pentru o oră pe săptămână, avocatul devine profesor, ”materia” constând în dezbateri cu privire la reguli care guvernează societatea, adaptate la stilul și capacitatea copiilor de înțelegere a sistemului judiciar și facilitarea accesului elevilor la cunoștințe elementare în privința drepturilor și responsabilităților lor, dar și a răspunderii lor civile și penale”, mai susțin oficialii de la Baroul București.

Ce vor învăța elevii?

Prima oră vizează infracțiunile contra vieții și integrității persoanei. Copiii vor afla că glumele sau gesturile de bravadă pot purta denumiri ca vătămarea corporală sau chiar omor, iar participanții nu mai sunt doar colegi sau prieteni, ci autori, complici sau instigatori la infracțiuni grave.

A doua oră are ca temă libertatea și integritatea vieții private. În acest curs, elevii vor afla cât de ușor pot deveni victime ale infracțiunilor care țin de violarea intimității sau cum accesarea telefonului sau mesageriei unui coleg sau al unei colege este infracțiune.

„Apoi se trece la infracțiunile mai grave ca șantajul, violul sau bullying. Elevii sunt învățați cum se pot apăra, dar și cât de fragilă este granița spre infracțiune”, se mai arată în structura cursului.

Fără droguri

Infracțiunile contra patrimoniului, vor fi tratate în ora a treia de curs. ”Rebel” sau ”adrenalină” sunt cuvinte cheie ale perioadei prin care trec elevii aleși pentru proiect, dar ei află de la specialiști în Drept faptul că furtul din magazine, sau desenele graffiti pot fi pedepsite de legea penală și câteva minute de bravadă în fața colegilor pot avea consecințe nefaste pentru viitorul lor.

Un capitol aparte va fi dedicat vârstei de la care adolescenții răspund penal pentru faptele lor și cum nu pot ”câștiga primii bani” decât respectând reguli stricte privind angajarea sau munca sezonieră.

Mulți dintre adolescenți sunt tentați să consume droguri. Singuri sau într-un anturaj tot mai periculos, există mii de tineri care au pășit în lumea drogurilor, de unde nu mai pot să iasă.

„Hugs Not Drugs! Problema consumului și traficului de droguri este arzătoare în cele mai multe școli din țară. Cum poți primi ajutor dacă ești consumator, unde și cum denunți traficul care se desfășoară în școala ta, toate întrebările unui tânăr care se simte neajutorat în fața acestui fenomen vor primi răspunsuri”, este tema orei a patra.

Cât de ușor de poți trezi cu DIICOT-ul la ușă

A cincea oră are ca subiect infracționalitatea informatică. Elevii trebuie să învețe unde se termină îndemânarea de a mânui calculatoarele și de unde începe încălcarea legii.

În timpul cursurilor, la care vor participa nume mari din avocatura bucureșteană, vor fi organizate și simulări de procese, pentru ca elevii să se familiarizeze cu sistemul judiciar românesc.

În modulele care vor fi predate sunt folosite cazuri reale din fiecare tip de infracțiuni și nu se va insista pe textele de lege sau explicații legale concepute într-un limbaj greoi, care să nu fie pe înțelesul copiilor.