Primăriile PSD din judeţele cu probleme în coaliţie sunt câştigătoarele repartizării sumelor defalcate din TVA.
Liniştea coaliţiei PSD-PDL este „cumpărată” de guvern cu bani publici. Câştigătoare ale repartizării sumelor defalcate din TVA pentru infrastructură, decise prin hotărâre de guvern pe 8 aprilie, sunt primăriile PSD din judeţele în care colaborarea cu PDL e „în aer”.
Alocările par direct proproţionale cu starea de conflict. Astfel, în Olt, unde la alegerile parţiale dintr-o comună tensiunea dintre cele două tabere a ajuns până la împuşcături, primarii PSD au primit 71% din banii alocaţi întregului judeţ, 13,1 din cele 18,2 milioane de lei.
În cazul judeţului Gorj, premierul Emil Boc pare să fi găsit o soluţie şi pentru a-l domoli pe zgomotosul ministru Victor Ponta, care i-a reproşat plasarea penalului Ionel Manţog în fruntea complexului energetic Turceni. Primarii social-democraţi şi-au tras „partea leului”, primind 14 din cele 20,3 milioane de lei alocaţi întregului judeţ.
Finanţări „grase” la Teleorman şi Dolj
- Lozul câştigător a fost tras şi de primarii PSD din Teleormanul dominat de ex-ministrul de interne Liviu Dragnea. Social-democraţilor le-au fost alocate 6.900.000 de lei din cele 12.290.000 prevăzute de guvern prin hotărârea din 8 aprilie.
- Încheierea şi denunţarea protocolului cu PDL după nici o lună s-a dovedit a fi o mişcare inspirată pentru PSD în Bistriţa-Năsăud. Primarii social-democraţi au primit de la guvern pentru proiecte nu mai puţin de 5.155.000 de lei din cele 9.515.000 rezervate judeţului.
- Şi în Dolj, un alt judeţ de pe harta „trădărilor” din coaliţia PSD-PDL, edilii social-democraţi au avut succes cu finanţarea proiectelor. Ei au primit aproape jumătate din banii alocaţi judeţului, 17,2 din cele 37 milioane de lei.
- Şi PSD Iaşi ar avea motive să renunţe la conflictul local cu PDL. Primarii social-democraţi au încasat jumătate din banii pentru judeţ - 9.636.000 de lei din 19.348.000 de lei.
MEDIERE
Nemulţumiţii, chemaţi la centru
Liderii filialelor PSD şi PDL în care există neînţelegeri, în special din cauza împărţirii funcţiilor, vor fi convocaţi la Bucureşti pentru rezolvarea conflictului. Decizia, luată luni la întâlnirea coaliţiei, vine la aproape o săptămână de la alocarea banilor pentru administraţiile locale. „Sunt probleme punctuale la care s-a convenit, de principiu, să chemăm, acolo unde nu există înţelegeri, liderii organizaţiilor judeţene, pentru a-şi rezolva problemele în faţa coaliţiei, la Bucureşti“, a declarat, luni, PDL-istul Gheorghe Flutur. OPOZIŢIE
Primarii PNL „costă” jumătate cât ai coaliţiei
Guvernul a repartizat autorităţilor locale fonduri de 662 de milioane lei din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată. Primarii partidelor aflate la putere, PSD şi PDL, au primit, în medie, sume mai mari decât cei ai PNL şi UDMR.
- Din suma totală, 264,4 milioane lei au fost alocate pentru 386 de primării ale PDL, cu o medie de 683.000 de lei pe cap de edil.
- Alte 236,6 milioane de lei au fost distribuite către 464 de primării conduse de reprezentanţi ai PSD, înregistrând o medie de 508.000 de lei pe fiecare primar.
- Primăriile PNL au primit 65,3 milioane de lei, pentru un număr de 286 de unităţi administrative, echivalent cu o medie de 227.000 de lei pentru fiecare primar.
- UDMR a reuşit să obţină o medie între putere şi opoziţie de 39,8 milioane de lei pentru 104 unităţi, adică 375.000 de lei pentru fiecare primar al Uniunii.
Banii primiţi de la guvern sunt destinaţi finanţării proiectelor de infrastructură, în general modernizării sistemelor de alimentare cu apă sau a refacerii unor drumuri şi podeţe.