Persoanele de același sex nu ar trebui să se căsătorească între ele și nici să adopte copii. Este opinia pe care o au cei mai mulți dintre români, conform ultimului barometru de opinie realizat de Avangarde.
Românii consideră în marea lor majoritate că persoanele de același sex nu ar trebui să aibă dreptul să se căsătorească între ele și nici să adopte copii.
Ultimul barometru de opinie realizat de Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde are un capitol care vizează și aspecte legate de valori și tradiții. Astfel majoritatea românilor se declară conservatori și nu sunt de acord cu acordarea unor drepturi suplimentare minorităților sexuale.
Conform chestionarului, 51% dintre cei chestionați susțin că persoanele de aceși sex nu au dreptul să se căsătorească între ele. Un procent de 24% sunt de acord cu căsătoria între persoanele de același sex, iar 12% nu pot aprecia. Un procent de 13% dintre cei intervievați nu au dorit să răspundă.
Pe de altă parte, 55% dintre cei care au răspuns sunt de părere că persoanele de același sex, care compun o familie, nu trebuie să primească dreptul de a adopta copii. Cei care sunt de părere că acest drept trebuie acordat formează 20%. Un procent de 12% nu au nici o părere, iar 13% nu răspund.
Românii nu sunt de acord ca adolescenții să-și aleagă sexul
Majoritatea românilor – 60% - conform sondajului Avangarde, nu sunt de acord ca tinerii de 16 ani să primească dreptul de a-și alege singuri sexul (genul). Un proncent de 12% nu au nimic împotriva acestei probleme, iar 13% nu pot aprecia. Diferența de 15% nu vor să răspundă.
În acest context, cei mai mulți dintre români, 57%, sunt de părere că o persoană transexuală (bărbat care se autoidentifică ca femeie) nu trebuie lăsată să participe la competițiile dedicate femeilor. Un procent de 12% sunt de acord cu acest lucru, iar 14% nu pot aprecia. Diferența de 16% nu a dorit să răspundă la întrebare.
Ce spun românii despre introducerea educației sexuale în școală
Cei mai mulți dintre români nu sunt împotriva introducerii educației sexuale în școli, însă spun că aceste ore trebuie făcute la liceu – 37%. Un procent de 22% dintre români cred că educația sexuală ar trebui introdusă de la gimnaziu (clasele 5-8), 7% cred că ar trebui introdusă de la clasele primare (1 - 4), iar 1% de la grădiniță. Un procent de 19% nu sunt de acord cu introducerea educației sexuale în școală, în vreme ce 14% nu au știut sau nu au vrut să răspundă.
Despre cercetarea Avangarde
Cercetarea Avangarde a fost realizată în perioada 9. 07 – 19. 07. 2021 și a vizat populația adultă neinstituţionalizată a României.
Eșantionul a fost de tipul probabilist, aleator simplu, format din 903 de subiecți, iar metoda de culegere a informațiilor a fost de tip CATI (interviuri telefonice). Marja de eroare a cercetării a fost de 3,2% pentru un nivel de încredere de 95%.