LA TRIBUNE - Negociatorul șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a anunțat vineri trimiterea către statele membre a unui proiect "ambițios" privind ceea ce el consideră că ar putea fi noul acord comercial al europenilor cu Londra. Viitoarea rundă de negocieri dintre Bruxelles și Londra, care ar fi trebuit să se desfășoare ”face to face” săptămâna viitoare în capitala britanică, a fost anulată în această formă din cauza pandemiei de coronavirus, dar cele două părți doresc să continue eforturile.
"Am trimis un proiect de acord privind un nou parteneriat la Parlamentul European și la Consiliul European (care reprezintă statele membre) pentru discuții", a transmis Michel Barnier.
"Acest text demonstrează că este în continuare posibilă o relație ambițioasă și globală. Trebuie să ne acordăm toate șansele pentru a reuși", a declarat acesta. "Ne bucurăm de colaborarea cu Regatul Unit".
Proiect contra proiect
Acest text de 441 de pagini, a cărui copie a fost obținută de AFP, a fost prezentat vineri după-amiază statelor membre, care vor putea ulterior să transmită întrebările și comentariile. Dar ..."Pe data de 9 martie am anunțat că vom transmite în curând un proiect de acord de liber-schimb și alte texte", a transmis negociatorul britanic David Frost ca răspuns la afirmațiile lui Barnier. "Ne bucurăm la ideea de a discuta în curând pe marginea proiectului nostru", a adăugat el.
La Bruxelles, anumite state membre continuă să facă presiuni pentru ca Michel Barnier să apere o relație strânsă cu Londra în cadrul unui acord care să garanteze "condiții de concurență echitabile (”level playing field”)" între întreprinderi.
Alte state sunt mai circumspecte, motivând că CE ar trebui să aștepte mai întâi propunerea britanică, a priori un simplu acord comercial, fără promisiunea de a se alinia regulilor UE.
Regatul Unit ar putea abandona în întregime normele europene
Cu ocazia primei runde de negocieri de la începutul lunii martie, Regatul Unit și UE au recunoscut divergențe importante, în special în privința pescuitului, condițiile de concurență și rolul și rolul Curții europene de Justiție.
Proiectul trimis vineri statelor membre prevede ca UE și Regatul Unit să păstreze norme similare în materie de ajutoare de stat, de mediu sau de drept al muncii. Un "comitet specializat" privind condițiile de concurență va fi însărcinat cu "întărirea și promovarea bunelor practici de reglementare" între cele două părți. În caz de litigiu privind interpretarea dreptului comunitar, tribunalul de arbitraj al unui eventual acord ar trebui să se adreseze "Curții de Justiție a UE".
Acordul ar garanta de asemenea ca ”fiecare să autorizeze navele de pescuit ale celeilalte părți să realizeze activități de pescuit în apele sale teritoriale”, în conformitate cu cotele convenite.
Guvernul premierului Boris Johnson insistă asupra faptului că nu cere nimic în plus decât un simplu acord de liber-schimb cu UE și se declară gata să sacrifice accesul la piața europeană în schimbul libertății de a redacta propriile legi.
Regatul Unit, care a părăsit Uniunea pe 31 ianuarie, speră să încheie cu UE un acord privind viitoarea relație până pe 31 decembrie, când tranziția post-Brexit va lua sfârșit și când regulile europene nu vor mai fi aplicate de către Londra.