Infertilitatea masculină, un fenomen care ia amploare

Infertilitatea masculină, un fenomen care ia amploare

Unul din cinci bărbaţi ar putea avea probleme de infertilitate, iar situaţia s-ar putea înrăutăţi, avertizează specialiştii, citaţi de Daily Mail în ediţia online.

Deşi criza economică se adânceşte, apariţia şi dezvoltarea infertilităţii masculine nu are nimic în comun cu deficitul economic sau cu nesiguranţa care domneşte pe plan politic, iar cercetătorii avertizează că situţia a devenit atât de serioasă încât poate fi încadrată în categoria „problemelor de sănătate publică”. Profesorul Niels Skakkebaek de la Universitatea din Copenhaga descrie infertilitatea masculină ca fiind “la fel de important ca şi încălzirea globală” şi apreciază că, dacă fenomenul va continua, peste câteva generaţii bărbaţii vor fi o specie pe cale de dispariţie.

Statisticile arată că un bărbat sănătos din cinci, cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, produce spermă “de o calitate slabă” şi numai în 5 până la 15% din cazuri acea spermă întruneşte standardele de calitate stabilite de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), dovedindu-se astfel că infertilitatea nu este o problemă exclusiv feminină. Într-adevăr, dintre cuplurile care au experimentat dificultăţi de concepţie, în 40% dintre cazuri a fost din cauza bărbaţilor.

“Calitatea spermei este scăzută la din ce în ce mai mulţi bărbaţi, iar informaţiile recente arată că problema apare încă din faza intrauterină”, afirmă doctorul Gillian Lockwood, director medical la Midland Fertility Services.

Tot femeile sunt de vină Alimentaţia bogată în carne de vită din timpul sarcinii sau obezitatea femeii însărcinate sunt numai două dintre cauzele care pot provoca infertilitatea viitorului bărbat. Carnea de vită este bogată în hidrocarburi policiclice aromatice (PAH), considerate substanţe nocive.

Printre cauzele care pot provoca viitoarea infertilitate a fătului de sex masculin se află şi expunerea gravidei la fumul de ţigară, la acţiunea pesticidelor sau chiar  consumul de boabe de soia.

În acest context, experţii vorbesc despre o  metodă care să permită susţinerea dezvoltării testiculare încă din faza intrauterină şi care să se încheie în primele şase luni de viaţă.

Ne puteți urmări și pe Google News