Evenimentul Zilei > International > Barbara Mirabella, candidata partidului Fratelli d’Italia la alegerile regionale din Sicilia, a fost arestată pentru corupție
Barbara Mirabella, candidata partidului Fratelli d’Italia la alegerile regionale din Sicilia, a fost arestată pentru corupție

Barbara Mirabella, candidata partidului Fratelli d’Italia la alegerile regionale din Sicilia, a fost arestată pentru corupție

Umbra corupției se abate asupra alegerilor regionale din Sicilia. Cu trei zile înainte de vot, un candidat al partidului Fratelli d’Italia a fost arestat împreună cu un antreprenor și un fost rector.

Aspirantul consilier regional se numește Barbara Mirabella și este o candidată a partidului Giorgiei Meloni: până de curând a acoperit funcţia de consilier pentru cultură al municipiului Catania în consiliul lui Salvo Pogliese, şi el candidat FdI, dar pentru Senat, scrie Il Fatto Quotidiano.

Arestată de echipa mobilă din Catania, procurorul a dispus ca Mirabella să rămână în arest la domiciliu, iar ceilalţi doi suspecţi să fie suspendaţi  din activitate timp de un an. Ancheta a fost coordonată de Parchetul Catania și are la bază două linii de anchetă deschise împotriva profesorului Basile.

Cercetările asupra lui Mirabella și a fostului rector Basile, acesta din urmă cercetat deja pentru presupuse concursuri universitare ”pilotate” la Universitatea din Catania, vizează organizarea celui de-al 123-lea congres național – care a avut loc în septembrie 2021 – al Societății Italiene de Chirurgie (SIC) al cărui preşedinte este profesorul Basile. Potrivit Procurorului din Catania, cercetările echipei mobile ar fi scos la iveală ”relații strânse între Basile, administratorii societății New congress srl”, care se ocupa de organizarea congresului și ”consilierul de atunci al Municipiului Catania cu delegație pentru Mari evenimente, Barbara Mirabella”, care, potrivit tezei procuraturii, ”ar fi depășit fiziologia” rolului instituțional.

Pentru Procuror, de fapt, ”pentru a obține ajutorul necondiționat al consilierului, și, deci, al administrației municipale, pentru toate nevoile organizării prestigiosului congres, administratorii New congress srl, induși de Basile, ar fi fost de acord să plătească 10.000 de euro către societatea Expo srl, al cărei partener era comisarul Mirabella, pentru servicii care nu erau necesare organizării evenimentului”.

Reacţiile politice

”Constat că dispoziția a fost emisă și executată la câteva zile înaintea alegerilor, însă nu comentez aprecierile legale asupra infracțiunii, deoarece vom face acest lucru în forurile corespunzătoare”, a declarat avocatul Enrico Trantino, care o apără pe Mirabella. Arestarea consilierului cu trei zile înainte de vot a stârnit numeroase reacții politice.

”Dacă s-ar confirma acuzațiile la adresa candidatului FdI, comentează Nuccio Di Paola, candidatul M5S la preşedinţia regiunii, ne-am afla în fața unei infracţiuni odioase, aceea de corupție, împotriva căreia Mișcarea 5 Stele a luptat în mod concret și în repetate rânduri până la aprobarea așa-numitei Spazzacorroti, care din ianuarie 2019 este lege de stat”. Potrivit aspirantului la funcţia de guvernator, ”arestarea candidatului FdI cu siguranță nu este o reclamă bună pentru a-i convinge pe italienii nehotărâți să vină să voteze, nici pe departe. Și asta, într-o perioadă în care absenteismul este de mult timp partidul cu majoritatea absolută, cu siguranță că nu este un lucru bun pentru democrație”.

”Cadrul care reiese din ancheta de la Catania vorbește despre o Sicilie în care politica, sănătatea și educația sunt considerate pradă de război, proprietate privată, privilegiul şmecherilor și al delapidatorilor”, spune Claudio Fava, de pe lista Cento Passi. ”Metoda de alcătuire a listelor și de gestionare a consimțământului de către centru-dreapta este, din păcate, mereu aceeași, am contestat-o ​​de mai multe ori, iar faptele continuă s-o dovedească”, afirmă Anthony Barbagallo, secretarul Partidului Democrat din Sicilia. (Traducerea Cătălina Păunel, RADOR)