Barajul de pe Nil ar putea deveni realitate. Negocieri reluate la Kinshasa

Barajul de pe Nil ar putea deveni realitate. Negocieri reluate la Kinshasa

Negocieri reluate duminică la Kinshasa privind mega-barajul etiopian de pe Nilul Albastru. Hidrocentrala, cu o capacitate anunțată de 6.500 megawați, reprezintă o oportunitate energetică pentru Egipt, Etiopia și Sudan.

Etiopia, Egiptul şi Sudanul şi-au reluat duminică la Kinshasa negocierile în jurul mega-barajului etiopian de pe Nilul Albastru. Aceasta este o hidrocentrală prezentată ca vitală de Addis Abeba şi percepută ca o amenințare de Cairo şi Khartoum, relatează Agerpres, citând presa internațională.

O ultimă șansă pentru un acord

"Aceste negocieri reprezintă ultima şansă de care trebuie să o profite cele trei ţări pentru a ajunge la un acord", a afirmat ministrul egiptean de externe, Sameh Shoukry, în declaraţii pentru media egiptene.

Acordul ar trebui să permită "umplerea şi exploatarea barajului Renaşterii în următoarele luni şi înainte de următorul sezon ploios", a mai adăugat ministrul de externe.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Reuniunea de la Kinshasa îşi propune ca obiectiv să declanşeze o nouă dinamică", a declarat gazda întâlnirii, preşedintele Republicii Democrate Congo, Félix Tshisekedi. Președinția congoleză deţine din februarie şi preşedinţia anuală a Uniunii Africane (UA).

Ambasadorul SUA, Mike Hammer, a fost prezent la deschiderea lucrărilor

Ambasadorul SUA, Mike Hammer, a fost, de asemenea, prezent la deschiderea lucrărilor reuniunii care urmează să se încheie luni. Barajul Marii Renaşteri Etiopiene (GERD) este o sursă de tensiuni între cele trei ţări chiar de la începerea lucrărilor în aprilie 2011, mai precizează sursa citată.

Barajul GERD este construit în nord-vestul Etiopiei, lângă frontiera cu Sudanul, pe Nilul Albastru (un braţ al fluviului care se uneşte cu Nilul Alb mai la nord), la Karthoum, înainte de a-şi continua cursul spre Egipt.

GERD ar putea deveni cea mai mare instalație hidroelectrică din Africa

GERD ar putea să devină cea mai mare instalaţie hidroelectrică din Africa, cu o capacitate anunţată de circa 6.500 de megawaţi. Addis Abeba a anunţat, în octombrie, că prima fază a operaţiunilor de umplere a fost încheiată în august 2020.

Etiopia afirmă că energia hidroelectrică produsă de baraj va fi vitală pentru a răspunde nevoilor energetice ale celor 110 milioane de locuitori ai săi.

Egiptul este în proporţie de 97% dependent de Nil pentru irigaţii şi alimentarea cu apă. Astfel țara consideră că barajul etiopian îi va reduce accesul la această resursă vitală.

Sudanul se teme că propriile hidrocentrale ar putea fi deteriorate dacă Etiopia trece la umplerea completă a GERD înainte de a se ajunge la un acord.