Barack Obama - schimbarea care a redat speranţa Americii

Barack Obama - schimbarea care a redat speranţa Americii

Barack Obama s-a născut pe 4 august 1961 la Honolulu, statul Hawaii. Fiu al unui kenian şi al unei americance, Obama îşi petrece o mare parte a copilăriei în Honolulu. Din păcate, părinţii divorţează pe când copilul avea doar doi ani. Amândoi erau studenţi şi s-au cunoscut la Universitatea Hawaii din Manoa.

Din 1967, mama lui Barack se recăsătoreşte cu un indonezian, cunoscut tot la universitate, iar noua familie se mută vreme de patru ani la Jakarta, apoi revine în Statele Unite. În acest timp, Barack Obama Senior locuieşte în America şi obţine un doctorat la Harvard, după care se retrage în ţara natală. În 1982, tatăl natural al viitorului preşedinte american moare în Kenya într-un accident de maşină. Mai târziu, actualul preşedinte avea să scrie personal o carte de memorii intitulată "Dreams for my father", în care Barack povesteşte că şi-a cunoscut tatăl mai mult din fotografii.

Jurnaliştii britanici de la Daily Mail au dat şi de urma fratelui vitreg al preşedintelui, care trăieşte în condiţii mizere într-o cocioabă din Kenya. Se pare că fratele celui mai puternic om al planetei s-a născut în timpul celei de-a patra căsătorii a lui Obama Senior.

Ruda de sânge a şefului de stat pretinde că a decis să trăiască printre săracii lumii pentru a se afla în preajma lor. Însa reporterii străini i-au investigat viaţa lui George, fratele lui Obama, în vârstă de 30 ani, şi au descoperit că declaraţiile lui despre acţiunile altruiste nu sunt deloc reale. George este dependent de alcool şi droguri, abia vorbeşte şi se ţine pe picioare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Despre adolescenţa lui Barack Obama se cunoaşte faptul că politicianul de culoare a consumat alcool, marijuana şi cocaină mai mult în ideea de a evita o aşa-numită criza existenţială.

Ulterior, tânărul a absolvit Universitatea Colombia din New York şi Facultatea de Drept de la Harvard, el devenind la nici 30 de ani primul redactor-şef de culoare din istoria de 104 ani a revistei Harvard Law Review.

Înainte de a-şi începe cariera politică, el a îmbrăţişat mai multe meserii. A fost conferenţiar universitar şi avocat specializat pe drept civil. În plus, calitatea de specialist în ştiinţe juridice i-a asigurat o bună reputaţie printre asociaţii de la birourile de avocaţi. Cazurile de discriminare şi de încălcare a dreptului de vot au fost, de altfel, cele mai întâlnite activităţi avocăţeşti ale lui Obama.

Un politician abil

Între 1997 şi 2004, Obama a fost membru al Senatului statului Ilinois şi îşi propunea cu râvnă să reformeze legi delicate precum codurile de etică sau sistemul sanitar.

Din 1997, cariera sa politică se află în plină ascensiune, cu toate că în 2000 nu obţine un loc în Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite. Norocul îi surâde însă din noiembrie 2004, când este ales ca senator al Statelor Unite cu o majoritate zdrobitoare de 70% din voturile cetăţenilor americani. Intensa campanie pentru Senat, începută la jumătatea anului 2002 dăduse în sfârşit roade. Se pare că în spatele succesului din alegerile din 2004 se află consultantul politic David Axelrod care a susţinut candidatura lui Obama printr-o puternică campanie publicitară.

În consecinţă, discursul fulminant al viitorului preşedinte de stat de la Convenţia Naţională Democrată din 2004 de la Boston a deschis în America calea schimbării. Marile organizaţii media i-au întărit acestuia poziţia în campanie datorităpriorităţilor sociale şi economice pe care Obama le aduce în atenţia publicului şi promite să le facă. A fost al cincilea senator afro-american din istoria SUA şi al treilea ales prin vot popular.

Mai mult, în calitate de senator a propus legi care au vizat exercitarea unui vot democratic şi a iniţiat amendamente privind protecţia socială. În perioada 2006-2007, face parte din o multitudine de comisii senatoriale pentru politică externă, mediu, lucrări publice, educaţie, sănătate, muncă, pensii, securitatea statului şi afaceri guvernamentale, fiind deja o personalitate de mare anvergură pe scena politică americană.

Din 2008, duce o amplă campanie prezidenţială la sfârşitul căreia câştigă lupta cu adversarul principal, republicanul John McCain. De asemenea, el s-a luptat în cursa internă democrată şi cu Hillary Clinton, însă pe ultima sută de metri a campaniei prezidenţiale din 2008 ea s-a întors cu 180 de grade, acceptând fără echivoc să-l susţină politic pe fostul contracandidat.

În prezent, fosta prima doamnă a Americii de pe vremea preşedintelui Clinton, ocupă un post-cheie de secretar de stat în administraţia Obama. Sosirea sa la Casa Albă s-a produs într-un moment în care imaginea Americii la nivel global suferise un recul, cauzat în mare parte de războaiele demarate de precedenta administraţie republicană a lui George W. Bush.

Un mandat plin

Barack Obama este al-44-lea preşedinte din istoria Americii, fiind primul afro-american ales în această funcţie. În 2009, el câştigă Premiul Nobel pentru Pace. Din 1992 este căsătorit cu Michele Obama şi au împreună două fete.

În mandatul său, el a promulgat pachete legislative de stimulare a economiei, pieţei muncii, a orchestrat retragerea forţelor americane din Irak, suplimentându-le pe cele de pe frontul afgan în schimb, a dispus închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo, deşi Congresul l-a împiedicată să atingă acest obiectiv, a semnat un nou tratat START cu Rusia şi a devenit primul preşedinte american în exerciţiu care a susţinut public legalizarea căsătoriei între homosexuali.

Cea mai controversată măsură adoptată de administraţia sa a fost aşa-numita Obamacare, o reformă complexă a sistemului de asigurări de sănătate, adoptată în martie 2010, menită în principal să reducă numărul americanilor fără o asigurare medicală.