Liderul de la Casa Albă şi-a trecut în cont o nouă victorie majoră - cea mai amplă reformă a sistemului financiar american din anii ’30.
Senatul american a aprobat, joi, după luni întregi de dispute politice între democraţi şi republicani, un pachet de măsuri menit să reformeze din temelii sistemul financiar intern şi să constribuie astfel la evitarea unei noi crize financiare.
Votul senatorilor a fost tradus de presa de peste Ocean drept o nouă victorie a liderului de la Casa Albă, Barack Obama, în doar doi ani de mandat, după reformarea sistemului de sănătate şi pachetul de stimuli economici. Camera Reprezentanţilor avizase deja la începutul lunii ceea ce specialiştii numesc cea mai ambiţioasă reformă a sistemului financiar american din anii ’30 până în prezent.
"Aceasta este o reformă care va proteja consumatorii atunci când iau un credit ipotecar sau obţin un card de credit, care va împiedica înţelegerile dubioase care au generat criza şi care nu va mai permite contribuabililor să plătească pentru greşelile comise pe Wall Street", a declarat Obama imediat după vot, potrivit AFP.
Control sporit asupra sectorului Noua lege, care urmează să fie promulgată săptămâna viitoare de preşedinte, va contribui la conturarea unei economii "inovatoare, creative şi concurenţiale", mai puţin expusă panicii financiare şi erorilor giganţilor de pe Wall Street, a explicat Casa Albă.
Administraţia Obama s-a aflat sub presiune constantă în ultimele săptămâni din cauza ratei istorice a şomajului, de aproape zece procente, realitate ce riscă să îi coste pe democraţi multe locuri în Congres la alegerile intermediare din noiembrie. Votul din Senat şi anunţul opririi scurgerii de petrol din Golful Mexic au venit ca o gură de oxigen pentru preşedinte.
Legea de 2.300 de pagini vizează, în special, întărirea controlului exercitat de autorităţile specializate asupra întregului sector financiar. Printre altele, textul prevede noi reguli privind protecţia consumatorului prin înfiinţarea unui birou care va urmări practicile abuzive ale instituţiilor financiare în relaţia cu clienţii, o putere mai mare acordată autorităţilor pentru lichidarea companiilor cu probleme şi limitează o serie de activităţi de trading riscante într-un mod care ar putea afecta profiturile băncilor.
Majoritatea senatorilor republicani au respins ambiţiosul proiect, argumentând că textul conferă puteri sporite unor autorităţi de reglementare din sectorul financiar care s-au arătat deja incapabile să împiedice criza izbucnită în 2008.