Barack Obama face declarații surpriză despre Vladimir Putin. Ce s-a întâmplat în Crimeea

sursa foto. EVZ

Vladimir Putin a fost întotdeauna periculos, iar în războiul din Ucraina a fost mai nesăbuit decât în urmă cu 8 – 10 ani. Este prima declarație despre războiul din Ucraina pe care a făcut-o fostul președinte american Barack Obama. În mandatul de președinte al lui Barack Obama, în 2014, Vladimir Putin a anexat Crimeea, de la Ucraina, fără ca Statele Unite să aibă o reacție fermă.

Fostul președinte american Barack Obama, l-a descris pe Vladimir Putin drept un tip periculos. El a precizat că acesta a fost întotdeauna așa. Barack Obama a făcut primele declarații cu privire la invazia Rusiei în Ucraina, de la declanșarea acesteia, în 24 februarie. Fostul președinte american a vorbit despre acest război, dar și despre șeful regimului de la Kremlin, Vladimir Putin.

„Putin în Ucraina a fost la fel de nesăbuit pe cât nu am fi văzut niciodată în urmă cu 8 sau 10 ani. Dar, pericolul a fost mereu acolo. El a fost întotdeauna periculos”, a declarat Barack Obama într-un interviu pentru NBC Today.

sursa foto. EVZ

Cum a anexat Putin peninsula Crimeea

Rusia a anexat Crimeea în anul 2014, când fostul prim-adjunct al comandantului adjunct al marinei ucrainene Serghei Eliseev a demisionat și s-a alăturat Moscovei. Acesta nu a opus rezistență soldaților ruși, în uniforme nemarcate care au preluat controlul asupra navelor și bazelor militare ale Kievului din peninsulă. Aproape toate forțele ucrainene din Crimeea s-au predat, iar o lună mai târziu, Rusia a confiscate și a anexat teritoriul.

Vladimir Putin a desfășurat trupe în peninsula Crimeea, pe care Kremlinul a decis să o ia cu forța, încălcând primul principiu al dreptului internațional. Conform reglementărilor, țările nu pot dobândi teritorii sau schimba frontierele prin forță. Președintele rus a justificat invazia afirmând că Crimeea era formată în majoritate din etnici ruși.

La vremea respectivă, reacția Statelor Unite, conduse de Barack Obama și a Occidentului a fost mult prea slabă, fapt ce l-a încurajat pe Putin să escaladeze conflictul, în estul Ucrainei.

Sursa: Malivoja | Dreamstime.com

Slăbiciunea Occidentului din 2014

În prezent, după izbucnirea războiului din Ucraina, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amintit de slăbiciunea Occidentului din acea perioadă. Potrivit spuselor sale, dacă Statele Unite și Uniunea Europeană ar fi fost mai ferme și s-ar fi pronunțat împotriva invadării și anexării Crimeei, războiul de acum ar fi fost prevenit. Declarațiile liderului turc au fost făcute în cadrul Forumului Diplomației din Antalya (ADF), unde reprezentanți din 75 de țări au discutat despre problemele globale actuale.

„Dacă întregul Occident și întreaga lume și-ar fi ridicat vocea împotriva invaziei Crimeei în 2014, ne-am mai fi confruntat cu imaginea de astăzi? (…) Dar cei care au păstrat tăcerea în legătură cu ocuparea Crimeei transmit deja un mesaj. Este justiția valabilă într-o parte a acestei lumi și invalidă în alta? Ce fel de lume este aceasta? (…) Din păcate, comunitatea internațională nu a dat dovadă de „sensibilitatea necesară” după anexarea Crimeei și nu a oferit sprijinul necesar pentru a aborda „această nedreptate”, s-a întrebat, retoric, președintele Erdogan.