Barack Obama cere Curţii Supreme de Justiţie să suspende execuţia unui mexican
- Cristina Olivia Moldovan
- 2 iulie 2011, 09:57
Administraţa preşedintelui Barack Obama a cerut vieneri Curţii Supreme de Justiţie să suspende execuţia în Texas a unui mexican condamnat la moarte în 2010, anunţă Agerpres.
Conform administraţiei prezidenţiale, finalizarea sentinţei ar putea avea "grave repercusiuni" asupra politicii externe a Statelor Unite ale Americii. În 1994, Humberto Leal Garcia, de 38 de ani, fiu al unor imigranţi mexicani, a fost condamnat la moarte pentru viol şi crimă asupra unei adolescente de 16 ani. Tânărul a negat comiterea crimei. O "afacere" care implică interesele SUA în domeniul politicii externe Execuţia este prevăzută pentru data de 7 iulie, în statul american Texas, însă Mexicul susţine că Leal Garcia nu a beneficiat de sprijin consular, fiind încălcată astfel Convenţia de la Viena. "Această afacere implică interesele Statelor Unite ale Americii în domeniul politicii externe", scrie într-un document adresat celei mai înalte instanţe de justiţie din SUA de Donald Verrilli, reprezentant al guvernului american pe lângă Curtea Supremă de Justiţie. Posibile efecte "O execuţie iminentă a condamnatului ar însemna o încălcare ireparabilă de către SUA a obligaţiilor lor privind dreptul internaţional, ar putea avea grave repercusiuni asupra relaţiilor ţării cu Mexicul în domeniul cooperării între forţele de poliţie şi în alte dosare bilaterale, precum şi asupra posibilităţii oferite cetăţenilor americani aflaţi în străinătate de a beneficia de asistenţă consulară în caz de arestare", mai spune acesta. Biroul Înaltului Comisar ONU pentru drepturile omului a cerut vineri revizuirea procesului intentat mexicanului, apreciind că acesta nu a beneficiat de asistenţă consulară, ceea ce încălcă legislaţia internaţională.
Cazuri similare, fără clemenţă În declaraţii separate, doi importanţi experţi ai ONU în domeniu le-au cerut SUA să nu-l execute pe Leal Garcia, invocând acelaşi motiv. În 2008, două cazuri similare au provocat reacţii de protest la nivel internaţional, intervenţia secretarului general al ONU Ban Ki-moon şi recomandarea Curţii Internaţionale de Justiţie, însă cu toate acestea bărbaţii au fost executaţi.