Banii, între numerar și plățile electronice. Marea schimbare care îi așteaptă pe români

Bani. Sursa foto: Photo 113867093 © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com

Numerarul continuă să fie principalul mijloc de plată în România, dar tendințele recente indică o tranziție către plăți electronice. Conform lui Bogdan Pătru, director în cadrul Mastercard România și Croația, aproximativ 41% dintre firme își plătesc angajații în numerar. Cu toate acestea, incluziunea financiară a atins un nivel de 70%, marcând un progres semnificativ.

Incluziunea financiară: o provocare majoră

„Numerarul este încă motorul economiei românești, dar utilizarea sa este în declin. Observăm o creștere constantă a plăților electronice, atât ca număr, cât și ca valoare, dar există încă un potențial semnificativ de dezvoltare”, a declarat Pătru în cadrul unei conferințe CES Bucharest.

România se confruntă cu decalaje importante între mediul urban și rural în ceea ce privește accesibilitatea la soluțiile moderne de plată. În timp ce orașele depășesc media Uniunii Europene la acest capitol, mediul rural întâmpină provocări majore. Potrivit lui Bogdan Pătru, accesul limitat la tehnologie și educația financiară precară sunt principalele bariere în rural, pentru plata cu cardul.

„Rolul nostru este să promovăm educația financiară și să punem la dispoziție mijloacele necesare pentru a îmbunătăți incluziunea financiară”, a subliniat acesta, conform Capital.

Legea 406/2023 și impactul său asupra plăților în numerar

În iunie 2024, a intrat în vigoare Legea 406/2023, care stipula inițial ca salariile să fie plătite exclusiv prin conturi bancare. Totuși, modificările ulterioare permit în continuare plata salariilor în numerar. Această reglementare a fost dezbătută în cadrul conferinței „Planul de business al României în 2025”, organizată de CES Bucharest, unde experți și reprezentanți ai mediului de afaceri au discutat strategiile economice ale României.

Bogdan Pătru a evidențiat și situațiile curente, amintind că în 2023 aproximativ 20% dintre companii își achitau taxele în numerar, iar 300.000 dintre acestea nu aveau conturi bancare. „Această situație este simptomatică pentru decalajele economice și necesită soluții urgente”, a afirmat acesta.

Suedia revine la numerar. Sursa foto: Pixabay

Numerarul domină în continuare

În prezent, plățile electronice reprezintă aproximativ 35-36% din totalul tranzacțiilor din România, un procent în creștere față de anii anteriori. Cu toate acestea, nivelul ridicat de utilizare a numerarului indică necesitatea unor măsuri suplimentare pentru stimularea plăților digitale.

România are un potențial considerabil de creștere în acest sector, iar inițiativele de educație financiară, extinderea rețelei de POS-uri și adoptarea tehnologiilor moderne pot contribui la reducerea decalajelor. „Deși numerarul domină în continuare, trendul ascendent al plăților electronice este o veste bună și ne arată direcția corectă”, a concluzionat Pătru.