Banii în numerar dispar în inima Europei. Ce se întâmplă în România

Banii în numerar dispar în inima Europei. Ce se întâmplă în România Bancomat Sursa foto:; arhiva EVZ

Banii în numerar nu mai sunt la căutare într-o țară din inima Europei care dă semnalul eliminării bancnotelor. Băncile au scos din funcțiune sute de bancomate, iar accesul la moneda fizică este tot mai dificil.

Spre deosebire de români, aflați la cealaltă extremă, belgienii preferă tranzacțiile cu cardul sau prin telefon. Aplicațiile digitale puse la dispoziție de bănci sunt mult mai comode și tentante pentru tranzacțiile de tot felul.

Belgienii nu mai sunt interesați de banii numerar

Presa belgiană semnalează o nouă tendință în ceea ce privește tranzacțiile comerciale. Din ce în ce mai mulți belgieni renunță la banii numerar preferând plățile cu cardul sau din aplicațiile digitale. Ei spun că, astfel, își ușurează mult viața și câștigă din timpul pe care l-ar pierde pe drumuri sau la cozi, pentru a face diferite plăți.

Conform informațiilor furnizate de presă, un procent foarte mic de belgieni, aproximativ 12%, mai folosesc banii numerar. Această tendință este încurajată și de bănci care au început să retragă din bancomate. La Bruxelles, sute ATM-uri au fost închise în ultimele luni, după cum notează publicația L’Echo.

În comuna Forest, din regiunea Bruxelles, mai există un singur bancomat care funcționează. Doar aici pot fi retrași banii numerar. Pe de altă parte, din ce în ce mai mulți localnici apelează la noile metode de plată, care nu implică monede fizice.

De curând, European Payments Initiative (EPI) a lansat „Wero”. Acesta este un sistem de plată, de la persoană la persoană, care utilizează coduri QR pe telefoanele mobile. Astfel, pot fi efectuate și tranzacții comerciale directe, fără cash între persoane fizice.

Scandalul pe bani la AUR

Bani. Sursa foto: Willfried Wende/ Pixabay

Guvernul consideră că lucrurile se mișcă prea repede

Guvernul federal belgian consideră că trecerea la tranzacțiile fără banii numerar se întâmplă prea repede. Iar mulți cetățeni, care nu agrează plățile digitale au de suferit. Drept urmare, autoritățile au încheiat un acord cu sectorul bancar, în martie anul trecut pentru menținrea unui număr cât mai mare de bancomate în funcțiune. Astfel, până în 2025, ar trebui să existe cel puțin câte un ATM în fiecare localitate.

Pentru ca măsura să fie implementată patru bănci mari s-au reunit într-un grup Batopin. Acestea au o rețea de bancomate comune puse la dispozția localnicilor care preferă banii numerar. În același timp, băncile renunță la propriile bancomate, în ultimul an fiind eliminate 376 de  unități. La sfârșitul lunii iulie, mai erau în funcțiune 3.049 de amplasamente cu cel puțin un ATM.

Astfel, conform statisticilor, mai bine de jumătate dintre belgieni fac plăți online cel puțin o dată pe lună. Cele mai populare aplicații de plată sunt Bancontact și Payconiq. Acestea sunt utilizate de 30% dintre localnici. Tranzacțiile prin aplicații sunt mai populare în zona capitalei, Bruxelles, unde 19% dintre rezidenți confirmă că le folosesc zilnic. Prin comparație în regiunile Flandra și Valonia doar 7% dintre cetățeni folosesc astfel de aplicații.

Utilizatorii de aplicații de plată spun că aplicațiile de plată trebuie să fie rapide, sigure și ușor de folosit.

Bancile obligate să ia măsuri

Tranzacții digitale. Sursa oto: EVZ

Românii nu renunță la banii numerar

Spre deosebire de belgieni, dar și de cetățenii altor state occidentale, românii sunt mai conservatori. Majoritatea preferă, încă, tranzacțiile cu banii numerar. Mai mult de patru milioane de români nu dețin un cont și nici un card bancar. Ei dau vina pe salariile sau pensiile prea mici din cauza cărora, spun, nu-și permit să suporte comisioanele și taxele impuse de bănci.

Un procent de 37% dintre români consideră cardul bancar inutil, deoarece au salarii prea mici, iar 20% încasează salariul direct, în plic. Chiar dacă primesc salariile pe card, românii preferă să scoată banii, de la ATM, și să facă plăți cu cash. Spun că preferă această modalitate de plată deoarece nu sunt familiarizați cu aplicațiile digitale sau cu folosirea cardurilor.

Cei mai mulți români care preferă să folosească numerarul sunt în rândul celor de peste 65 de ani. Este vorba despre persoane cu un nivel scăzut de educație și venituri modeste. Majoritatea celor care nu dețin un card bancar locuiesc în mediul rural. De altfel, în aceste zone sunt și mai puține ATM-uri ori magazine unde se pot face tranzacții fără numerar.

Drept urmare, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește plățile digitale.