EXPLOZIV. Despre banii din RUSIA care ajung la Viktor ORBAN și relațiile româno-maghiare

EXPLOZIV. Despre banii din RUSIA care ajung la Viktor ORBAN și relațiile româno-maghiare

Expertul maghiar în relații internaționale Ara Kovács Attila a acordat un interviu agenției Rador în care a spus multe lucruri intersante despre miza relaţiilor bilaterale din punctul de vedere al Ungariei, și respectiv al României, dar și rolul jucat de Rusia lui Putin în zonă.

Ara Kovács Attila: Cele două ţări în mod tradiţional nu sunt atente una la cealaltă, de aceeea – deşi după părerea mea în prezent, relaţiile sunt din nou la o cotă foarte scăzută – acest lucru nu este evident. Ca şi cum am trăi în dimensiuni diferite. Sesizez că diplomaţia română urmăreşte cu satisfacţie eşecul total al Ungariei, dar membrii marcanţi ai partidului de guvernământ imită soluţiile lui Orbán (este vorba despre Orban Viktor, prim ministru al Ungariei n.r.) şi acest lucru poate să ducă la surprize readucătoare la realitate. Şi Dragnea a pariat sume mari pe contradicţii dintre Bruxelles şi Washington, contradicţii care erau previzibile după alegerea lui Trump, dar şi acesta, la fel ca și Orbán a făcut calculul greşit: instituţiile democratice americane sunt în esenţă aliatele Uniunii Europene, chiar împotriva lui Trump. În prezent, se poate observa foarte bine că jocul geopolitic (românesc) şi iliberalismul (expresie folosită de Orban Viktor pentru descrierea statului neliberal n.r.) (unguresc) nu sunt suficiente pentru a aduce Casa Albă de partea lor, mai ales în condiţiile în care Trump trebuie să se pregătească pentru impeachment. (…)

Cred că pentru Bucureşti reprezintă mai mult un avantaj faptul că nu colaborează cu Rusia lui Putin. Pe de o parte, în acest fel beneficiază de o încredere mai mare din partea Occidentului, care este aliatul nostru natural, iar pe de altă parte în toate celelalte domenii acesta reprezintă normalitatea în relaţiile dintre Occident şi Bucureşti. Acest lucru în ceea ce priveşte Budapesta nu mai există din anul 2011. De vreo doi ani am ajuns la situația în care NATO nu mai împărtășește cu Ungaria informaţii clasificate, pentru că nu are încredere în guvernul Orbán. (…)

De la ruşi vin sume considerabile, dar acestea nu merg la buget, ci în afacerile lui Orbán şi ale oligarhilor, respectiv în conturile off-shore. Chiar dacă aceşti bani ar merge la bugetul de stat, după opinia mea o asemenea politică şi atunci ar fi o iresponsabilitate păcătoasă. Orban își ţine o parte însemnată a averii în cea mai mare bancă privată din Liban, care se numeşte AUDI. Banii furaţi de ministrul Rogán şi de acoliţii săi aterizează în Insulele Cayman etc.