Cererile de despagubire pot fi depuse incepand din octombrie si pana in martie anul viitor.
Acordarea despagubirilor in bani fostilor proprietari va incepe dupa 1 noiembrie, potrivit presedintelui Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea, Alexandru Paunescu. „Acordarea despagubirilor in bani, pentru cei care opteaza pentru aceasta varianta, va avea loc dupa plata dividendelor, operatiune estimata in jurul datei de 1 noiembrie”, a afirmat Paunescu.
Potrivit legislatiei in vigoare, fostii proprietari pot opta pentru a primi in bani sume de pana la 500.000 de lei. Acestia trebuie sa depuna o cerere la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. Cererile pot fi depuse incepand cu 1 octombrie si pana la finele lunii martie 2008.
Banii pentru despagubiri vor proveni din dividendele incasate de Fond, dar este posibil ca statul roman, reprezentat de Ministerul Finantelor, sa stabileasca si alte surse pentru plata acestora. Fondul Proprietatea dispune de lichiditati in valoare de 150 de milioane de euro. Acestea se afla in depozite la BCR, BRD si Raiffeisen Bank.
Listare la Bursa - in iunie 2008 Cei care au de incasat despagubiri ce depasesc 500.000 de lei vor primi diferenta prin titluri de despagubiri. Acestea nu pot fi insa valorificate pana in momentul listarii Fondului Proprietatea pe Bursa. Ieri, Paunescu a afirmat ca listarea Fondului la Bursa ar putea avea loc in iunie 2008, daca nu intervin evenimente neprevazute.
Actionarii Fondului Proprietatea au aprobat ieri, in Adunarea Generala a Actionarilor, listarea societatii la Bursa de Valori Bucuresti. Actionarii Fondului au aprobat toate propunerile aflate pe ordinea de zi, potrivit lui Paunescu. Noul act constitutiv al societatii prevede ca Fondul poate emite obligatiuni. In prezent, nu se intentioneaza emiterea de obligatiuni, dar, pe viitor, Fondul ar putea sa o faca, potrivit presedintelelui Consiliului de Supraveghere.
Statul, reprezentat de Ministerul Finantelor, detine 96,5% din capitalul FP, in timp ce fostii proprietari detin 3,5%.
SCHIMBARE Conducerea, in mainile unui Directorat
Actionarii FP au aprobat ieri un sistem dualist de administrare a societatii. Aceasta va fi administrata de catre un Directorat care se va afla sub autoritatea Consiliului de Supraveghere, a declarat Paunescu, citat de Mediafax. Aceasta forma de conducere va fi aplicata pana la momentul transferului catre o societate de administrare selectata.
Directoratul va conduce societatea, o va reprezenta in relatiile cu tertii si in justitie. Membrii acestuia vor fi numiti si revocati de Consiliul de Supraveghere, mandatul acestuia fiind de patru ani. Principalele atributii ale Directoratului vor fi stabilirea strategiei si a politicilor de dezvoltare, aprobarea reglementarilor interne si a investitiilor sub cinci milioane de euro.