Bani publici spre "Finkelsteini"

Bani publici spre "Finkelsteini"

Guvernele Nastase si Tariceanu le-au dat unor apropiati ai grupului de consultanti "preluat" de PNL de la PSD contracte de stat de sute de milioane de dolari, cu sau fara licitatie.

Cu putin timp inaintea angajarii consultantilor Arthur Finkelstein, Tal Silberstein si Dan Andronic pentru a crea un nou Tariceanu, un grup de afaceri din Israel obtinea de la guvern prelungirea unor contracte pe bani publici.

Era compania care, in iulie 2004 - cand acelasi grup de lobby-isti (dar fara Finkelstein) lucra pentru premierul Adrian Nastase - primea, fara licitatie, fonduri guvernamentale.

EVZ a descoperit o legatura financiara intre consultanti si compania respectiva, Tahal (din Israel), care, ca si firma-mama, Kardan, beneficiaza de contracte cu statul roman. Sumele sunt de ordinul sutelor de milioane de dolari.

Seful Presedintele celor doua companii este chiar seful „grupului Finkelstein”. Se numeste Amnon Lipkin-Shahak, a condus Armata Israelului, iar acum e om de afaceri si general in rezerva. Ocupa, din anul 2001, functia de presedintele al RSLB Partners, o controversata companie de lobby americano-israeliana aparuta oficial pe piata romaneasca la 1 ianuarie 2006.

Atunci a intrat in vigoare un acord de parteneriat semnat de trei companii de PR: One Communication - firma lui Dan Andronic, RSLB si GCS Issue Management Ltd. din Tel Aviv - patronata de Tal Silberstein.

Din aceasta tripla asociere a rezultat o noua firma de lobby, First One Communication, care a preluat portofoliul de clienti al lui Dan Andronic. Companiile RSLB si GCS Issue Management sunt inrudite prin actionariat si operatiuni. Ambele lucreaza cu misteriosul Arthur Finkelstein, iar Tal Silberstein este actionar si director in GCS, prestand simultan si pentru clienti ai RSLB.

De la Tzahal la Tahal In paralel, presedintele RSLB, generalul (r) Amnon Lipkin-Shahak (fostul sef al Tzahal - Armata israeliana), conduce, tot din 2001, Tahal Group, cel mai mare grup israelian specializat in proiecte de infrastructura. Grupul face bani grei in Romania, in special pe proiecte de alimentare cu apa, platite de stat.

Lipkin-Shahak nu a raspuns solicitarilor EVZ de a relata mai multe despre afacerile sale din Romania. Intr-o declaratie acordata EVZ, Dan Andronic a negat orice legatura directa intre compania RSLB si contractul cu PNL. Premierul Tariceanu a refuzat orice comentariu.

Piramida

Suveica transfrontaliera de afaceri se ramifica din Israel si Olanda pana in tara noastra. Grupul Tahal este detinut de Kardan - un holding israelian de investitii, tranzactionat pe Euronext (Bursa de actiuni din Amsterdam) si pe Bursa de Valori din Tel Aviv. Cartierul general al Kardan este stabilit la Amsterdam, unde reporterii EVZ au derulat o investigatie.

Holdingul este activ in piata investitiilor financiare din Europa Centrala si de Est. Cu un imperiu cladit in mare parte pe bani publici, Kardan a intrat pe piata romaneasca prin cele trei mari subsidiare ale sale. Prima este deja mentionata Tahal. A doua este compania Globe Trade Center (GTC), unul dintre jucatorii importanti de pe piata noastra imobiliara.

A treia este fondul de investitii TBIH Financial Services Group, care detine 49 la suta din actiunile Omniasig SA, beneficiind astfel de banoasele contracte pe care firma de asigurari le-a incheiat cu societati strategice de stat: Tarom, Ministerul Administratiei si Internelor, Transelectrica, Romavia, Aeroportul din Otopeni, Armata Romana.

Generalul Lipkin-Shahak e director in Kardan. Magnatii israelieni care stapanesc compania se numesc Yosef Grunfeld, Avner Rechner si Eytan Rechter. Controleaza afacerea printr-o retea de firme anonime, au legaturi cu ofiteri de informatii israelieni si interese colaterale in comunicatii si piata diamantelor.

SUPER-CISMELE LA SATE  

150.000.000 $ fara competitie Pentru grupul Tahal, grosul contractelor a venit de la... sate. In toamna anului 1997, in urma unei licitatii internationale, guvernul Ciorbea acorda unui consortiu israelian format din Tahal Group (proiectare, supervizare si asistenta tehnica) si Solel Boneh (executie) un contract de 220 de milioane de dolari.

Obiectul: alimentarea cu apa in mediul rural. Pentru aceasta, executivul garanta un credit extern. Ulterior, fara a fi organizate alte licitatii, suma a crescut cu 70 de milioane de dolari, ajungand la 290 de milioane in 2004. Suplimentul a fost acordat printr-o hotarare a guvernului Nastase din luna iulie, perioada in care stafful de campanie al PSD apela la serviciile lui Tal Silberstein.

Urmatoarea majorare, cu inca 80 de milioane de dolari, a primit o aprobare de principiu in guvern in anul 2005, fiind inclusa intr-un memorandum al executivului referitor la mai multe proiecte sociale, toate finantate din credite.

S-a transformat in proiect de hotarare de guvern, postat, din 2006, pe site-ul Ministerului Transporturilor, sub semnatura ministrului de atunci Gheorghe Dobre - al carui portofoliu ingloba si lucrarile publice. La sfarsitul aceluiasi an, in 21 decembrie 2006, sub semnatura premierului, dar si cea a ministrului transporturilor, Radu Berceanu (PD) - politician care lucrase si el cu Silberstein, gu-vernul aproba prima transa - 10 milioane de dolari, veniti tot dintr-un credit extern.

Ca si in mandatul Nastase, autoritatile au considerat ca nu se pune problema unei noi proceduri de achizitie publica. Motivul invocat: lucrarile nu au fost finalizate din lipsa surselor de finantare, iar obtinerea acestora era considerata o chestiune tehnica.

Munca „100%” a firmelor locale Initial, proiectul prevedea alimentarea cu apa a satelor numai prin cismele stradale. Nemul-tumite, unele autoritati locale au cerut si alimentarea institutiilor publice si au autorizat racordarea curtilor.

Aceasta, motiva ministerul, a crescut costurile. Bani in plus au fost alocati si pentru crearea unor statii de tratare (din cauza poluarii), ca si, asa cum se arata in contractul cu firma, pentru acoperirea fluctuatiilor cursului de schimb si a influentelor exercitate prin „modificarea legilor”.

Planul initial (alimentarea a 771 de localitati) nu fusese indeplinit, chiar daca guvernul Nastase suplimentase cheltuielile. Megacontractul a adus profituri nu doar consortiului din Israel, ci si unor firme locale, intrucat, potrivit mai multor surse EVZ, lucrarile au fost executate „100%” de companii din Romania, angajate de antreprenorul general. Lucrurile nu au mers ca pe roate, presa locala semnaland cateva probleme tehnice in unele judete.

Interesul grupului pentru Romania nu s-a oprit aici. Conform unui anunt postat pe site-ul Consiliului Judetean Ilfov, Tahal se afla, in 2006, printre cele patru companii preselectate pentru sisteme de apa, contract evaluat la 300 de milioane de euro. CJ Ilfov nu a anuntat, deocamdata, castigatorul.

EURO SI LEUL GREU Investigatie antifrauda a UE

In ultimii trei ani Tahal a mai atras peste 50 de milioane de euro, in cadrul unor programe ale UE. Licitatiile au fost organizate de autoritatile romane, care au si contribuit la finantare.  La Pascani, unde trebuia derulat unul dintre proiecte, cazul este investigat de OLAF.

Obiectul era modernizarea retelelor de alimentare cu apa, atribuita, in 2004, firmelor Tahal si AEGEK (Grecia). Suma: 6,3 milioane euro. Contractul a fost reziliat de Ministerul Finantelor pentru ca lucrarile au fost intarziate. Au fost construiti doar 4 din cei 44 de kilometri de retea.

RETEAUA CONSULTANTILOR Cei care deschid usile guvernelor First One Communication, agentia de lobby infiintata in Romania de RSLB, GCS si One Communication, este condusa de Dan Andronic, Shimon Sheves, Tal Silberstein si Gil Birger. Cine sunt personajele retelei de afaceri?

Amnon Lipkin-Shahak. Presedinte RSLB. Generalul a condus Statul Major General al Armatei israeliene (1995-1998). Ulterior a fost ales in Knesset (parlament) si a detinut doua mandate de ministru (Turism si Transporturi) in guvernele lui Ehud Barak. In 2001, generalul (r) a renuntat la politica, optand pentru afaceri. Conduce grupul Tahal si compania RSLB si e director in Kardan.

Shimon Sheves. Director RSLB. Consultant PSD in anul 2004. A fost seful cancelariei premierului israelian Yitzhak Rabin. A ocupat posturi decizionale in industria militara. Acuzat de implicare in contrabanda de armament. A fost gasit vinovat de fraude si mita de catre justitia israeliana, scapand numai cu o amenda.

Tal Silberstein. Director GCS Issue Management, manager in First One Communication. A fost strategul campaniei premierului israelian Ehud Barak, iar in 2004 a lucrat pentru PSD si Adrian Nastase. Inainte daduse si cateva sugestii PD-ului in campania „Da pentru Bucuresti”. Acum lucreaza pentru PNL. Printre clientii sai figureaza o serie de guvernatori si senatori americani.

Arthur Finkelstein. Detine o firma de lobby in SUA si lucreaza impreuna cu fondatorii RSLB.  A lucrat pentru presedintii SUA Nixon, Reagan, Bush, si pentru premierii israelieni Ariel Sharon si Benjamin Netanyahu. El a gandit campania impotriva lui Hillary Clinton. Are contract cu PNL si Tariceanu.

Dan Andronic. Presedinte First One Communication. In 2004 a fost strategul campaniei lui  Nastase si a PSD. Acum, il consiliaza pe Tariceanu si PNL. Firmele sale au derulat contracte cu institutii de stat. E apropiatul unor afaceristi controversati: Alexandru Bittner, Adrian Petrache, Costel Bobic si Dinu Patriciu.

DAN ANDRONIC

„N-avem contract cu guvernul” Dan Andronic sustine ca atat el, cat si Silberstein si Finkelstein nu au avut vreo intalnire cu Amnon Lipkin-Shahak. „PNL are un contract pe o durata de un an cu Multimedia Political Communication (MPC), companie dedicata in exclusivitate consilierii in domeniul comunicarii politice. MPC are un acord de colaborare pe acest domeniu cu domnii Tal Silberstein si Arthur Finkelstein, domnii Gil Birger si Shimon Sheves nefiind implicati in acest proiect. Domnul Calin Popescu-Tariceanu este consiliat de MPC in calitate de presedinte al PNL. Nu sunt implicati bani publici in acest contract. Nu exista nicio legatura contractuala intre Guvernul Romaniei si MPC”, a declarat Andronic.

"DA PENTRU BASESCU" „DA pentru Basescu”. Acesta a fost gaselnita campaniei pentru demiterea presedintelui, initiata de PNL. Autorii: Dan Andronic, Tal Silberstein si, partial, Arthur Finkelstein - strategii premierului Tariceanu. Reclamele care au indus confuzie au fost distribuite prin Multimedia Political Communication, una dintre firmele lui Andronic

 

Ne puteți urmări și pe Google News