Bani în plus la pensie, dar nu de la stat. Planul care te scapă de griji

Bani în plus la pensie, dar nu de la stat.  Planul care te scapă de griji Sursa foto: pixabay.com

Republica Moldova. Speranța de viață a crescut odată cu dezvoltarea social-economică și a accesului la serviciile medicale moderne. Astfel, acrescut și perioada de viață postactivă din punct de vedere economic. Această perioadă este cunoscută la nivel global ca fiind „perioada de pensie”, care începe odată cu atingerea vârstei de pensionare.

Se știe că vârsta de pensionare nu este aceeași pentru toți și depinde de factori, cum ar fi stagiul de cotizare, categoriile profesionale sau anumite situații familiale. Cu toate acestea, un lucru este comun - perioada de pensie cu un nivel de calitate a vieții similar celui din perioada activă înseamnă și nevoia de resurse financiare suficiente.

Pentru ca viața din perioada de pensie să fie la fel de diversă, planurile trebuie făcute încă din tinerețe. Pentru că siguranța financiară joacă un rol foarte important în pregătirea pentru o viață lungă calitativă, specialiștii de la  Banca Națională a Republicii Moldova vin cu sfaturi.

Pensia de stat

Pensii, pensionari

Sursa foto: pixabay.com

În Republica Moldova, pentru multe persoane aflate la pensie, principalul venit îl reprezintă pensia de stat. Pensia acordată de sistemul public este un drept și are la bază plata contribuției de asigurări sociale conform stagiului de cotizare. Astfel, mărimea pensiei depinde în mod direct de contribuțiile personale calculate și achitate din venitul asigurat. Venitul asigurat (numit uzual salariul oficial) este venitul din care s-au plătit contribuții de asigurări sociale, prin urmare, un venit asigurat mai mare contribuie și la o pensie viitoare mai mare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trebuie știut faptul că orice plată neoficială pentru remunerarea muncii făcută de un angajator către un angajat înseamnă că nu se plătesc următoarele impozite:

-contribuțiile de asigurări sociale de stat;

-prima de asigurare obligatorie de asistență medicală

-impozitul pe venit.

Sistemul public de pensii actual funcționează după principiul redistributiv, adică statul colectează contribuții sociale de pensii de la salariații de astăzi și le plătește imediat către pensionarii actuali. Chiar dacă Legea privind sistemul public de pensii garantează dreptul la pensie, nu este specificat expres cât de mare va fi aceasta și dacă va fi suficientă pentru a ne asigura nivelul de trai conform așteptărilor. Alte opțiuni care să ofere un venit suplimentar sunt:

Mai mulți bani la pensie. Crearea unui portofoliu de investiții

– alegem să investim în diverse instrumente financiare cu scopul de a acumula resurse suplimentare pentru perioada în care nu vom mai fi activi din punct de vedere economic. Un asemenea portofoliu investițional ar trebui să includă plasamente diverse, cât mai sigure și mai prudente, respectiv să fie compus din instrumente financiare cu volatilitate scăzută și venituri certe.

Pensie privată facultativă

– oferă, pe lângă pensia publică, oportunitatea de a contribui adițional (individual sau împreună cu angajatorul) la o pensie privată. Astfel, contribuind pe parcursul vieții economice active la un fond privat de pensii, începând cu vârsta de pensionare vom primi un venit suplimentar sub forma unei pensii private. Până va fi disponibilă această opțiune și în Republica Moldova, persoanele care doresc să-și facă o pensie facultativă pot apela la fonduri străine, care permit contribuțiile nerezidenților.

Asigurare de viață cu acumulare de capital

– reprezintă o metodă de protecție împotriva unor riscuri reale, care pot apărea pe parcursul vieții, precum și o posibilitate de acumulare a unor resurse financiare suplimentare. La modul practic, pe parcursul vieții economice active, facem periodic anumite contribuții, iar la sfârșitul duratei contractului, respectiv la atingerea vârstei de pensionare, asigurătorul plătește suma asigurată împreună cu profitul capitalizat sub forma unei îndemnizații. Acest tip de produs este oferit și în Republica Moldova de unele companii de asigurări, spun BNM.

Revista presei