Bani europeni pentru Clinica de chirurgie cranio-maxilo-facială din Timişoara

Bani europeni pentru Clinica de chirurgie cranio-maxilo-facială din Timişoara

Clinica de Chirurgie cranio-maxilo-facială din Timişoara, în care funcţionează singurul centru de chirurgie a malformaţiilor feţei din România, se modernizează cu bani europeni.

Ambulatoriul Clinicii de Chirurgie cranio-maxilo-facială din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă din Timişoara intră, luna aceasta, într-un proces de modernizare care va costa peste trei milioane de lei. Banii vin prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013 şi vor fi folosiţi pentru reabilitarae şi dotarea la cele mai înalte standarde a celor şase cabinete care formează ambulatoriul clinicii.

"Este o investiţie care depăşeşte limitele noastre financiare, aceasta fiind posibilă prin finanţarea din Fondul European de Dezvoltare Regională. Valoarea totală a proiectului este de 3.320.131 de lei, valoarea eligibilă a proiectului de 2.661.861 de lei. Contribuţia Primăriei Timişoara se ridică la 73.761 de lei", a declarat Georgeta Damian directorul financiar al Spitalului Municipal Timişoara.

Aparatura medicală veche, înlocuită Echipamentele medicale cu care s-a lucrat până acum în Clinică au o vechime de aproape trei decenii. Acestea au fost primite înainte de Revoluţie, prin intermediul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara. Toate acestea vor fi schimbate în următoarele şase luni.

În momentul de faţă sunt în curs de desfăşurare licitaţiile publice pentru toate achiziţiile prevăzute în proiect. Vor fi cumpărate câte opt unit-uri dentare, fiziodispensere şi lupe chirurgicale, câte patru autoclave şi compresoare, lămpi de sterilizare cu ultraviolet, electrocautere, negatoscopuri, un laser terapeutic chirurgical, dar şi truse instrumentar consultaţie şi de intervenţie.

Termenul de finalizare al proiectului este 18 iulie. Modernizarea celor şase cabinete medicale, spun specialiştii clinicii, va atrage creşterea numărului mediu de pacienţi trataţi lunar, de la 2.095 pacienţi, cât sunt în prezent, la 2.305 pacienţi.

Pe termen mediu şi lung, efectele investiţiei vor consta în sporirea capacităţii anuale de deservire bolnavi în regim ambulatoriu de la 60% la 80% şi reducerea erorii diagnosticului de la 12% la 9%, au mai pus medicii.

La Clinica de Chirurgie cranio-maxilo-facială Timişoara vin copii din toată ţara născuţi cu malformaţii ale feţei. La singurul Centru de chirurgie a malformaţiilor feţei din România sunt redaţi normalităţii copiii fără cerul gurii, fără buze sau cu anchiloze ale maxilarelor.

Prof. univ. dr. Emil Urtilă a declarat că doar prin mâna sa au trecut peste 3.500 de feţe. Specialistul spune că incidenţa apariţiei acestor malformaţii congenitale la copii este de 1 la 1.050 de naşteri, în România.

Ne puteți urmări și pe Google News