Bani din piatră seacă

Bani din piatră seacă

Resursele minerale din ţara noastră au peste 2.100 de pretendenţi şi o singură vedetă: materialele de construcţii.

Chiar dacă „munţii noştri aur poartă“, nimeni nu-l mai exploatează în anul de graţie 2008. Atenţia s-a mutat către resursele indispensabile sectorului cu cea mai mare creştere din ultimii ani: construcţ iile. Astfel, 2.176 de companii se luptă pentru obţinerea licenţelor de exploatare a rezervelor minerale din România.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), zăcămintele cele mai exploatate sunt cele de calcar industrial şi de construcţii (10,7 milioane tone pe an), nisip şi pietriş (4,8 milioane metri cubi pe an). Lista celor mai râvnite resurse minerale continuă cu andezitul industrial şi de construcţii (1,2 milioane tone anual), în timp ce resurse cu tradiţie în exploatare, precum aurul, cuprul, plumbul sau fierul, fie nu mai sunt exploatate, fie se extrag doar în perimetre restrânse.

„În România se desfăşoară activităţi miniere pentru metale preţioase în trei perimetre (printre care şi Roşia Montană - n.r.), dar activitatea de exploatare propriu-zisă este sistată“, potrivit ANRM. Exploatările din subteran s-au redus semnificativ în ultimii zece ani. Între 1998 şi 2008, au fost închise 326 de obiective de exploatare în subteran, rămânând active doar 33. Bani puţini din resurse Statul a încasat anul trecut din taxe şi redevenţe doar 103,43 milioane lei, adică 27,5 milioane euro. Suma este infimă, chiar şi în comparaţie cu redevenţa pentru petrol şi gaze, care a fost anul trecut de 782 milioane lei. Din cele peste 2.100 de companii care îşi desfăşoară activitatea în cele 2.380 de perimetre de exploatare din România, doar 13 au capital străin, iar 15 - capital mixt.

Afacerile cu apă minerală, materiale de construcţii şi metale sunt derulate de obicei „în familie“, de oamenii de afaceri autohtoni. La aceasta se adaugă faptul că „90% din licenţele de exploatare sunt acordate pentru o perioadă de 20 de ani, cu drept de prelungire de câte cinci ani“, potrivit ANRM. Afaceri cu statul Cele mai multe dintre firmele româneşti care lucrează în domeniul exploatării resurselor au o lungă istorie în afacerile derulate cu statul. De exemplu, una dintre firmele care extrag nisip şi pietriş din mai multe perimetre din ţară este PA&CO International, a omului de afaceri Costel Căşuneanu, favorit la contracte publice sub regimul PSD, pe locul patru în 2007 în rândul celor care au beneficiat de contracte cu statul. Potrivit unui clasament întocmit de „Ziarul Financiar“, firma PA&CO a obţinut contracte de 124 milioane lei anul trecut, şi în 2008, principalul contractant fiind Compania Naţională de Drumuri.

Firma este specializată în lucrări de infrastructură rutieră. O altă firmă beneficiară a contractelor cu statul (76 milioane lei) şi care exploatează resurse este Vega ’93, controlată de Corneliu Istrate şi Maricel Păcuraru. Nu în ultimul rând, Hidroconstrucţ ia şi Energoconstrucţia au afaceri pe banii publici în valoare totală de 51 milioane lei şi au perimetre de exploatare a nisipului şi pietrişului în judeţe precum Braşov, Galaţi, Olt sau Gorj. Nisip şi pietriş pentru proiecte imobiliare European Drinks, companie condusă de fraţii Micula (care au o avere estimată la 2 miliarde de euro) şi care deţin cel mai mare grup alimentar de pe piaţa românească (European Drinks, Scandic Distilleries şi European Foods), controlează şi o parte din resurse.

Fraţii Micula exploatează nisip şi pietriş în acord cu investiţiile imobiliare pe care le pregă tesc. Ei au terenuri în principalele oraşe din ţară pe o suprafaţă de 2,5 milioane de metri pătraţi, din care 450.000 mp sunt în Capitală. Nu în ultimul rând, Petromservice, companie cumpărată de Petrom anul trecut, are permis de exploatare a materialelor de construcţii în Argeş şi Bacău. LICENŢE Străinii „au cerut pământ şi apă“ > Holcim România, companie elveţiană care deţine la noi trei fabrici de ciment, 16 staţii ecologice de betoane, cinci staţii de agregate şi două de lianţi speciali, exploatează resurse la Cluj, Argeş şi Braşov. > Lafarge, lider mondial pe piaţa de ciment, este prezentă în România din 1997 şi este proprietara companiei Romcim, care reuneşte fabricile de la Medgidia, Târgu-Jiu şi Hoghiz şi are perimetre de exploatare în Prahova şi Iaşi. > Strabag, companie austriacă de construcţii, este lider de piaţă în Europa Centrală şi de Est, dezvoltându-se datorită construcţiilor civile. Compania în care magnatul rus Oleg Deripaska (cel mai bogat om din Rusia) deţine 25%, exploatează resurse din Ilfov.

Ne puteți urmări și pe Google News