Bani de la Uniunea Europeană pentru viticultorii români. Schema de ajutor a fost aprobată

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor introdusă de România, cu un buget considerabil, pentru viniviticultori. Anul trecut, țara noastră a ocupat un loc fruntaș în ierarhia mondială.

Comisia Europeană a anunțat, vineri, că a aprobat o schemă de ajutor de 59,5 milioane lei (12,4 milioane euro), destinată sprijinirii producătorilor de vin afectaţi de pandemia de coronavirus. Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar,  schema de ajutor a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat, iar sprijinul public va lua forma subvenţiilor directe.

O mie de beneficiari

Peste 1.000 de producători de vin ar urma să beneficieze de această schemă de ajutor. Obiectivul schemei de ajutor este să răspundă nevoilor de lichiditate ale viticultorilor afectaţi şi să le permită să îşi continue activităţile şi să păstreze locurile de muncă în timpul şi după pandemie.

Comisia a constatat că măsura este conformă cu condiţiile care prevăd, în Cadrul temporar, în special că: subvenţiile directe nu vor depăşi 100.000 de euro per societate care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agricol primar şi că schema se va aplica până la 31 decembrie 2020.

Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în Cadrul temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

România, locul 13 în lume

Producţia de vin a României a scăzut în acest an cu 7% comparativ cu anul trecut, până la 3,6 milioane de hectolitri, potrivit estimărilor preliminare publicate pe 27 octombrie de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV).

Potrivit OIV, Uniunea Europeană, regiune ce include şi primii trei producători mondiali de vin, Italia, Franţa şi Spania, va înregistra în acest an un volum al producţiei de 159 milioane de hectolitri, cu aproximativ 5% mai mare decât în 2019, dar cu toate acestea sub media multianuală.

Viile din Uniunea Europeană au beneficiat de condiţii meteo favorabile, însă producţia de vin a rămas sub medie deoarece producătorii şi guvernele au decis să limiteze producţia pentru a contracara impactul negativ al pandemiei asupra pieţei mondiale. În 2019, România a ocupat locul 13 în clasamentul celor mai mari producători mondiali de vin, fiind devansată de ţări precum China, Portugalia sau Rusia.