România. Absolvenții de liceu sau facultate pot primi sprijin financiar substanțial din partea statului, în cazul în care își găsesc loc de muncă imediat după absolvire.
Este vorba despre o primă de inserție apropiindu-se de 2.000 de lei, împreună cu posibilitatea de a beneficia de prime de încadrare sau de instalare, pentru cei înregistrați în evidențele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).
Absolvenții au parte de mai multe beneficii dacă se înscriu la ANOFM
După înregistrarea în evidențele ANOFM, absolvenții au acces la indemnizație de șomaj, informare și consiliere profesională, mediere în găsirea locurilor de muncă, cursuri de formare profesională, precum și la prime de inserție sau prime de mobilitate.
ANOFM „reaminteşte absolvenţilor de învățământ din promoţia 2024 că sunt aşteptaţi să se înregistreze în evidenţele instituţiei pentru a beneficia de serviciile prevăzute de lege cu scopul integrării pe piaţa muncii”, potrivit unui comunicat transmis.
Pentru a primi banii, absolvenții trebuie să îndeplinească o serie de condiții stricte, altfel rămân fără bani.
Mai exact, persoanele cu vârsta minimă de 16 ani, care se înregistrează la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în maxim 60 de zile de la absolvire și se angajează cu normă întreagă pentru cel puțin 12 luni, primesc o primă de inserție echivalentă cu de trei ori valoarea indicatorului social de referință (ISR) la data încadrării lor.
Valoarea primei de inserție este de 1.980 de lei și se acordă în două tranșe egale:
- jumătate din sumă (990 de lei) la data începerii angajării;
- cealaltă jumătate după trecerea perioadei de 12 luni de la angajare.
Cine nu poate beneficia de banii de la stat
Absolvenții care nu pot beneficia de primă de inserție includ cei care aveau deja raporturi de muncă sau de serviciu la momentul absolvirii studiilor.
De asemenea, sunt excluși cei care se angajează la angajatori cu care au avut raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii doi ani, cu excepția situațiilor în care acești angajatori au beneficiat de stimulent financiar conform Legii nr. 72/2007 privind stimularea încadrării în muncă a elevilor și studenților.
Absolvenții instituțiilor de învățământ pentru care angajatorii au obligația legală de a-i încadra în muncă sunt de asemenea excluși.
În plus, cei care au fost înmatriculați într-un alt nivel de învățământ în perioada cuprinsă între data absolvirii și data solicitării dreptului la primă nu sunt eligibili pentru aceasta.
Absolvenții pot primi primă de mobilitate timp de 12 luni
Primele de încadrare și instalare, cunoscute sub denumirea de prime de mobilitate conform Legii nr. 76/2002, sunt disponibile pentru persoanele care își stabilesc domiciliul sau reședința în zonele incluse în Planul național de mobilitate, conform Hotărârii de Guvern nr. 903/2016.
Prin urmare, persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se angajează legal într-o localitate situată la o distanță mai mare de 15 km față de localitatea în care își au domiciliul sau reședința pot primi o primă de încadrare pe o durată de 12 luni, aceasta fiind neimpozabilă.
Prima de încadrare se determină în funcție de distanța parcursă la locul de muncă, calculată la tariful de 0,5 lei pe kilometru, dar nu mai mult de 55 lei pe zi, în raport cu numărul efectiv de zile în care persoanele lucrează la angajatorul unde s-au angajat.
A doua primă, cea de instalare, are rolul de a stimula integrarea în câmpul muncii, acoperind costurile pentru cazare în noua locuință sau reședință, și/sau pentru reunirea familiei, în funcție de situație.
Prima de instalare, de până la 15.500 de lei
Această primă de instalare este acordată persoanelor înregistrate ca șomeri care se angajează conform legislației într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea lor de domiciliu sau reședință.
Ca rezultat al acestui angajament, aceștia își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate.
Prima de instalare poate avea următoarele valori:
- 12.500 de lei pentru persoanele înregistrate ca șomeri și care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința;
- 15.500 de lei pentru persoanele care își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința, în situația în care sunt însoțite de membrii familiei, iar în cazul familiei monoparentale, în situația în care sunt însoțite de copilul sau copiii aflați în întreținere.
Prima de instalare este acordată în două tranșe egale: prima jumătate la data instalării, iar cealaltă jumătate după încheierea perioadei de 12 luni de la data angajării, potrivit avocanet.ro.