Ajutor de șomaj pentru absolvenții de liceu. Ce primă primesc dacă se angajează

Ajutor de șomaj pentru absolvenții de liceu. Ce primă primesc dacă se angajeazăSursa foto: Arhiva EVZ

România este la coada clasamentului UE în ceea ce privește rata de angajare a tinerilor care au absolvit. Pentru a încuraja creșterea procentului de proaspăt încadrați, statul acordă o primă de inserție care ajunge la aproape 2.000 de lei. Însă, până își găsesc un loc de muncă, absolvenții de liceu pot primi ajutor de șomaj. Dar trebuie să îndeplinească anumite condiții.

Conform prevederilor legii, absolvenții de liceu, dar și cei de studii postliceale și universitare au dreptul să solicite la agențiile teritoriale ale ANOFM indemnizația de șomaj. Aceasta se acordă conform prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

Potrivit actului normativ, de această măsură beneficiază absolvenții de instituții de învățământ. Conform legii, absolvenții sunt persoane care au obținut „o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii”.

Condițiile prevăzute de lege

Prima condiție rezultă din definiție – obținerea unei diplome sau a unui certificat de studii. Pentru absolvenții de liceu nu este obligatorie și diploma de bacalaureat.

Cea de a doua condiție, este limita de vârstă – minimum 16 ani.

A treia condiție este ca absolvenții să se înregistreze la agențiile teritoriale ale ANOFM. Înregistrarea trebuie să se realizeze în termen de maxim 60 de zile calendaristice de la terminarea studiilor.

Pentru a se înregistra, solicitantul trebuie să depună:

- actul de identitate.

- actele de studii și de calificare în original.

- curriculum vitae, întocmit conform modelului comun european.

- declarație pe proprie răspundere că nu are restricţii medicale care o împiedică să presteze muncă. Sau că are eventuale restricţii medicale care o împiedică să presteze o anumită muncă.

Câți bani se dau și pentru cât timp

Potrivit legii, absolvenții pot primi ajutorul de șomaj doar după perioada de 60 de zile prevăzută.

Valoarea indemnizației acordate este de 50% din cea a Indicatorului Social de Referință (ISR), conform datelor Ministerului Muncii. Aceasta a crescut în martie la 660 de lei. Prin urmare, suma pe care o pot primi lunar absolvenții, dacă îndeplinesc toate condițiile enumerate, este de 330 de lei.

Conform prevederilor legale, ajutorul de șomaj se acordă pe o perioadă de șase luni. (Calculată după încheierea celor 60 de zile prevăzute.) Și doar o singură dată, pentru fiecare formă de învățământ absolvită.

Legea nr. 76/2002 stabilește că nu pot beneficia de indemnizație absolvenții care, „la data solicitării dreptului, au fost admiși sau urmează cursurile unei forme de învățământ”. De asemenea sunt excluși și „absolvenții licențiați ai facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie care, la data solicitării dreptului, au promovat concursul național de rezidențiat pe locuri sau pe posturi, în condițiile legi”.

Prime de inserție și de mobilitate

Actul normativ citat prevede și măsuri de stimulare a angajării, respectiv acordarea de prime de inserție. Potrivit Articolului 73, acestea se acordă absolvenților care se angajează cu normă întreagă pentru mai mult de 12 luni. Condiția este, și în acest caz, să se înregistreze în termen de 60 de zile de la terminarea studiilor la agențiile pentru ocuparea forței de muncă.

Valoarea primei de inserție este, conform legii, egală cu de trei ori valoarea ISR. Ceea ce înseamnă că, până la următoarea modificare, este de 1.980 de lei.

Nu primesc acești bani, pe lângă categoriile excluse anterior, și absolvenții care:

- s-au încadrat la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani. „Cu excepția situației în care, pentru persoanele respective, acești angajatori au beneficiat de stimulent financiar privind stimularea încadrării în muncă a elevilor și studenților”, se precizează în lege.

- absolvenții instituțiilor de învățământ față de care angajatorii au obligația, potrivit legii, de a-i încadra în muncă.

Suma se plătește în două tranșe egale. Prima – la data angajării, a doua – după împlinirea termenului de 12 luni.

La prima de inserție se mai poate adăuga și cea de mobilitate, dacă locul de muncă găsit este în altă localitate. Valoarea acesteia este de 12.500 de lei, pentru șomerii care își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința. Condiția este ca locul de muncă să fie într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km.

Stimulente și pentru angajatori

Nu doar absolvenții sunt încurajați să intre în câmpul muncii, ci și angajatorii să facă încadrări din rândul acestora.

Aceeași lege 76/2002 acordă, la Articolul 80, subvenții pentru angajatorii care încadrează absolvenții. Valoarea acestora este de 2.250 lunar pentru fiecare persoană. Cu condiția ca acestea să fie angajate cel puțin 18 luni de la data încheierii contractului.

Angajatorii care încetează contractul de muncă înainte de termen nu mai au dreptul legal la suvenții timp de doi ani.