Un stat european oferă o sumă consistentă familiilor, indiferent de naționalitate, care acceptă să se mute pe insulele sale. Suma oferită este de 50.000 de lire sterline și este oferită în semn de bun venit. Măsura adoptată de autoritățile locale este menită să ducă la creșterea populației în aceste zone.
Scoția oferă câte 50.000 lire sterline, familiilor, indiferent de naționalitate, care acceptă să se mute pe insulele sale - Insulele de Vest. Măsura este menită să ducă la refacerea populației în aceste zone, iar banii sunt acordați în semn de „bun venit”. Primele sume de bani, vor fi înmânate în câteva săptămâni. În acest sens, Guvernul scoțian a precizat că intenționează să ofere 100 de obligațiuni, a căror cost total se va ridica la 5 milioane de lire sterline. Iar primele obligațiuni urmează să fie acordate în această vară.
Parlamentarul scoțian Alasdair Allan, reprezentant al Insulelor de Vest, a declarat pentru The Times că această problemă a depopulării este una dintre cele mai grave cu care se confruntă țara sa. De aceea, a precizat parlamentarul scoțian, orice măsură menită să ducă la inversarea procesului de depopulare trebuie încurajat.
„Depopularea este una dintre cele mai mari amenințări la adresa comunităților noastre insulare. Orice putem face pentru a inversa tendințele de depopulare ar trebui încurajat. Aceste obligațiuni îi vor ajuta pe oameni să cumpere case, să înceapă afaceri și, în alt mod, să-și facă viața aici pe termen lung”, a precizat oficialul scoțian.
Emiterea acestor obligațiuni, de către guvernul scoțian, este parte a planului destinat repopulării insulelor naționale. Prin astfel de măsuri se dorește o altfel de abordare a problemei îndelungate a depopulării în numeroase comunități insulare.
Există și opozanți ai măsurii
Deși mulți oficiali privesc măsura cu entuziasm și optimism, sperând că va da rezultate, nu toată lumea o agrează. Parlamentarul democrat - liberal Liam McArthur a îndemnat guvernul scoțian să folosească banii pentru alte măsuri. El cere ca sumele cheltuite astfel să aducă beneficii întregii comunități din regiune, potrivit Lad Bible.
„Soluția propusă pentru insule ajută doar o mică minoritate. În loc să ofere mită persoanelor, miniștrii scoțieni ar trebui să se angajeze să investească în proiecte care aduce beneficii comunitățile insulare în ansamblu”, a declarat acesta publicației de știri.
Însă, în ciuda opoziției, noua schemă a atras deja atenția unui număr mare de oameni. Iar unii dintre aceștia provin din zone îndepărtate, cum ar fi America de Sud, și își doresc să înceapă o viață nouă în Scoția.