Câți bani avea Bancorex și cum s-a ales praful de ei. Cât a plătit fiecare român pentru jaful anilor 90

Câți bani avea Bancorex și cum s-a ales praful de ei. Cât a plătit fiecare român pentru jaful anilor 90

Un raport al Curții de Conturi, arată că la sfârșitul anului 1898 Bancorex era plină de bani. Vorbim despre miliarde de dolari care au ajuns să fie devalizați în câțiva ani.

Nu mai puțin de 2.030 de milioane de dolari avea Bancorex în conturi la sfârșitul anului 1989. Dintre aceștia 1.106 constituia Fondul Valutar Centralizat al Statului. Practic acesta a fost constituit printr-un decret în 1988 al Consiliului de stat. Apoi 727,6 milioane de dolari reprezentau împrumuturi financiare din fondul de stat în valută.

Acestea erau gestionate de către Banca Națională a României. 153,4 milioane de dolari erau disponibilități ale fostului Oficiu Economic Central. Iar în 1990 s-a stabilit că această suma va ajunge la patrimoniul statului. Fondul disponibilizat temporar de BNR pentru Ministerul comerțului exterior de la Bancorex a fost stabilit la suma de 43 de milioane de dolari.

Despre acești bani, Curtea de Conturi într-un raport spune că primul desființat în mod nelegal a fost fondul valutar centralizat. Practic nu s-a cerut acordul BNR, deși BNR era titularul contului. Ba mai mult în 1991 Bancorex a deschis un cont intitulat BNR în care s-au înregistrat plăți fără documente în valoare de 906 milioane de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest fel, BNR a fost făcută datoare pentru suma menționată. BNR adică fiecare român în parte.

BNR, în cârdășie pentru a devalizarea Bancorex

Pentru niciuna dintre operațiuni nu au existat documente justificative legat de bani. Iar BNR fără prea multe întrebări a acceptat să se îndatoreze cu 888,1 milioane de dolari și să plătească și dobândă pentru această sumă.

Ba mai mult, în 1990, BNR a acceptat ca în contul sumei de 770,6 milioane de dolari din rezerva statului pusă la dispoziția Bancorex să încaseze contravalorea în lei a 727 de milioane de dolari.

Restul sumei nu a mai fost niciodată restituit. Despre fondul din rezerva Carpați nu s-a aflat niciodată ce s-a întâmplat cu el, În același raport al Curții de Conturi se arată că s-au produs grave deficiențe atât la Bancorex cât și la BNR astfel încât nu se cunoaște ce s-a întâmplat cu banii. La acel moment, Guvernatorul BNR era Mugur Isărescu.

Bancorex a avut șase președinți: Vasile Voloșeniuc, Dan Pascariu, Răzvan Temeșan, Florin Ionescu, Vlad Soare și Nicolae Dănilă. Pentru a recupera banii din jaful Bancorex, Guvernul a pus o acciză de 10 euro la tona de carburant.