Băncile, sub lupa ANPC

Băncile, sub lupa ANPC

Autorităţile specializate trebuie să ia la puricat instituţiile bancare care aplică dobânzi mici la depozite şi foarte mari la credite.

Autoritatea Naţională de Protecţie a Consumatorului (ANPC) ar trebui să se autosesizeze în privinţa băncilor care au dobânzi de 10% la depozite, iar pentru creditele în derulare - până la 35%, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României. „Mă întreb ce condiţii ale pieţei s-au schimbat ca să ai o marjă de trei ori şi jumătate“, a spus Vasilescu. În ultimele săptămâni, majoritatea băncilor autohtone au mărit dobânzile la credite, motivând problemele cauzate de criza economică internaţională. În acelaşi timp, dobânzile la depozite la termen atrase de clienţi au crescut cel mult până la 14% pe an.   Diferenţa de aproape 25% între dobânzile la depozite şi cele la credite trebuie să acopere atât costurile împrumuturilor interbancare, cât şi nevoia generării unui profit necesar funcţionalităţii sistemului bancar, potrivit Roxanei Gavrilă, directorul de comunicare şi marketing al Credit Team.

Efectele crizei îşi fac apariţia „Produsele de creditare care ating în prezent dobânzi în jurul a 30% au DAE inclus, sunt acordate în lei şi reprezintă doar creditele negarantate (de nevoi personale fără ipotecă)“, a spus Gavrilă. Diferenţa mare între dobânzile practicate la depozite şi la credite se explică prin suplimentarea costurilor actuale de finanţare interbancară şi nevoia sistemului bancar autohton de a-şi asigura un profit pe termen scurt, în lipsa unor premise certe de redresare a economiilor mari afectate de criza financiară.

„Efectele crizei financiare internaţionale nu au fost încă izolate, iar economiile naţionale mici încep să resimtă influenţa lichidităţilor din partea economiilor mari“, ne-a mai declarat reprezentanta Credit Team. Acest fapt este confirmat şi de Raluca Dobre, analist financiar IpoteciDirect, care crede că banii sunt din ce în ce mai rari, drept care sunt şi scumpi.

„Astfel că băncile au ajuns să se împrumute între ele la dobânzi foarte mari, apoi să transfere aceste costuri prin majorarea dobânzilor la creditele acordate“, a spus Dobre.

EVALUARE   Noul regulament, analizat după trei luni

Reprezentanţii BNR a anunţat băncile că efectele aplicării noului regulament privind creditarea populaţiei vor fi analizate la trei luni de la adoptarea reglementării. Totodată, băncile comerciale vor solicita instituţiei centrale să modifice regulamentul privind creditarea populaţiei, întrucât noile condiţii au blocat împrumuturile ipotecare. „Aceste modificări se dovedesc a fi deosebit de dăunătoare în ceea ce priveşte continuarea creditării în domeniul imobiliar. După aplicarea testelor de stres, a noului algoritm, foarte, foarte, foarte puţini clienţi se mai pot califica“, a spus Radu Gheţea, şeful ARB. Potrivit acestuia, legat de obligativitatea solicitării fişei fiscale, băncile au anticipat probleme tehnice, dar din cauza încetinirii abrupte a creditării nu pot trage o concluzie asupra impactului acestei solicitări.

Ne puteți urmări și pe Google News