Băncile îşi educă clienţii, după ce i-au creditat cu uşurinţă

Băncile îşi educă clienţii, după ce i-au creditat cu uşurinţă

În ultimul an, mai multe campanii de educare au fost demarate de creditori bancari sau nebancari, într-o tentativă de a-i face pe clienţi să înţeleagă mai bine ofertele puse pe masă.

Tot mai multe instituţii bancare şi nebancare au început campanii de educare a actualilor şi viitorilor posibili clienţi, în legătură cu anumite produse pe care le au pe piaţă. Prin diferite programe sau broşuri, creditorii încearcă să creeze o viziune cât mai clară asupra ofertelor, dar să şi ofere soluţii pentru o gestionare cât mai bună a banilor care intră într-o gospodărie autohtonă.

ABCdar bancar

De exemplu, Raiffeisen Bank a lansat al cincelea număr din ABCdarul bancar, numit "Cardul de cumpărături - curs practic" care explică diferitele tipuri de carduri şi detaliază utilitatea cardului de cumpărături.

Acest curs practic prezintă soluţii pentru a vă ţine cheltuielile sub control, dar şi sfaturi pentru situaţii speciale, cum ar fi pierderea sau blocarea cardului.În momentul de faţă, cele mai bune carduri de cumpărături sunt considerate cele ale băncilor turceşti care activează pe piaţa românească Credit Europe Bank şi Garanti Bank. Deşi au dobânzi ceva mai mari decât alte carduri de credit, aceste două bănci au printre cele mai multe parteneriate încheiate cu comercianţii din România, fapt care ar putea scuti cumpărătorii de unele comisioane şi taxe.

Cu toate acestea, nu sunt de neglijat dobânzile penalizatoare care sunt, în general, de peste 30%. Băncile cer pentru banii pe care i-aţi cheltuit de pe cardul de credit o sumă minimă în fiecare lună, care variază între 5 şi 10%. Banii ceruţi de obicei nu fac decât să acopere o mică parte din comisioane şi alte taxe.

Sunt alte bănci care solicită o sumă minimă, indiferent de suma cheltuită, dar cu condiţia ca aceasta să nu fie mai mică decât cea care trebuie depusă.

Şcoala de bani pentru elevi lefteri

Un alt proiect de acest gen este cel al BCR, numit "Şcoala de bani", program menit să educe românii cu privire la piaţa financiar- bancară şi produsele din domeniu.

Pe site-ul www.scoaladebani.ro cei care doresc să găsească soluţii cât mai bune pentru a economisi nişte bani din venituri pot intra pentru a se sfătui şi chiar pentru găsi soluţii la diferite probleme financiare. Dacă aveţi un surplus de bani şi vreţi să încercaţi să fructificaţi acest potenţial financiar cei care răspund de site au câteva lecţii pregătite mai ales dacă vreţi să investiţi banii în anumite fonduri de acţiuni. Veţi afla ce presupune acest lucru, ce comisioane vi se percep şi chiar ce câştiguri puteţi avea.

CU OCHII PE BANI

Provident Financial vă ajută să vă faceţi bugetul familiei

Şi cei de la Provident Financial, unul dintre cei mai blamaţi creditori din ultima vreme, au realizat un astfel de program împreună cu mai multe instituţii de stat, dar şi europene. "Bugetul Familiei" îi ajută pe cei cu probleme financiare să-şi calculeze şi recalculeze cheltuielile, aşa putându-şi organiza mai bine banii.

Site-ul www.bugetulfamiliei.ro le oferă vizitatorilor acces la experţi financiari, care răspund în doar câteva ore întrebărilor legate de buget şi finanţe personale. Dacă vreţi să deschideţi vreun cont curent la o anumită bancă sau să vă luaţi un credit, primul sfat de care ar trebui să ţineţi cont, potrivit "Bugetului familiei", este să faceţi o comparaţie a cât mai multor astfel de ofertanţi pentru a putea fi siguri că aţi ales cea mai bună soluţie.

"Cere prestatorului de servicii sau vânzătorului detalii despre produsul sau serviciul pe care doreşti să-l achiziţionezi, pentru a cunoaşte exact valoarea acestuia", este un alt sfat pe care aceştia îl dau.

În cazul unui depozit, dacă vreţi să aveţi şi acces rapid la bani, va trebui să verificaţi dacă sunteţi penalizaţi pentru scoaterea unei sume sau nu. În cazul oricărui produs bancar este bine ca din întrebarile pe care le aveţi de pus creditorului să nu lipsească cea legată de comisioane.

Ne puteți urmări și pe Google News